“Eén Korea in 2045”: Noord-Korea breekt vredesonderhandelingen af

Kim Jong-un blaast vredesonderhandelingen met Noord-Korea op
epa

Een uitspraak van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in komt de vredesonderhandelingen duur te staan. Jae-in had donderdag gezegd dat hij streeft naar een verenigd Korea in 2045, waarop Noord-Korea abrupt alle verdere gesprekken uitsloot.

Officieel klinkt het dat de voortdurende samenwerking tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten als vijandig wordt gezien. Maar de uitspraken van Zuid-Koreaans president Moon Jae-in zijn bij Kim Jong-un duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Die liet op donderdag optekenen dat hij hoopt in 2045 een Verenigd Korea te willen zien. Maar Pyonyang is duidelijk niet van plan om de zelfstandigheid op te geven.

Dat Noord-Korea ligt echter nog steeds in conflict met zowat de rest van de wereld. De sancties tegen Noord-Korea, voor een groot stuk handelsembargo’s, zijn voor veel landen onwrikbaar. De enige notoire uitzondering op dit moment is de Verenigde Staten. President Donald Trump zat eerder dit jaar nog samen met Kim Jong-un, als eerste Amerikaanse president ooit.

Noord-Korea nucleair ontwapenen blijft veraf

Uit die vredesonderhandelingen kwam niet veel, buiten een afspraak om nog eens samen te zitten. Uiteindelijk zou het Trumps doel zijn om de handelsrestricties op te heffen, in ruil voor de ontwapening van het kernprogramma van Noord-Korea.

De Noord-Koreanen schenden met hun niet-heel geheime kernwapenambities het non-proliferatieverdrag uit 1968, dat Noord-Korea nooit ondertekende. Veel landen zien dat verdrag echter als een minimumstandaard om handel te voeren met staten. Noord-Korea beweert echter niet aan kernwapens, maar kerncentrales te werken. Satellietbeelden tonen echter een ander verhaal.

“Voorbereidingen op een oorlog”

Of die babbel met Trump nog doorgaat, lijkt ook eerder twijfelachtig. Zuid-Korea en de VS hadden gezamenlijke militaire oefeningen georganiseerd. Noord-Korea ziet die dan weer als “voorbereidingen op een oorlog”. Sindsdien heeft Pyongyang “niet meer te zeggen, we hebben daar geen behoefte meer aan.”

Klein detail: ook Noord-Korea is nog steeds ijverig rakettesten aan het uitvoeren. Dezelfde dag scheerden twee korte-afstandsraketten afkomstig uit de oostelijke provincie Tongchong langs de oostkust van het schiereiland. Het is de zesde rakettest van Noord-Korea op één maand. Van tijd tot tijd zijn er ook sporen te vinden van nucleaire testen. Of er nu ook een definitieve streep onder de vergaderingen met Trump getrokken wordt, is nog onduidelijk.

Gesponsorde artikelen