Een muzikale muilpeer

Een muzikale muilpeer

Heus, wij zijn wel wat gewend. Doorheen de jaren hebben wij al menig obstakel weten te trotseren om op een optreden te geraken. Winterellende, files, een enkele vulkaanuitbarsting en ja, we vergeten nooit die ene succulente maaltijd die we oversloegen om toch maar op tijd een rotslecht voorprogramma de boel te zien verknallen. Wat we echter gisterenavond hebben gedaan om tot bij de jongens van Your Highness, Ancients en ASG te geraken valt onder te brengen onder de noemer ‘levensbedreigende omstandigheden’.

James Wie?

U moet weten dat, terwijl bovengenoemde bands ten dans spelen in de AB-Club, James Arthur rendez-vous geeft in de grote zaal van de Brusselse concerttempel. James Arthur, beste liefhebbers van het ietwat alternatievere muziekcircuit, is de winnaar van de negende editie van X-factor in Groot-Brittannië en een regelrecht tieneridool. De gigantische rij bakvissen die de ingang van de AB bezetten komt enigszins als een verrassing, al is ze na enige verklaring volledig te begrijpen. Alleen, wanneer de brave security-mensen ons laten passeren om door te steken naar de gezellige Club, krijgen enkele van die jonge, onbezoedelde dames het schuim op de lippen en beginnen ze, inclusief ijzige blik en niet zo vriendelijke gebaren, ons te verwensen en ons voorsteken aan te klagen. Ware het niet dat hun felbegeerde tickets in hun minieme handtasjes zaten, ze hadden er verdorie mee geslagen!

Enfin, wanneer we eindelijk boven zijn en de deuren van de Club openslagen, merken we een zo goed als lege zaal. Het valt inderdaad nog te bezien hoeveel volk er, in het weekend dat het vermaarde Roadburn-festival in Tilburg plaats heeft, nog gaat afzakken naar Brussel voor deze affiche. 

Uwe Hoogheid en De Ouderen

Het Antwerpse Your Highness laat het in ieder geval niet aan zijn hart komen en speelt, opnieuw, een stomende set. Het valt op dat de band keer op keer lijkt te groeien en in de AB, gekend voor zijn goede geluid, komt niet alleen die alles tegen de grond smakkende geluidsgolf tot zijn recht, ook de talrijk aanwezige melodieuze subtiliteiten komen mooi uit de verf. Tegen het einde van hun show is de zaal al aardig gevuld en krijgen ze een luid en welverdiend applaus. De jongens nemen die met alle plezier in ontvangst, maar moeten meteen aan de slag om het podium klaar te maken voor de heren van Anciients.

Die weten ons dan weer niet meteen te overtuigen. Hun mix van sludge, prog en heavy metal zorgt ervoor dat er haast geen lijn te trekken is in hun songs, wat hun show een beetje slordig doet overkomen. Tel daarbij het feit dat de stemmen van zowel Kenny Cook als Chris Dyck verloren gaan in muzikale brij die ze serveren en u begrijpt dat we terecht spreken van een valse start. De mannen van Anciients spelen echter ongemeen strak en tegen het einde van de set maken ze ontzettend veel goed. Vandaar dat ook ons applaus gemeend is.

All Systems Go

Dat applaus wordt nog eens dunnetjes overgedaan door Jason Shi, frontman van ASG (vroeger All Systems Go) die na het openingsnummer Anciients nog eens bedankt. ASG bracht vorig jaar ‘Blood Drive’ uit, hun debuut op het vermaarde Relapse Records en vanavond passeren heel wat songs uit dat, naar onze bescheiden mening, lichtjes fantastische album. Shi is in uiterst goede doen, ook al krijgen we na het optreden te horen dat de brave man eigenlijk ziek is. Dat verklaart misschien waarom Shi weinig van zeg is vanavond. Gelukkig is dat dus niet te merken in zijn spelen en gaat ASG een uur lang lekker loos. De stoner die ze serveren gaat er bij het publiek gretig in en de aanhoudende schreeuw om een bisnummer op het einde van de show is dan ook terecht en gemeend. ASG lijkt voor het eerst sinds hun ontstaan in 2001 uit de schaduw van heel wat grote namen te komen.

Papa’s

Bij het verlaten van de AB zien we in de grote hal een aantal iets oudere mannen. Hun blik naar ons toe verraadt dat ze veel liever boven mee een pint hadden gaan pakken in plaats van te staan wachten op dochterlief die zich verliest in het blindelings aanbidden van een non-talent. Onze meewarige glimlach steekt hen ongetwijfeld een hart onder de riem.                                        

Gesponsorde artikelen