Een kleuterklas met kernwapens: ‘raketman’ Kim Jong-un noemt Trump na VN-speech “een blaffende hond”

Een kleuterklas met kernwapens: ‘raketman’ Kim Jong-un noemt Trump na VN-speech “een blaffende hond”

Je zou bijna vergeten dat de wereldvrede op het spel staat wanneer je de woordenwisselingen tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump hoort. Die laatste sprak deze week tijdens de topvergadering van de Verenigde Naties over Kim Jong-un als “raketman”, en nu antwoordt Noord-Korea dat ze Trumps speech als die van “een blaffende hond” beschouwen. Helaas is de inzet van hun kinderachtige discussies heel groot.

De koude oorlog tussen de VS en Noord-Korea gaat verder. Veel spierballengerol, en gelukkig blijft het voorlopig bij uitdagende waarschuwingen die over en weer gaan. Deze keer lag de bal in het Noord-Koreaanse kamp, nadat Trump de Verenigde Naties enkele dagen geleden had verteld dat hij Noord-Korea volledig zou vernietigen. Kim Jong-un is niet onder de indruk en laat via z’n minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho weten dat Trumps woorden “als een blaffende hond” klinken. Hij voegt er aan toe dat hij medelijden heeft met de adviseurs van Trump.

Raketman

Behalve de uitdagende taal van Trump was het meest opmerkelijke aan z’n speech toch wel de bijnaam die hij voor Kim Jong-un bedacht heeft. “Rocket man is on a suicide mission for himself and his regime.” Zoiets hebben ze bij de Verenigde Naties nog niet vaak gehoord. Daarom kwam de Japanse premier Shinzo Abe met een meer doordacht plan om Noord-Korea door een wereldwijde blokkade de toegang tot goederen, geld, mensen en technologie te ontzeggen.

Abe herhaalde wel dat alle mogelijkheden op tafel moeten blijven, ook de gevreesde militaire actie waar Trump het zo graag over heeft. Noord-Korea legde eerdere toenaderingen immers naast zich neer door telkens opnieuw met raketten en kernwapens te blijven testen.

China

De enige die een eventuele militaire ingreep nog in de weg kan staan is China. Dat land heeft de testen van Noord-Korea wel veroordeeld, maar Peking vreest voor de gevolgen als het regime in Pyongyang zou instorten. Voor veel Amerikaanse bondgenoten zijn de banden met China te belangrijk om dit gegeven zomaar naast zich neer te leggen. Alleen beginnen de woorden van Trump ook voor die bondgenoten aantrekkelijker te klinken. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in was zelfs tevreden met de toespraak die Trump voor de VN heeft gehouden.

Gesponsorde artikelen