Eén keer de pil vergeten en je hebt 9% meer kans om zwanger te worden, als je jonger bent dan 29 jaar

Ongewenst zwanger worden is een vrees voor alle vrouwen. Dus ook voor diegenen tussen 21 en 29 jaar, de zogeheten millennials, een generatie die met vuur speelt om die nachtmerrie te vermijden, want in een enquête van Opinion Health/Bayer zegt bijna de helft van de Belgische deelneemsters hun pil minstens één keer in de maand te vergeten door hun drukke levenswijze. Zo stijgt de kans op een zwangerschap van 1 naar 9%. “De pil is niet voor iedereen de beste optie”, zegt gynaecologe Dr. Tjalina Hamerlynck.

De allereerste pil uit 1957 kampte met serieuze bijwerkingen. Dus waarom geen betere versie bedenken? En dat deed Belgisch uitvinder Ferdinand Peeters in 1961. Goed voor de allerbelangrijkste vaderlandse uitvinding uit de geschiedenis, vonden luisteraars van Radio 1 in 2004.

Vandaag zijn er dan geen abnormale hormonale bijwerkingen meer (hoewel sommige vrouwen klagen over depressiesymptomen en een libidoverlies), toch kampt de pil met een nieuw probleem: Belgische vrouwen tussen 21 en 29 jaar die door hun drukke en stressvolle manier van leven de pil vergeten.

Oeps, vergeten

Vrouwen vergeten vaker dan gezond is de pil. Dat blijkt uit de internationale enquête ‘Millennial vrouwen en anticonceptie – Waarom vrouwen de pil vergeten te nemen.’ De studie van Opinion/Health Bayer onderzocht 4.500 jonge vrouwen uit negen landen, waaronder 500 uit ons land.

Bijna de helft van die Belgische deelneemsters (42%) vergeet minstens een keer per maand hun pil. En 18% zelfs minstens één keer per week. Bitter, zeker als je weet dat er bij een perfecte inname slechts 1% kans bestaat om zwanger te worden. “Doe je dit niet consequent door ziekte, vakantie of vergeetachtigheid, dan stijgt die kans naar 9%,” zegt Business Unit Head General Medicine Bayer Christel Eeckhout.

En da’s een groot verschil, maar niet uniek in België. Want ook in de andere landen vergeten vrouwen regelmatig hun pil, net zoals andere dagdagelijkse taken. Zoals make-up verwijderen voor het slapengaan, telefoon opladen of de wekker zetten.

Visuele tips om niet vergeten

“Een standaard oplossing voor anticonceptie bij jonge vrouwen bestaat niet”, zegt gynaecologe aan de Women’s Clinic UZ Gent Dr. Tjalina Hamerlynck. “Zo zien we in het onderzoek dat de perfecte inname van de pil een hinderpaal is voor sommige vrouwen, terwijl andere vrouwen hier helemaal geen probleem mee hebben. En als je start met anticonceptie, bespreek dan eerst het volledige gamma met je dokter of gynaecoloog. Dat gebeurt nu te weinig, want de pil is niet voor iedereen de beste optie. Er zijn zo veel andere mogelijkheden die beter bij hun levensstijl passen, zoals pleisters, de ring of een spiraaltje bijvoorbeeld.” Al kan de pil ook voordelen hebben.

Voor alle vrouwen die soms de pil vergeten heeft Hamerlynck ook uitstekende tips: “maak een visuele herinnering waar je elke dag mee geconfronteerd wordt. Zoals een briefje op de koelkast, een kras in je spiegel, een dagelijkse wekker of via een emoji.”

Gesponsorde artikelen