Left Right
scrollTop top

Een hoop bangmakerij, maar niks nieuws onder de zon in Trumps prime time adress op Amerikaanse tv


Een hoop bangmakerij, maar niks nieuws onder de zon in Trumps prime time adress op Amerikaanse tv

In een zogenoemde prime time address, waarbij de Amerikaanse president omroepen vraagt zendtijd vrij te maken voor een speciale toespraak vanuit het Witte Huis te doen, heeft president Trump nogmaals gepleit voor een muur op de grens met Mexico. Hij zei dat er een “humanitaire crisis” gaande is en herhaalde dat hij 5,7 miljard dollar nodig heeft om immigranten buiten te houden. Vanuit het Oval Office in het Witte Huis noemde Trump voorbeelden van illegale migranten die misdrijven hebben gepleegd, waaronder moorden. Volgens hem kan een grensmuur dit soort problemen buiten de deur houden.

Bij een prime time adress worden belangrijke besluiten of gebeurtenissen bekendgemaakt. Obama maakte op deze manier bijvoorbeeld de dood van Osama bin Laden wereldkundig. Maar in de toespraak van True zat geen verrassende en nieuwe informatie. De enige verrassing was wellicht dat in tegenstelling tot de afgelopen dagen Trump in zijn toespraak niet dreigde met het uitroepen van de noodtoestand. De president zei eerder via die weg te proberen om de bouw van de muur buiten het Congres om te regelen.

“Lamste herhaling ooit”

“De netwerken onderbraken hun programmering voor de lamste herhaling ooit op televisie”, was één van de commentaren op de speech van afgelopen nacht (onze tijd). Een hoop bangmakerij, maar niks nieuws onder de zon was zowat de teneur van de meeste van de reacties in de media op Trumps prime time adress.

Trump begon zijn toespraak met de stelling dat er zich een “groeiend veiligheidsrisico” voordoet aan de grens met Mexico. Hij hoopt met zijn toespraak aan het hele land steun te verwerven voor zijn geplande grensmuur. Hij wil dat het Congres hem 5,7 miljard dollar geeft, een deel van de circa 12 miljard die naar verwachting nodig is voor de bouw van de muur.

Trump haalde in zijn tien minuten durende toespraak meerdere argumenten aan die de bouw van de muur volgens hem ondersteunen. Zo zei hij dat alle Amerikanen “geraakt worden door de ongecontroleerde illegale migratie”. “Immigratie belast openbare middelen en verlaagt de lonen en het aantal banen”, zei hij.

Trump beweerde dat er in de afgelopen twee jaar 266.000 vreemdelingen met een strafblad zijn gearresteerd. The New York Times meldt ondertussen dat dit aantal op papier klopt, maar dat het in de meeste gevallen gaat om verkeersovertredingen en het bezitten en verkopen van drugs.

Shutdown

De democraten, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, weigeren akkoord te gaan met de financiering van de muur, die is opgenomen in de begroting van de Amerikaanse overheid. Als gevolg is er voor de derde maal tijdens het presidentschap van Trump een shutdown. Hierdoor is een kwart van de federale overheid sinds 22 december gesloten.

Ongeveer 800.000 ambtenaren krijgen momenteel niet betaald. Bijna de helft van deze mensen zit thuis. De andere functionarissen moeten onbetaald doorwerken. Ook zijn grote toeristische attracties dicht en hebben veel nationale parken minder voorzieningen als toiletten en rondleidingen.

In zijn toespraak legde de president opnieuw de schuld van de shutdown bij de Democraten. “De overheid blijft gesloten door maar een reden: de Democraten willen de grensbeveiliging niet betalen”, zei Trump. “Deze situatie kan opgelost worden in 45 minuten”, beweerde de president. “Ik heb de leiders van Congres hiervoor morgen in het Witte Huis uitgenodigd.

Fact check

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei dat Trumps speech “vol desinformatie” zat. Ze zegt ook goede grensbescherming te willen, maar ziet het heil van een muur niet in. “De president heeft gekozen voor angst. Wij willen beginnen met de feiten”, zei Pelosi. En: “Trump moet stoppen met het gijzelen van de Amerikaanse burgers, hij moet stoppen met het veroorzaken van een crisis en moet de shutdown beëindigen.”

Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, riep Trump op een einde te maken aan de shutdown. Sinds eind december is een deel van de federale overheid gesloten en krijgen zo’n 800.000 ambtenaren geen salaris meer. Trump wil geld voor de muur in ruil voor het beëindigen van de shutdown.

Verschillende Amerikaanse media hadden van te voren al aangekondigd de toespraak van de president te controleren op feiten en waarheid. Zo schrijft CNN dat het “lastig is om te bepalen hoeveel illegale immigratie de VS kost, maar dat veel deskundigen stellen dat immigratie geen belasting is voor de economie”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810