Een euro voor een huis: Siciliaanse koopjes kunnen op massale belangstelling rekenen

Een euro voor een huis: Siciliaanse koopjes kunnen op massale belangstelling rekenen

Een euro, daar koop je niks voor … tenzij je in Sicilië wil wonen, want daar gingen onlangs enkele huizen onder de hamer voor die ronde prijs. Ongeveer een jaar na de oproep, kondigde de burgemeester van Sambucca aan dat er zestien huizen verkocht zijn. Verrassing: meestal werd er wel wat meer geboden dan de obligate euro.

Het was gewéldig nieuws voor iedereen met een Italiaanse droom: op het eiland Sicilië kon je, als je snel was, een huis kopen voor een euro. Geen addertjes onder het gras, al kon je er niet bepaald een luxevilla voor verwachten, nee, echt een euro. Het resultaat laat zich raden: Sambuca, het dorp waar de huizen stonden, werd overweldigd met meer dan honderdduizend vragen naar meer informatie.

Eén euro

Da’s overweldigend: dat zijn meer dan tien keer zoveel vragen als er inwoners zijn. Guiseppe Cacioppo, de burgemeester van Sambuca, had nochtans niet zo’n respons verwacht. De openbare verkoop van zestien huizen ging deze woensdag van start. Omdat het over een openbare verkoop ging, werden de huizen onder zo’n grote belangstelling, uiteindelijk niet voor één euro verkocht.

Er kochten al veertien Belgen een Italiaans droomparadijs.

Het goedkoopste ging voor zo’n achthonderd euro op het blok, het duurste kostte zo’n 22,500 euro. De rest ging voor tussen de 4.000 en 9.000 euro. Dat wil zeggen dat er ook een heuse immigratiegolf op komst is in Sambuca: er komen Britten, Russen, Chilenen en Israeli wonen in het Italiaanse dorpje.

Eén miljoen

Da’s niet alles: er stonden veel meer huizen te koop, maar die werden intussen al verkocht aan privépersonen: 50 huizen om precies te zijn. Dat lijkt niet veel, maar die huizen hadden duidelijk een hogere verkoopsprijs. Want in totaal is er een miljoen euro aan investeringen naar Sambuca gevloeid.

Het kasteel uit Game of Thrones is trouwens ook te koop (en qua prijs valt dat goed mee.)

“We hadden niet verwacht dat we zo succesvol zouden zijn”, zegt Cacioppo aan The Guardian. “Dit is uitzonderlijk. Met de privéverkoop van huizen die aan de gemeente toebehoorden, hebben we zo’n miljoen euro aan inkomsten verzameld. Dat is een schat voor zo’n klein gemeente als de onze.”

Inwoners

Niet alleen de internationale immomarkt had interesse voor Sambuca: ook Discovery Channel moeide zich. Zij kochten een huis voor een euro en installeerden er actrice Lorraine Bracco. Zij zal er een programma maken over het redden van Sambuca. Het dorpje had oorspronkelijk zo’n 9.000 inwoners, een gemeente in België dus. Maar na een aardbeving werd het zowat van de kaart geveegd: mensen verhuisden, er vielen veel doden en enkele honderden woningen werden vernietigd.

Dit kasteel kost dertig euro. Graag gedaan.

De huizen-voor-één-euro strategie is trouwens niet uniek in Sambuca: ook in andere Italiaanse dorpen kon je goedkope huizen vinden en in Frankrijk kon je hier en daar zelfs een kasteel kopen voor een prikje.

pixabay

Gesponsorde artikelen