Een huisdier kopen? In sommige regio’s heb je daar binnenkort een diploma voor nodig

Een huisdier kopen? In sommige regio’s heb je daar binnenkort een diploma voor nodig

Als een nieuw geval van dierenmishandeling de krantenkoppen haalt, wordt het idee wel eens geopperd: moet je niet bewijzen dat je het beste voor hebt met dieren alvorens je nog een kitten of pup adopteert? Dat idee hebben ze ook in Wallonië: de Waalse tegenhanger van Ben Weyts zal van dat wetsvoorstel realiteit proberen te maken. 

Moet je binnenkort een examen afleggen als je een kitten wil adopteren in Wallonië? Nee, niet bepaald, maar er komt waarschijnlijk wel een getuigschrift voor toekomstige baasjes. Da’s een idee van Carlo Di Antonio, de Waalse minister voor Dierenwelzijn, de Franstalige Ben Weyts met andere woorden. Dierenwelzijn staat duidelijk hoog op de agenda van de gewestregeringen, want de kans dat het voorstel erdoor komt, is groot.

Diploma

Wat is het concept? Je krijgt een document bij de gemeente, als je een dier wil kopen of adopteren. Dat kost niets, en je moet er geen examen voor afleggen. Maar wie een overtreding begaat, zal dat getuigschrift niet meer kunnen krijgen. Je kan ook tijdelijk gestraft worden: zwaardere overtredingen worden dan ook strenger gestraft.

Komt dit systeem ook naar Vlaanderen? Ben Weyts mikt alvast op de piste van de gevangenisstraffen, eerder dan een document dat je nodig hebt. Hij verdrievoudigde de gevangenisstraffen voor dierenmishandeling, nu kan je daar tot anderhalf jaar cel voor krijgen. Zeker recidivisten krijgen dus een serieuze tik op de vingers.

Adopteren

Wil jij ook een katje adopteren (het is binnenkort weer ‘kittenseizoen’), dan kan je natuurlijk terecht in alle asielen, maar je kan je ook alvast inlezen.

Gesponsorde artikelen