Left Right
scrollTop top

Een groot festival zonder plastic? Glastonbury gaat het als eerste verbieden


Een groot festival zonder plastic? Glastonbury gaat het als eerste verbieden

Het Britse Glastonbury is nog steeds het meest prestigieuze festival ter wereld. Maar met elke dag zo’n 175.000 bezoekers, genereert het wel een fenomenale berg afval. En nu heeft de organisatie aangekondigd een drastische stap te zetten om daar iets aan te doen: in 2019 wil het plastic helemaal bannen.

Dit jaar is er geen Glastonbury: elke vijf jaar neemt het festival immers een jaar “vakantie”, onder meer opdat het terrein waar het plaatsvindt zich kan herstellen. Glastonbury is het grootste greenfield-festival ter wereld. Het merendeel van het personeel zijn vrijwilligers en ze helpen het festival miljoenen ponden op te halen voor liefdadigheidsorganisaties.

Lokale boer

Sinds 1981 wordt het festival georganiseerd door lokale boer en site-eigenaar Michael Eavis (via zijn bedrijf Glastonbury Festivals Ltd). Eavis leidde het festival met zijn vrouw Jean tot haar dood in 1999, en nu co-organiseert hij het evenement met zijn dochter Emily Eavis. Sinds 2002 heeft Festival Republic (een bedrijf dat bestaat uit zowel Live Nation als MCD) de taak op zich genomen om de logistiek en veiligheid van het festival te beheren. Het nam daarvoor een belang van 40%.

Elk jaar wordt een bedrijf opgericht, dat eigendom is van Glastonbury Festivals Ltd en Festival Republic, om het festival te organiseren, waarbij de winst naar de moedermaatschappijen gaat. Glastonbury Festivals Ltd schenkt de meeste van z’n winst aan goede doelen.

Twee miljoen kilo afval

Met uitzondering van technisch en securitypersoneel wordt het festival voornamelijk gerund door vrijwilligers. Bijna 2.000 van hen worden geleverd door Oxfam. In ruil voor hun werk op het festival ontvangt Oxfam een ​​donatie. Het festival probeert al langer zo groen mogelijk te zijn. Er wordt ongeveer 500 ton afval gerecycleerd en 110 ton afval wordt zelfs gecomposteerd. Maar, dat is slechts een derde van de totale afvalberg, die twee miljoen kilo bedraagt en die voor een groot stuk uit plastic bestaat.

Stalen bekers

In 2016 introduceerde Glastonbury stalen drinkbekers, die je voor 5 pond statiegeld kon kopen, en aan het eind van het festival kreeg je dan bij het inleveren van je beker dat geld terug. Een systeem dat bijvoorbeeld in Duitsland al jaren goed werkt op festivals, maar daar zijn het wel bekers van hard plastic.

Op Glastonbury was dat systeem wel nog niet verplicht. Weet ook dat, in tegenstelling tot Belgische festivals, op festivals zoals Glastonbury en Roskilde, je wel je eigen drank mee binnen mag nemen in niet glazen flessen. En de bezoekers van Glastonbury namen zo vorig jaar meer dan een miljoen plastic flessen mee op het festivalterrein blijkbaar.

Dat moet stoppen volgens Emily Eavis, en de organisatrice maakte vandaag bekend dat het festival in 2019, bij de volgende editie, plastic drankhouders zal bannen. Het is daarmee het eerste grote festival in de wereld dat zoiets probeert. Ook plastic borden, vorkjes, lepeltjes etcetera zullen verboden worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  61.636.609
 • Aantal
  doden
  1.442.572
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  570.829
 • Aantal
  doden
  16.339