Een laagterecord: er zijn nog nooit zo weinig dronken bestuurders achter het stuur betrapt tijdens BOB-campagne

Een laagterecord: er zijn nog nooit zo weinig dronken bestuurders achter het stuur betrapt tijdens BOB-campagne

Na acht weken zit de ‘winterbobcampagne’ er alweer op. De campagne heeft duidelijk een positieve invloed want er zijn nog nooit zo weinig dronken bestuurders achter het stuur betrapt.  

Acht weken geleden is de winterbobcampagne begonnen. Zo’n 438.000 bestuurders hebben een ademtest afgelegd en de resultaten waren zeer goed. Er zijn sinds 1995, toen de BOB-campagnes zijn begonnen, nog nooit zo weinig dronken mensen betrapt achter het stuur. Bij slechts 2,1 procent was de test positief. Dus bij 9.219 bestuurders zat er meer dan 0,5 promille in het bloed, wat volgens de wet verboden is.

Elke bestuurder van eender welk voertuig mag niet meer dan 0,5 promille in het bloed hebben. Of je nu met de auto, bromfiets of fiets bent, je mag niet rijden onder invloed. Maar blijkbaar hebben mensen hun lesje geleerd en kruipen ze minder snel dronken achter het stuur.

Aantal dronken bestuurders daalt

Blijkbaar is het aantal dronken bestuurders nog nooit zo laag geweest. Oké, het is nog steeds 2,1 procent te veel, maar het gaat al wel de goede richting uit. De campagnes doen dus hun ding en hebben duidelijk een positieve invloed.

Blijkbaar is het ook al het vijfde jaar dat de resultaten dalen, dus steeds meer bestuurders beseffen dat rijden en alcohol niet samengaan.

Hue? Weeknachten zijn erger!?

Blijkbaar zijn nachten in het weekend een minder groot probleem dan weeknachten. Volgens het verkeersinstituut Vias waren er tijdens weeknachten nog te veel testen die positief waren. “Tijdens de weeknachten was wel bijna 6 procent positief”, klinkt het bij Vias. Dat is meer dan in het weekend.

Ondertussen doet BOB meer controles, en heeft dat ook effect op bestuurders. “In vergelijking met de start van de BOB-campagnes in 1995 zijn er 3 keer minder bestuurders onder invloed, en zijn er 4 keer meer controles.” De slechtste resultaten zijn van de winter 2003-2004 geleden. Toen had 9,9 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel alcohol op, wat bijna één tiende is. Stevig!

Verkeersongevallen

Rijden onder invloed is en blijft een groot gevaar en heeft uiteraard effect op het aantal verkeersongevallen. In 2016 waren er 4.300 verkeersongevallen waarvan minstens één bestuurder te veel alcohol dronk. Dat wil zeggen dan één op de acht ongevallen te wijten is aan alcohol.

Hieronder een grafiek van de daling:

Gesponsorde artikelen