Een moskee waar alle imams vrouwen zijn: in Denemarken is het zo ver

Een moskee waar alle imams vrouwen zijn: in Denemarken is het zo ver

In Kopenhagen is de vrouwen-moskee Mariam geopend: alle zeven imams zijn er vrouwen. Mannen zijn wel welkom in de moskee behalve bij het vrijdaggebed. Oprichtster Sherin Khankan wil met de moskee de “genormaliseerde man-vrouw rolverdeling binnen de islam” tegengaan.

“Die rolverdeling vinden we normaal binnen onze religies”, zegt Khankan. “Niet alleen binnen de islam, maar ook binnen het jodendom en christendom. Ik wil hier graag iets aan veranderen.” Khankan is de dochter van een Syrische vader en een Finse moeder. Ze is een bekende journaliste en schrijfster in Denemarken.

Vroeger kon het wel

Er was ooit een oude islamitische traditie die vrouwelijke imams toestond volgens Khankan. Ze zegt dat de reacties binnen de moslimgemeenschap grotendeels positief zijn op de vrouwenmoskee.

Bij ons bestaan nog geen moskeeën die door vrouwen worden geleid, maar in Duitsland, Groot-Brittannië, Canada en Duitsland zijn er ondertussen ook al wel. De Turkse en Marokkaanse moslims die hier naar moskeeën gaan, zijn van huis uit gewend aan de gescheiden rolverdeling tussen mannen en vrouwen wordt door de imams als verklaring gegeven. “Je ziet dus eigenlijk ook geen verzet hiertegen van vrouwen. Ze vinden het goed zo”, luidt het.

Imam Hoessein Waseem, de voorzitter van een van de grootste moskeeën van Kopenhagen, vraagt zich af of er behoefte was voor een moskee alleen voor vrouwen: “Moeten we een moskee maken, ook alleen voor mannen? Dan zou er zeker een protest onder de Deense bevolking zijn.

Hoessein: “De moskee is een godshuis en is bedoeld voor vrouwen en mannen. Wat heb je aan een godshuis dat alleen door mannen of alleen voor vrouwen wordt gebruikt?”

Er was ooit een oude islamitische traditie die vrouwelijke imams toestond volgens Khankan. 

Gesponsorde artikelen