Een DNA-test voor je aan kinderen begint? Als het van de Hoge Gezondheidsraad afhangt wél!

Een DNA-test voor je aan kinderen begint? Als het van de Hoge Gezondheidsraad afhangt wél!

Zullen we binnenkort met z’n allen een DNA-test laten uitvoeren voor we aan kinderen beginnen? Da’s toch zo’n beetje waar de Hoge Gezondheidsraad op aanstuurt. We krijgen daarom niet allemaal een modelbaby, maar dodelijke ziekten zoals taaislijmziekte of sommige spierziekten kunnen we wel vermijden.

Even bij de dokter voor je aan kinderen begint, veel koppels doen het al, maar wat als we binnenkort allemaal ook een DNA-test laten afnemen? De ethische vragen rond zo’n designerbaby komen al snel naar boven als je genetisch onderzoek nog maar vermeldt, maar als we de Hoge Gezondheidsraad mogen geloven, beginnen we er best mee.

Dat wil niet zeggen dat we dan ook allemaal een baby op maat kunnen bestellen, maar een DNA-test kan voordelen bieden. De artsen hebben het namelijk vooral gemunt op erfelijke ziekten die opgespoord kunnen worden voor er een embryo gevormd wordt. ’t Gaat dan vooral over zware ziektes zoals taaislijmziekte, muco, waarbij ouders niet altijd weten dat ze drager van het gen zijn.

Muco

‘Zo is er almaar meer vraag om te screenen op mucoviscidose, voor patiënten en hun ouders een zware last. Ouders die van tevoren weten dat hun kind een verhoogd risico loopt op bijvoorbeeld mucoviscidose, hebben meer opties’, zegt Marc Van den Bulcke, expert van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid aan De Standaard.

Meer opties, dat is momenteel abortus bij een afwijkende vlokkentest, sowieso een moeilijke keuze. Maar met een DNA-test kan je dat scenario, indien gewenst, vermijden. Door IVF met pre-implantatie-diagnositiek (PGD) bijvoorbeeld. Dat kan wel enkel bij ziekten zoals Duchenne (een spierziekte) of muco, waarbij er één gen afwijkend is. Vaak zitten erfelijke ziekten gecompliceerder in elkaar, dan is zo’n test niet erg nuttig.

Nu al in de privé

Het is niet de bedoeling dat zo’n test, die overigens al kan bij enkele privébdrijven, verplicht wordt. Bij de Hoge Raad benadrukken ze dat zo’n test enkel kan onder strikte voorwaarden, ook al omdat die soms een vals gevoel van veiligheid of ongerustheid kan geven. Het zou dus standaard om een beperkt aantal afwijkingen gaan, zoals we nu doen bij het syndroom van Down.

Nu komt er dus een pilootproject, waarbij het aantal ziekten, de vraag naar zo’n test en de haalbaarheid bekeken wordt. Pas dan volgt er een beslissing. Tegelijk zal een team kijken naar de ethische wenselijkheid van zo’n test. Want het mag dan medisch nuttig zijn, voor veel mensen ligt DNA-onderzoek voor de implantatie ontzettend gevoelig.

Gesponsorde artikelen