Eén ding weet Groen Antwerpen wél na alle heisa: Samen met Bart De Wever? Never!

Eén ding weet Groen Antwerpen wél na alle heisa: Samen met Bart De Wever? Never!

‘Samen’ is uit elkaar, maar geen van de twee partijen uit dat kartel maakt zich momenteel de illusie dat ze alleen het Schoon Verdiep kunnen winnen. Groen wil een progressieve coalitie vormen, maar met wie kan dat dan? Niet met Bart De Wever, dat lijkt alvast duidelijk. 

Meyrem Almaci, de voorzitter van Groen, klonk strijdvaardig bij de persconferentie over het einde van kartellijst Samen, maar Wouter Van Besien gaf meer ruimte voor spijt. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld”, zei hij daarover. “Maar het was een noodzakelijke beslissing, anders gaat de discussie alleen maar over personen en de plaatsen op de lijst en niet over de inhoud.”

Kartel gebroken

Het ontslag van Tom Meeuws, en het daarbij horende moddergooien, aan alle kanten van het politieke spectrum, bleek een brug te ver voor de Groenen. Zij hebben ook wel wat te winnen bij het wegstappen van het kartel: de achterban van Groen had zich niet met het volle enthousiasme achter de kartelplannen van de partijtop geschaard. De kans was te groot dat sp.a zou meesleuren in enkele schandalen.

Maar Van Besien weerlegde die bezwaren. “Dit scenario hadden we nooit op voorhand kunnen incalculeren. De druppel was dat er een afspraak niet is nagekomen. Tom Meeuws had aangekondigd ontslag te nemen, maar is daarop teruggekomen. Dat terwijl hij zelf had aangegeven dat het beter was om op te stappen omdat hij het echte politieke debat in de weg stond.”

Progressieve coalitie

Daarmee is de strijd voor het Schoon Verdiep helemaal veranderd én moet Groen er alleen voor gaan “Ik heb veel vertrouwen en goesting om met de lijst van Groen naar de Antwerpse kiezer te trekken”, zegt Van Besien. “Ik blijf kandidaat-burgemeester en wil een progressieve coalitie op de been brengen.”

Een absolute meerderheid zit er natuurlijk niet in, maar met wie moet Groen dan wel die progressieve coalitie maken? Niet met N-VA, zo blijkt: “Het is zeker niet de bedoeling om samen met N-VA in zee te gaan. Dat zoiets in Deurne en Mechelen wel is gebeurd, is niet van tel”, zegt Van Besien aan Het Laatste Nieuws. “Wij willen hier in Antwerpen een progressief bestuur. Wat sociaal beleid en mobiliteit betreft, zitten wij met Groen op een compleet andere lijn dan Bart De Wever. Ze hebben het niet over gezonde lucht of een modern vervoersplan. Wij willen echt het verschil maken.”

Toch maar sp.a dan? Die mogelijkheid blijft bestaan. “De kiezer zal de kaarten op tafel leggen en indien mogelijk zullen we gesprekken aangaan. Door de vaudeville die ontstaan is, was de lijst Samen op dit ogenblik niet meer houdbaar. Maar dat sluit verdere samenwerkingsverbanden niet uit.”

Gesponsorde artikelen