Een maand muziek bijbenen op 3 uur en 33 minuten: deze 54 nummers uit oktober moet je gehoord hebben

Een maand muziek bijbenen op 3 uur en 33 minuten: deze 54 nummers uit oktober moet je gehoord hebben

Het najaar is altijd de speerpunt van een muziekjaar: er komen ontzettend veel nieuwe platen uit én het concertseizoen draait op volle toeren. Bijhouden wat er dan allemaal aan nieuwe muziek verschijnt, is die maanden dan ook een meer dan fulltime job. Wij hielden oktober nauwlettend in de gaten en selecteerden deze 54 nummers voor uw oren.

1. Gary Clark Jr. – Come Together

November is een op papier erg interessante filmmaand, maar ons oordeel over deze Justice League is nog even af te wachten tot de film effectief in de zalen draait. Wat we wel al kunnen meegeven, is de soundtrack. Gary Clark Jr. heeft zich daarvoor gewaagd aan de Beatles-klassieker Come Together, iets wat Michael Jackson ook al deed in 1995. En Gary Clark Jr. brengt het er beduidend beter vanaf dan MJ.

2. The Roots feat. Bilal – It Ain’t Fair

We blijven nog even in de filmzalen hangen. In oktober kwam de film Detroit van Kathryn Bigelow in de zalen en het nummer dat hierbij over de aftiteling rolde was van The Roots. De soundtrack is al even uit, maar omdat de film pas nu bij ons in de zalen te zien was halen we het nummer nog even vanonder het stof.

3. St. Vincent – Pills

Onlangs stond St. Vincent in de AB en de algemene teneur was dat – ondanks de geweldige nieuwe langspeler ‘MASSEDUCTION’ – er meer te zien dan te horen was geweest. St. Vincent had een gitaar omgord, maar alle andere muzikale elementen stonden jammer genoeg op tape. We laven ons dan nog maar eens aan haar album, waar nu Pills uit gelicht is. In dit nummer zingt St. Vincent over hoe ze aan zelfmedicatie doet.

4. Tune-Yards – Look At Your Hands

De eindsprint van het jaar 2017 is bijna ingezet en dat brengt met zich mee dat we kunnen beginnen berichten over platen die in 2018 zullen uitkomen. De nieuwe van Tune-Yards (vroeger was het tUnE-yArDs) is daar een voorbeeld van. ‘I Can Feel You Creep Into My Life’ zal die heten, die plaat verschijnt op 19 januari.

5. The National – I’ll Still Destroy You

We schrijven dit tekstje op een moment waarop we normaal gezien onderweg zouden zijn geweest naar het concert van The National in Bozar, ware het niet dat Obama de band uitnodigde voor een meeting en The National hun optreden dus verplaatste naar 9 november in Vorst Nationaal. We zijn er nog altijd wat triest om en dat zal nog wel even zo blijven. In tussentijd is er een nieuwe single: I’ll Still Destroy You.

6. Morrissey – I Wish You Lonely

Morrissey denkt gelukkig nog niet aan ophouden. Met ‘Low In High School’ brengt hij op 17 november zijn elfde soloplaat uit, een plaat waaruit we Spent The Day In Bed (een aanklacht tegen de pers en het nieuws in het algemeen) al uit kenden. Het tweede nummer dat we voorgeschoteld krijgen, heet I Wish You Lonely, waarin hij zingt ‘I wish you lonely/If only one day/So that you might see routine for me/Since the day I was born.”

Morrissey blijft ondaks alle berichtgeving over vermeende racistische uitspraken een plaatsje in ons hart hebben.

7. Meuris – Het Is Maar Een Woord

Binnenkort gaat Stijn Meuris weer de zalen in met TIRADE 2, het vervolg van zijn zaalshow van eind vorig jaar waarin hij het heeft over de trieste stand van de wereld. Muzikaal is hij tegenwoordig niet minder politiek getint, zowat de helft van zijn meest recente album ‘Vigilant’ was uitgesproken politiek, zo ook deze nieuwe single Het Is Maar Een Woord.

8. Odesza feat. Leon Bridges – Across The Room

Alles waar Leon Bridges zijn naam aan verbindt willen wij ten minste één keer gehoord hebben. De grote oorzaak daarvan heet River, een nummer van wereldklasse dat door velen gewoon over het hoofd gezien werd. Gelukkig was er ook nog Chloë, het kleine meisje uit Big Little Lies dat het nummer wél naar waarde wist te schatten.

9. Sharon Jones & The Dap-Kings – Matter Of Time

Net zoals haar labelgenoot Charles Bradley onlangs verloor de soulzangeres Sharon Jones nu bijna een jaar geleden de strijd tegen kanker. Op 17 november verschijnt ‘Soul Of A Woman’, de plaat waarop haar laatste opnames te horen zullen zijn.

Wie Matter Of Time hoort kan niet anders dan besluiten dan dat dit een groot verlies is voor de soulmuziek, het is één van haar beste nummers die ze ooit heeft opgenomen.”It’s a matter of time/for all people will be united”, zingt ze. Ik hoop dat ze binnenkort vredevol naar beneden zal kunnen kijken.

10. Songhoy Blues feat. Iggy Pop – Sahara

Af en toe mogen we best eens van de geijkte paden afwijken, net zoals Iggy Pop dat ook doet. Hij is te horen op de nieuwe single van Songhoy Blues, een Malinese woestijnbluesgroep. Het is de meest recente interessante gastverschijning van Iggy Pop na een soundtrack voor Gold en een gastbijdrage bij Oneothrix Point Fever die de soundtrack bij Good Time leverde.

11. Kali Uchis feat. Jorja Smith – Tyrant

Kali Uchis werkte al samen met Major Lazer (maar wie niet, eigenlijk) en met Tyler, The Creator en was één van de drie dozijn gasten op de laatste van Gorillaz. Nu werkt de Colombiaanse singer-songschrijver, producer, videoregisseur en modeontwerpster samen met Jorja Smith voor een hit in wording: Tyrant. Het is de eerste single van wat haar debuutalbum zou moeten worden.

12. Lauv – Easy Love

Nog jong hitparadegeweld is Lauv die we voorlopig het best kennen van I Like Me Better. Easy Love is mooier en beter en terug te vinden op zijn net uitgebrachte EP..

13. Tash Sultana – Mystik

In april tipten we in onze maandelijkse playlist Murder To The Mind van Tash Sultana en een halfjaar later is het nog altijd één van de nummers van dit lopende muziekjaar waar we het meest naar luisteren.

Afgelopen zomer mocht Tash Sultana op één van de festivaldagen de KluB C openen en alles aan haar schreeuwt dat het maar een kwestie van tijd zal zijn voor ze eens echt zal doorbreken. Ze speelt al haar instrumenten zelf in en gaat vervolgens aan de slag met haar loop station. Ze doet wat Ed Sheeran doet maar dan beter en funkier en combineert dat met een Selah Sue-achtige stem, maar dan minder irritant.

14. Rhye – Taste

Op 25 maart 2018 komt Rhye naar de Ancienne Belgique. Naar alle verwachting hebben ze dan een nieuwe plaat onder de arm en dat is de eerste sinds het schitterende ‘Woman’ uit 2013, een plaat waarop jazz, soul; funk en r&b een liefdevol huwelijk aangaan geleid door de androgyne fluisterstem van Michael Milosh. Nieuw werk als Taste, Summer Days en Please is heel duidelijk: er komt gewoon nog veel meer van dat.

15. Sleigh Bells – And Saints

Als we op de eerste twee singles uit het mini-album ‘Kid Kruschev’ mogen afgaan dan heeft er zich een koerswijziging voorgedaan bij Sleigh Bells. De dreunende, industriële overheersende beat is helemaal nergens meer te bespeuren en dat is eerlijk gezegd een opluchting, want op hun meest recente plaat (‘Jessica Rabbit’, 2016) was al duidelijk dat die formule meer dan haar limiet had bereikt.

16. Lisa Hannigan feat. The Colorist Orchestra – Lille

The Colorist Orchestra is een orkest van Belgische makelij, aangevoerd door Aarich Jespers (eerder bij Zita Swoon) en Kobe Proesmans (eerder onder andere bij Gabriel Rios en Tattoo Del Tigre). Met The Colorist doen zij precies dat: songs van andere artiesten inkleuren. Ze ontmantelen een nummer en kleuren het dan opnieuw in en daarbij gebruiken ze vaak zelfverzonnen instrumenten of doodgewonen gebruiksvoorwerpen. Op deze single is bijvoorbeeld een koffiemolen te horen.

Ze coveren mét medewerking van de artiest zelf.Hun vorige project richtte zich op het oeuvre van de IJslandse Emiliana Torrini, nu werken ze samen met de Ierse zangeres Lisa Hannigan. Samen treden ze in november op in Oosterzele (16/11, try-out), op 19/11 in Het Depot te Leuven en op 23/11 in DeSingel te Antwerpen.

17. Chris Stapleton – Millionaire

Sinds 2015 geldt Chris Stapleton als de hoop voor de moderne country. In zijn geluid verpakt hij ook hoge dosissen soul en blues waardoor hij ook buiten die strikte genregrenzen een aanhang heeft weten te verwerven. Hij heeft de oversteek naar Europa nog niet gemaakt, maar vroeg of laat zal dat er heus wel van komen. Deze Millionaire is het eerste voorsmaakje van ‘From A Room, Vol 2’, dat op 1 december verschijnt. Het is al zijn derde album in evenveel jaren.

18. Erikson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra – Three Sisters

Ook aan hun derde plaat toe zijn Eriksson Delcroix. Deze derde (‘Magic Marker Love’ is te koop vanaf 10 november) klinkt geheel anders dan zijn twee voorgangers, want het betreft deze keer een samenwerking met Sun Sun Sun Orchestra. Na een geslaagde samenwerking op het podium, is de samenwerking ook vertaald naar de opnamestudio wat het geluid en de songs van Eriksson Delcroix meteen een diepere dimensie heeft weten aan te meten. Het beste referentiepunt zijn nog de soundtracks van Nick Cave en Warren Ellis.

19. Marilyn Manson – Say10

Halloween mag dan wel achter de rug zijn ondertussen, eigenlijk heb je pas je Halloween gehad als je deze clip hebt bekeken. In de hoofdrol herken je een zekere Johnny Depp.

20. Mark Lanegan – Emperor

Verser van de pers vind je ze niet meer. Deze clip gaf Mark Lanegvrij op de allerlaatste avond van oktober en zo wist hij toch nog zijn plaatsje te verwerven in deze playlist. Emperor is uit zijn meest recente plaat ‘Gargoyle’ geplukt. Voor Mark Lanegans doen is het een opvallend vrolijk gitaardeuntje.

21. Brand New – Can’t Get It Out

Brand New is wat we een verbredende nicheband zouden kunnen noemen. Toen hun vijfde album ‘Science Fiction’ uitkwam in augustus werd heel onze tijdlijn bedolven onder de tweets over Brand New. Nog nooit van gehoord en dus toch maar eens gaan luisteren. En wat we hoorden beviel ons zeer. Dit is de nieuwe single Can’t Get It Out.

22. The Breeders – Wait In The Car

The Breeders, dat zijn wel degelijk die van Cannonball van bijna 25 jaar geleden, ja. The Breeders bestaan nog altijd uit Kim (ex-Pixies) en Kelley Deal en hebben voor het eerst in negen jaar nog eens een single uitgebracht. Een uitstekende single, zelfs. Of deze opstoot van activiteit ook nog tot een album zal leiden vroeg of laat is nog niet bekend. Feit is wel dat ze nog steeds de hele wereld rond trekken. Op 23 oktober stond de band nog in Trix.

23. SYML – Where’s My Love

SYML is het project van een zekere Brian Fennel. De Nederlandse singer-songwriter Dotan nam hem al mee op in zijn 7 Layers-project waardoor SYML op best al wat Nederlandse aandacht kon rekenen.Fennel groeide op in Amerika, maar is eigenlijk van Waalse afkomst, waar we ook de betekenis van zijn artiestennaam moeten zoeken. ‘Syml’ betekend ‘simpel’ in het Welsh en daar streeft Brian dan ook naar in zijn muziek: simpelheid. Dichtbij je roots blijven en het simpel houden, dat is zijn doel.

Where’s My Love heeft een werkelijk prachtige videoclip meegekregen. Het nummer is voor de fans van RY X.

24. Axelle Red – Who’s Gonna Help You

Fabienne Demal (de echte naam van Axelle Red) is er ondertussen al 49. Als Axelle Red heeft ze al tien platen uitgebracht en een elfde is nu op komst. Twee dingen zijn aartsmoeilijk als artieste: waardig ouder worden en jezelf doorheen de jaren niet herhalen. Het lukt Axelle Red.

Als we haar akoestische album niet meetellen, wordt ‘Exile’ (release in januari) haar eerste album in vijf jaar.Ze werkte aan haar album in Los Angeles en werkte samen met Scandinavische producers die haar muziek hebben geïnjecteerd met een pop-element. De eerste single is deels in het Engels en deels in het Frans.

25. Fever Ray – To The Moon And Back

En we zijn nog niet uitverkocht wat comebacks betreft, want ook Fever Ray is terug. Fever Ray was ooit het zijdeproject van Karin Dreijer Andersson die we ooit nog de zangeres van The Knife mochten noemen. Als Fever Ray bracht ze een titelloos debuut uit in 2009 en nu is er dus een vervolg dat niemand zag aankomen. De eerste single werd in oktober de wereld in gestuurd en er hoorde meteen een heel album bij: ‘Plunge’

De openingsregels van deze eerste single zijn “Hey, remember me?/I’ve been working like crazy.” Fijn! En nu nog een tournee.

26. BRNS – Pious Platitudes

Wie er ook hard heeft gewerkt, is de Brusselse band BRNS, want na een ep is er in hetzelfde jaar ook nog een nieuwe plaat. Pious Platitudes. En dat is een verdomd aanstekelijk beestje.

27. Lighthousing – I Had To

Het is best verwarrend: er is The Lighthouse en er is Lighthousing, het zijn beide Belgische groepen en ze hebben helemaal niets met elkaar te maken. Lighthousing komt uit Antwerpen en bestaat uit een stevig zevental. Die zeven hebben net hun eerste ep – ‘Invisuals’, vier nummers – uitgebracht en afgaand op deze single I Had To willen wij heel veel meer.

De stem is die van Matthijs Vanstaen en hij is de enige die ooit een nummer van Radiohead (Karma Police) bracht in de liveshows van The Voice Van Vlaanderen. Hij nam deel in 2013 en heeft nu godzijdank zijn eigen weg gevonden.

28. Nick Murphy – Medication

Het is nu al een stevig jaar dat Chet Faker niet meer Chet Faker heet, maar wel Nick Murphy of dus eigenlijk gewoon zijn eigen naam. Eén ep heeft hij al uitgebracht, dit is een voorbode van meer. Welke richting dat precies gaat uitgaan weten we dus eigenlijk nog helemaal niet, maar het klinkt alsof fans van Flume (met wie Nick Murphy toen hij nog Chet Faker heette regelmatig samenwerkte) zeker aan hun trekken zullen komen.

29. Sharon Van Etten – I Wish I Knew

Creatief met titels, les 1. In 2009 debuteerde met ‘Because I Was In Love’. Nu brengt ze een nieuwe versie van diezelfde plaat uit onder de naam ‘(It Was) Because I Was In Love’. Deze wondermooie I Wish I Knew was destijds het openingsnummer.

30. Charlotte Gainsbourg – Ring-A-Ring O’Roses

Charlotte Gainsbourg is de dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, maar is vooral ook Charlotte. De laatste jaren zagen we haar vooral aan het werk op het witte doek en op dat vlak is ze vooral bekend geworden door haar drie samenwerkingen met de Deense regisseur Lars Von Trier die onlangs nog door Björk beschuldigd werd van seksuele intimidatie. Charlotte Gainsbourg werkte met Von Tier samen voor Antichrist (2009), Melancholia (2011) en Nymphomaniac Vol I & Vol II (2013).

Nu is het weer tijd voor muziek, want op 17 november brengt Gainsbourg ‘Rest’ uit, haar eerste album sinds 2009. De voorproefjes – dit is het derde en de openingstrack – klinken prima. Dromerig.

31. Fleet Foxes – On Another Ocean (January/June)

Zes jaar stil was het dan weer geweest bij Fleet Foxes. En toen kwam er dan toch weer ‘Crack-Up’, een uitstekende plaat die iets te experimenteel bleek voor het grote publiek. Toch zijn de twee concerten die de groep binnenkort (17 & 18 november) in de Ancienne Belgique zullen geven hopeloos uitverkocht. Dit is de derde single en zoals dat gaat bij moeilijke platen is er een radio edit gemaakt. Wij geven de albumversie mee, want fuck radio edits.

32. Noel Gallagher’s High Flying Birds – Fort Knox

Zoals er vroeger een meetbare competitie was tussen nieuwe albums van Blur en Oasis is er tegenwoordig een meetbare competitie tussen de platen van Liam Gallagher en Noel Gallagher’s High Flying Birds. Tenminste, als we nog eventjes wachten, want ‘Who Built The Moon?’, de derde solo plaat van Noel Gallagher, verschijnt op 24 november.

Na twee albums leek het Noel eens tijd om iets anders te doen, want zoals op Fort Knox hebben we hem nooit eerder gehoord. Het is de albumopener en is daarvoor uitermate geschikt, want bijna geheel instrumentaal.

Voor diegenen die nog steeds hopen op een reünie van Oasis: Noel heeft laten weten dat het ‘m persoonlijk zou kapotmaken. Wie Noel live wil zien kan volgend voorjaar naar Vorst Nationaal op 6 april. Voor Liam kunnen we naar de AB op 7 maart.

33. Fleddy Melculy – Varken

In 1989 bracht Clouseau Dansen uit, een nummer over zaterdagavond en het verlangen om de beest uit te gaan hangen na een week goed en burgerlijk gedrag. In 2017 zingt Fleddy Melculy in wezen over hetzelfde, alleen doen zij het met meer gitaren en onder de titel Varken.

Dansen is de eerste track uit ‘De Hel Van Melculy’ en dat is zowaar een dubbelaar geworden met daarop 22 nieuwe nummers.Daarvoor is het wel nog wachten tot 16 februari. De band heeft al een heel aantal tourdata aangekondigd voor België en Nederland. Die kan je hier allemaal rustig nakijken.

34. Belle & Sebastian – I’ll Be Your Pilot

Voor Belle & Sebastian moeten we dan weer naar De Roma op 5 februari van volgend jaar. Zij hebben besloten voorlopig geen album meer uit te brengen, maar er komt wel een reeks ep’tjes aan. ‘How To Solve Our Human Problems, Part 1’ is er op 8 december. Delen 2 en 3 zijn respectievelijk voor 19 januari en 16 februari. Speel die na elkaar af en we hebben toch weer een nieuw album.

35. Black Rebel Motorcycle Club – Haunt

Die concertagenda is weer goed gevuld, want ook Black Rebel Motorcycle Club passeert binnenkort nog langs België en wel op 21 november. Net als Belle & Sebastian slaan zij hun tenten op in De Roma.Het nieuwe album – ‘Wrong Creatures’ – zal echter nog tot 2018 op zich laten wachten en dat heeft alles te maken met hun drummer Leah Shapiro die in 2015 een zware hersenoperatie moest ondergaan.

Er was Chiari malformatie vastgesteld bij haar, een meestal aangeboren hersenaandoening.Bij Chiari malformatie zijn de kleine hersenen en/of de hersenstam door het gat achter in de schedel in het ruggenmergkanaal gezakt.De symptomen en klachten kunnen verschillen, maar concreet had Shapiro evenwichtsproblemen, kon ze haar handen niet meer goed bewegen en nam haar spierkracht af.Die operatie is dé grote reden waarom we nog tot in 2018 zullen moeten wachten op het achtste album van de band. In tussentijd krijgen we al wel een eerste single en trekt de band op tournee.

36. Spoon – I Ain’t The One

En voor wie dit op tijd leest en op Allerzielen (2 november) nog niks te doen heeft: Spoon komt die avond naar de Botanique. Ze denken duidelijk langer na over hun muziek dan ze destijds hebben nagedacht over hun groepsnaam.

De groep is nu al twintig jaar en negen albums lang bezig en toch zit er geen sleet op de formule: de meest recente langspelers behoren ongetwijfeld tot de mooiste van hun carrière, zo ook het fantastische nieuwe ‘Hot Thoughts’. De Yankees tonen daarop dat ze het minimalisme helemaal onder de knie hebben en doen je dansen op een bedwelmende groove met liedjes die intens maar dromerig zijn, soepel maar nerveus en zich bevinden op het kruispunt van Prince en Pixies.

37. The War On Drugs – Nothing To Find

De eindejaarslijstjes komen er bijna aan – hier ten huize zitten we al in de voorbereidende fase – en het staat buiten kijf dat ‘A Deeper Understanding’ regelmatig zal terugkeren in lijstjes allerhande. The War On Drugs bewijzen daar opnieuw dat ze als geen ander invloeden kunnen opzuigen om dat naar iets om te zetten dat geheel eigen is. Daarbij kijken ze ook niet op een minuutje meer of minder. De successingle Thinking Of A Place duurde ruim elf minuten, deze Nothing To Find (dat best aanleunt bij Red Eye) neemt bijna 6,5 minuut de tijd.

Voor wie de heren binnenkort live wil zien: voor het aankomende concert in Vorst Nationaal (zaterdag 4 november) zijn enkele extra tickets vrijgekomen, voor het concert in Lotto Arena (woensdag 29 november) zijn nog tickets beschikbaar.

38. Milo Meskens – Twenty One

Wat Milo Meskens overkomt, is redelijk uitzonderlijk: hij wordt gedraaid en omarmd door alle radiozenders en is dus wat ze grensoverschrijdens noemen. Zijn New Beginning was een gigantisch succes en het lijkt erop dat zijn nieuwe single gewoon dat succes achterna gaat. En zijn wij dat alleen of heeft die gitaar wel heel veel weg van Coldplay?

39. Sufjan Stevens – Wallowa Lake Monster

Hadden we het bij The War On Drugs al over eindejaarslijstjes: in 2015 voerde Sufjan Stevens er veel aan door zijn prachtplaat ‘Carrie & Lowell’ die hij toen nog in Bozar is komen voorstellen. Op 24 november zal Stevens ‘The Greatest Gift Mixtape — Outtakes, Remixes, & Demos From Carrie & Lowell’ uitbrengen. Zoals de titel al weggeeft is het een verzameling van onuitgegeven materiaal, opgenomen tijdens de sessies voor ‘Carrie & Lowell’ uit 2015. Het kleine zeven minuten durende meesterwerkje Wallowa Lake Monster is daar al een voorproefje van.

40. Moses Sumney – Don’t Bother Calling

In De Morgen werd Moses Sumney onlangs “het nieuwste hipstersnoepje” genoemd. Wel, ze hebben gelijk. Het is de nieuwste single die uit zijn debuutalbum ‘Aromanticism’ wordt getrokken en het zoveelste bewijs dat Moses Sumney een grote toekomst staat te wachten. Op maandag 20 november speelt Sumney in de Botanique. Wij kunnen er niet bij zijn – tranen! – maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

41. Young Fathers – LORD

Kraakvers is deze. Young Fathers lieten op het allerlaatste randje van oktober nog weten dat ze een nieuw album hebben afgewerkt en dat ze er alvast het nummer LORD uit willen laten horen, een nummer waarop je niet kan dansen. Ze hebben niet gelogen, maar het is wél mooi.

42. TheColorGrey – On & On

Jongens, het gaat ontzettend goed met de hiphop in België. Er komt ontzettend veel talent aanstormen, misschien wel het beste bewijs dat het multiculturele België eindelijk een feit is. TheColorGrey is het alias van de 23-jarige Antwerpenaar Will Michiels die zich sinds 2014 als MC, producer en songwriter op de kaart zet in de Belgische Urban-scene. Zijn rap valt op door de strakke flow in combinatie met heel veel soul. De nieuwe single On & On klinkt alsof hij van één of andere internationale wereldster is, maar is gewoon een nieuw liedje van ‘onze’ Will.

43. Roméo Elvis & Le Motel – Sabena

En niet alleen in Antwerpen beweegt er één en ander, maar ook in Brussel. Roméo Elvis is ondertussen een behoorlijk grote naam in Franstalig België en heeft met ‘Morale 2’ ook één van de allerbeste Belgische platen van dit jaar afgeleverd. Hij wordt vaak in één adem genoemd met Le Motel, een elektronicaproducer die graag en goed gebruik gemaakt van etnische geluiden. Hun nieuwste single gaat over Sabena.

44. blackwave. feat. David Ngyah – Elusive

En nog blijven we bij de Belgische hiphop, want ook blackwave. doet daar dezer dagen knappe dingen in. De Antwerpse producer Willem Ardui en rapper Jay Walker mixen door hun hiphop ook heel wat jazz en laten zich live ook begeleiden door jazzmuzikanten uit het Conservatorium van Antwerpen. Het begint nu echt te lopen voor blackwave., want afgelopen maand was hun nieuwe single Elusive Hotshot op Studio Brussel. Hun optreden in Trix op 23 november is uitverkocht.

45. dirk. – Gnome

Is het nu dirk. of DIRK.? Ik heb de vraag gesteld: beide mogen, maar de voorkeur gaat toch uit naar dirk. De bronzen medaille uit de vorige editie van Humo’s Rock Rally heeft een eerste single uit en er zal snel ook een album volgen. De jongens hebben daar ook al een titel voor: ‘Album.’Soms hoef je ’t allemaal echt niet zo moeilijk te maken.

In het invloedenlijstje wordt de muzikale driehoek Pavement, Fugazi en Weezer genoemd, maar natuurlijk is ook Pixies niet weg te denken. De invloeden van dit viertal gaan trouwens ook verder dan muziek, want ook Albert Camus, alsook de animatiereeksen BoJack Horseman en Rick And Morty worden geroemd.

“De song Gnome gaat over een warrige periode in mijn leven waarin juist die gedachte (mijn bestaan is waardeloos, het maakt niet uit wat ik doe enzovoort) mij in een nihilistisch gedragspatroon stortte waaruit ik slechts met veel moeite weer kon ontsnappen”, zegt Jelle Denturck, zanger en bassist van het kwartet.

Gnome gaat over maanden van zuipen en luidruchtige zonsopgangen, een brievenbus vol ongeopende brieven en de ondergekotste tuinkabouter van de buurman.”

46. METZ – Drained Lake

METZ zal blij zijn dat we eindelijk bij de gitaren zijn aanbeland in deze lijst. Deze Canadese band die nog het meest doet denken aan de vroege periode van Nirvana is ooit opgericht als protest tegen groepen die het nodig vonden om met een dozijn of meer leden die dan ook nog eens allemaal verschillende instrumenten bespelen op een podium te gaan staan. Sindsdien gaan ze er stevig tegenaan en dat nu al drie platen lang. Binnenkort (10 november) speelt METZ in De Kreun in Kortrijk waar op dat moment Sonic City wordt gehouden.

47. Jacle Bow – Insane

Vijf singles kwamen er uit de debuutplaat ‘What’s All The Mumble About?’ en dus is nu de tijd gekomen om met producer Mario Goossens aan een tweede album te werken. Ze zijn ambitieus bij Jacle Bow: ze gingen als compleet onbekende band op tournee doorheen Amerika, draaiden daar een documentaire over die destijds werd uitgezonden op Acht en organiseerden ook al een evenement voor het goede doel in AB waar onder andere Adamo, Clouseau en The Scabs op de affiche stonden.

Dat laatste doen ze opnieuw, deze keer aan de Brielpoort van Deinze, op 22 december en ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. De wielerwereld en de muziekwereld worden op harmonieuze wijze samengebracht. Op het podium zitten 10 profwielrenners op rollen en zij trappen de elektriciteit samen die nodig is voor het concert. Koers for Life is een uniek twee uur durend concert met naast Jacle Bow zelf ook nog Gabriel Rios, Coely, levende legende André Brasseur, Lady Linn en Yevgueni.

Tickets voor dit concert zijn hier te bestellen.

48. Franz Ferdinand – Always Ascending

Bij Franz Ferdinand zijn ze alweer aan hun vijfde plaat toe en die luidt een lichte koerswijziging in. Er is duidelijk nog het één en ander blijven hangen van hun samenwerking met The Sparks (onder de naam FFS). Catchy jaren 80-pop, synths en bombast zijn de sleutelwoorden. De plaat – die ook ‘Always Ascending’ heet is voor 9 februari, het concert in Vorst Nationaal staat in de agenda op 28 februari.

49. MGMT – Little Dark Age

‘Oracular Spectacular’, de debuutplaat van MGMT, is een moderne klassieker en zal dat ook altijd blijven, hoeveel kronkelwegen het eigenzinnige duo in de toekomst ook nog zal inslaan. Hun vierde album zal ergens begin 2018 uitkomen, de titeltrack daarvan hebben we nu al gekregen.

50. Bicep – Glue

Het Noord-Ierse duo bestaande uit Matt McBriar en Andy Ferguson zijn al vrienden vanaf hun jeugd, samen vormen ze Bicep. Glue is na Vale hun tweede single, momenteel werken de twee hard aan wat hun debuutplaat moet worden.

51. Steve Angello feat. Pusha T – Freedom

Steve Angello is een naam die waarschijnlijk geen belletje doet rinkelen. Ook niet als we zeggen dat Steve Angello een Grieks-Zweedse dj en producer is die eigenlijk Steve Josefsson Fragogiannis op zijn paspoort heeft staat. Wat wel een belletje zal doen rinkelen is Swedish House Maffia en van die driekoppige dj-groep die ondertussen gestopt is, was Steve Angello lid, samen met Axwell en Sebastian Ingrosso. De dj-supergroep werd gevormd in 2008 en ontbonden in 2013 dus nu doet Steve Angello het weer alleen. Of in dit geval: met de vocals van Pusha T.

52. Gorillaz feat. Little Simz – Garage Palace

Toen de langverwachte plaat van Gorillaz, ‘Humanz’, er dan uiteindelijk was, werd ze maar lauw ontvangen. Damon Albarn heeft echter nog veel meer in zijn kast liggen en heeft ons met Garage Place de eerste van veertien outtakes gegeven die hij ook nog eens gaat uitbrengen. Clint Eastwood, it ain’t, maar plezant is het wel.

Overigens: het begint er steeds meer en meer op te lijken dat Gorillaz één van dé headliners van het Europese festivalseizoen van 2018 zal worden. Hun naam prijkt nu al op meerdere festivalaffiches voor de zomer van 2018. Voorlopig is het nog afwachten of ze ook in België te zien zullen zijn.

53. Bryan Adams – Please Stay

De feestdagen komen eraan en dus wordt de stapel verzamelaars die eraan komt weer gigantisch. We vragen ons af wie die dingen eigenlijk koopt, want vaak gaat het om artiesten die al aan hun zevendertigste verzamelaar toe zijn én zijn die verzamelaars ook consequent incompleet. Twee nieuwe nummers en een nieuwe versie van 18 Till I Die moeten ervoor zorgen dat ‘Ultimate’ van Bryan Adams over de toonbank zal gaan met het oog op de feestdagen.

We hebben er onze twijfels bij, maar we blijven wel een zwak hebben voor Bryan Adams, want hij was één van de eerste artiesten die we live gezien hebben. En met Run To You, Straight To The Heart, Inside Out, I’m Ready en Have You Ever Really Loved A Woman heeft hij toch enkele mooie liedjes, nee? Please Stay is niet van dat niveau, maar wél het beste dat we in jaren van hem gehoord hebben.

54. Guus Meeuwis – Ik Geloof In Geluk

Guus Meeuwis is die Nederlander van Het Is Een Nacht (Levensecht) en van Kedeng Kedeng (Per Spoor). Daarnaast heeft nog wat hoempapaliedjes. Kort samengevat: we zijn niet zijn grootste fan. Maar zo heel af en toe overtreft hij zichzelf en schrijft hij een liedje dat echt weet te raken. De Weg (2005) was er zo eentje, Ik Geloof In Geluk (met Ilse Delange op de achtergrond) is er ook zo eentje. Een liedje over onderuit gehaald worden door het leven en weer rechtkrabbelen.

Gesponsorde artikelen