Een echt concert in de zee: walvissen kunnen jazz componeren en interpreteren

Een echt concert in de zee: walvissen kunnen jazz componeren en interpreteren

De Groenlandse walvissen behoren tot de beste zangers van het dierenrijk. Volgens een recente studie zijn ze niet alleen in staat om zeer complexe stukken te interpreteren maar ook te componeren. Maar pas op, niet om het even welke stijl: enkel jazz, alstublieft.

Ieder dier heeft een eigen geluid: de hond blaft, de kat miauwt, de kip kakkelt … En bij sommige soorten is deze kreet zelfs aangenaam. Dat is het geval bij zingende vogels of orang-oetans die soms kunnen fluiten (zoals Ujian in Pairi Daiza). Maar van het hele dierenrijk zijn de walvissen ongetwijfeld de beste zangers.

Een studie, die woensdag in de Biology Letters van de Royal Society werd gepubliceerd, onthult dat de walvissen in Spitsbergen (een Noorse eilandengroep ten noorden van Scandinavië) zowel componisten als artiesten zijn. Ze kunnen zelf liedjes improviseren die door onderzoekers worden omschreven als “complex”, “divers” en “immer veranderend” van jaar tot jaar.

184 liedjes in vier winters

“De Groenlandse walvissen zongen van november tot april, 24 uur per dag, en dat 7 op 7. Bovendien zongen ze continu andere liedjes.” Dat zegt hoofdauteur van de studie, Kate Stafford, een oceanografe aan de universiteit van Washington. Ze zingen dus liedjes in de ononderbroken duisternis van de poolwinter. Tijdens zo’n winter komt de zon niet op en is de zee voor 95 tot 100 procent bedekt met ijs.

Om je wat cijfers te geven, de walvissen componeerden 184 verschillende liedjes in slechts vier winters. Dat blijkt uit de opnames van onderzoekers tussen 2010 en 2014 van Fram Strait, ten oosten van Groenland. Volgens de studie kunnen “slechts een paar soorten zangvogels” het tegen de walvissen opnemen. Het unieke is dat het repertoire elke winter volledig wordt vernieuwd, net alsof ze een nieuw album uitbrengen.

Jazz

Als we het hebben over de stijl, dan zeggen onderzoekers dat “het lied van bultruggen lijkt op klassieke muziek, terwijl dat van de walvissen eerder jazzy is”. Het geluid is namelijk “vrijer”. Kortom, het is veel harmonischer dan de imitaties van Dory en Nemo!

De volgende stap is dat onderzoekers nog inzicht krijgen in waarom het repertoire jaarlijks verandert en of enkel de mannetjes zo muzikaal zijn.

Gesponsorde artikelen