Een jaar geleden smeekte moeder van kerkterrorist al om hulp omdat haar zoon aan het radicaliseren was

Een jaar geleden smeekte moeder van kerkterrorist al om hulp omdat haar zoon aan het radicaliseren was

Adel Kermiche, één van de twee daders van de gruweldaad in een Normandische kerk, was een tikkende tijdbom. Zijn familie smeekte al meer dan een jaar om hulp omdat ze met lede ogen aanzag hoe de jongen radicaliseerde. Maar die hulp kwam niet.

“On ne sait pas quoi faire. On ne sait pas vers qui se tourner pour nous aider”, zei de moeder van Adel Kermiche vorig jaar tegen de Tribune de Genève. Haar zoon was toen onderschept nadat hij via Genève naar Turkije vloog om zo te proberen Syrië binnen te geraken.

De vrouw vertelde de krant hoe machteloos zij en de rest van haar familie stonden tegen hun geradicaliseerde zoon. Na zijn eerste poging om naar Syrië te trekken, had die familie overigens zelf gepleit om Adel aan een enkelband te leggen. Ze kregen toen van het gerecht te horen dat dat niet kon.

Kermiche heeft vorig jaar twee keer geprobeerd Syrië binnen te komen. Daarbij maakte hij gebruik van papieren van familieleden. De eerste keer werd hij in Duitsland opgepakt, de tweede keer aan de grens van Turkije met Syrië.

“Tikkende tijdbom”

Bij zijn terugkeer uit Turkije naar Frankrijk, werd hij in Genève opgepakt en in Frankrijk dan toch aangeklaagd voor banden met criminelen verbonden aan een terroristische organisatie.

Hij zat tien maanden in voorhechtenis waarna hij op 22 maart van dit jaar door de onderzoeksrechter onder huisarrest werd geplaatst met een enkelband in afwachting van zijn proces. Het parket ging daar vruchteloos tegen in beroep.

Niet alleen de familie van Kermiche trok herhaaldelijk aan de alarmbel. Binnen de Arabische gemeenschap van de regio stond Adel Kermiche bekend als een “tikkende tijdbom”.

Familie probeerde alles

Buren en vrienden bevestigen dat zijn familie alles geprobeerd heeft om Adel Kermiche van zijn pad van radicalisering af te brengen. Een familie die niet eens religieus is, die zich niet veel aantrok van de normen binnen de autochtone omgeving.

De zussen van Kermiche werden bijvoorbeeld aangespoord om te studeren. Eén van de zussen van Kermiche is zo arts geworden. De moeder van Kermiche geeft les.

Volgens haar is de trigger van Adels radicalisering – en eerst bekering, want zoals gezegd, de familie is niet praktiserend moslim – de aanval op Charlie Hebdo geweest.

Daarna begon hij ineens te praten over hoe moslims hun geloof in Frankrijk niet konden begeleiden. Volgens zijn moeder gebeurde de radicalisering van Adel Kermiche in nog geen drie maanden.

Van jongen die graag danste, naar optredens ging, zich inzette op een speelpleintje voor kinderen in de buurt en zich eigenlijk gedroeg zoals elke doorsnee Franse tiener, tot een verkondiger van extreem islamisme. In drie maanden.

Gesponsorde artikelen