Eén dode bij schietpartij op cultuurcentrum in Kopenhagen waar Mohammed-cartoonist aanwezig was

Eén dode bij schietpartij op cultuurcentrum in Kopenhagen waar Mohammed-cartoonist aanwezig was

In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn een dode en drie gewonden gevallen bij een schietpartij bij een meeting over de vrije meningsuiting. De Zweedse cartoonist Lars Vilks, die eerder de profeet Mohammed als hond heeft afgebeeld, was onder politiebescherming aanwezig.

Er zouden een dertigtal schoten zijn afgevuurd op het cultuurcentrum Krudttønden in het centrum van Kopenhagen. De politie heeft bevestigd dat er een persoon is omgekomen bij de schietpartij. Daarnaast zijn er ook nog drie politieagenten gewond geraakt.

Er waren twee vooraanstaande personen aanwezig op de meeting, die in het thema stond van de vrijheid van meningsuiting, godslastering en islamisme. De Franse ambassadeur François Zimeray had er net een lezing gegeven naar aanleiding van de terroristische aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo. Ook Lars Vilks was in het café. Vilks staat al jaren onder politiebescherming, nadat hij enkele satirische cartoons over de profeet Mohammed had getekend. Zimeray en Vilks zouden ongedeerd zijn.

Hoewel er eerst sprake was van twee daders, is de politie later op de avond daarop teruggekomen. Er zou nu één dader geweest die, die op de vlucht sloeg in een donkere Volkswagen Polo. Die wagen werd intussen teruggevonden, maar de dader loopt nog vrij rond. De politie heeft wel een foto verspreid van een man die in de buurt van die wagen door een beveiligingscamera werd opgemerkt, en zou graag met hem in contact komen. Het is echter niet duidelijk of het om de dader gaat.

Gesponsorde artikelen