Een gouden medaille in World of Warcraft? “Videogames moeten een olympische discipline worden”

Een gouden medaille in World of Warcraft? “Videogames moeten een olympische discipline worden”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) mag weer iets nieuws aan het lijstje met potentiële nieuwe disciplines op de Spelen toevoegen: videogames. Dat vindt althans de bedenker van het populaire spel World Of Warcraft. Voor hem horen competitieve videospelletjes tegenwoordig ook bij wat we onder sport verstaan.

Een publiek voor een kampioenschap gaming op de Olympische Spelen zou er zeker zijn. Nu al trekken evenementen miljoenen kijklustigen aan. Via internet, maar ook ter plaatse. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel wist zo’n wedstrijd onlangs nog een stadion met 40.000 mensen te vullen. “We hebben genoeg argumenten waarom e-sports op de Olympische Spelen zouden moeten worden toegelaten”, zegt Rob Pardo aan BBC. Hij stond tot deze zomer aan het hoofd van Blizzard Entertainment en voordien maakte hij naam als hoofdontwikkelaar van World Of Warcraft.

“Professionele gamers moeten over een hoop vaardigheden beschikken. Ze hebben erg snelle reflexen nodig en moeten onmiddellijk beslissingen kunnen nemen”, gaat Pardo verder. “Als je kijkt naar het aantal acties dat ze per minuut ondernemen, dan gaan ze gemakkelijk voorbij 300.” Voor Pardo is sport iets waarbij veel fysieke actie komt kijken en dat is bij videogames dus het geval. “Ik kan moeilijk zeggen dat gaming een sport is, maar tegelijkertijd stel ik me daar vragen bij als ik zie wat nu al een olympische discipline is.”

EPA

Hetzelfde probleem als schaken

Het idee van Pardo zal waarschijnlijk niet snel doorbreken in het IOC. Tegenwoordig is een erg lang proces nodig vooraleer een sport aan het gamma olympische disciplines kan worden toegevoegd. Bovendien is het erg moeilijk om een goedkeuring te krijgen, aangezien er binnen het systeem van het IOC dan een andere discipline zou moeten verdwijnen.

Gaming zou zo in een hele rij van sporten komen die graag in aanmerking voor een olympische medaille willen komen. En vaak wordt de term sport ernstig in vraag gesteld. Denk maar aan schaken, een discipline die het IOC niet wil toelaten, omdat het een denksport is. Misschien staat gaming wel al een stapje verder om als sport te worden erkend. Zo bestaat er zelfs al een anti-dopingprogramma voor gamers.

Vraag zou dan wel zijn welke games je precies kiest om een olympische wedstrijd te beslechten. Maar dat zijn zorgen voor later: let the games begin!

Getty Images
Getty Images
(Bron: BBC)

Gesponsorde artikelen