Eén derde minder aidsdoden op bijna tien jaar tijd

epa

700.000 mensen wereldwijd zijn het laatste jaar gestorven aan aids: een ondenkbaar aantal, maar er is ook goed nieuws. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is dat namelijk een daling van een derde sinds 2010.

Een hiv-diagnose hoeft geen doodsvonnis te zijn, maar voor 700.000 mensen was het dat vorig jaar wel. Hier is het goede nieuws: het aantal aidsdoden is vorig jaar en de laatste jaren met giga-sprongen achteruit gegaan.

Aantal aidsdoden is gedaald.
epa

Retrovirale middelen

Zo vielen er in 2004 jaarlijks nog 1,7 miljoen (!) slachtoffers te betreuren door de gevolgen van aids. Maar momenteel zitten drie van de vijf besmette personen aan de retrovirale middelen, die er op termijn voor zorgen dat je ook niet meer besmettelijk bent. In totaal zijn dat 23,3 miljoen mensen, geen staaltje dus. Dat is het hoogst bereikte aantal seropositieve patiënten ooit. Tegelijk blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel.

Die globale cijfers zijn echter geen reden tot complete goednieuwsshow: er is veel ongelijkheid. Zo zijn Afrika en het Midden-Oosten nog steeds hotbeds voor aids-besmettingen. Toch is daar ook het meeste vooruitgang geboekt, zeker als het gaat over toegang tot medische zorg. In Zuid-Afrika, bijvoorbeeld, is twaalf procent van de mensen seropositief.

Regionale verschillen

In West-Europa en Centraal-Azië, anderzijds, is het aantal nieuwe infecties sterk gekrompen: met 29% sinds 2010. Het aantal aidsdoden daarentegen, is in die regio omhooggegaan met vijf procent, tegenover met negen procent in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in de laatste 8 jaar.

Ook als het over financiën gaat, maakt de wereldgezondheidsorganisatie zich zorgen. In 2018 werd er zo’n 19 miljard dollar voorzien voor programma’s die tegen de ziekte strijden in arme landen. Het is ook een miljard minder dan in 2017 en ook meteen zeven miljard minder dan de WHO denkt nodig te hebben in 2020 (26,6).

Gesponsorde artikelen