Left Right
scrollTop top

Een nieuwe staking in Hollywood? Dat betekent misschien langer wachten op ‘The Walking Dead’!


Een nieuwe staking in Hollywood? Dat betekent misschien langer wachten op ‘The Walking Dead’!

Er zou wel eens een nieuwe staking kunnen aankomen in Hollywood. De studio’s en de Writers Guild of America (WGA) raken het namelijk weer eens niet eens over een nieuw contract. De WGA heeft nu een extra dreigingsmiddel, want gisteren hebben de leden gestemd om hun leiding de macht te geven een staking te kunnen starten. Die staking komt er vooralsnog niet. Maar als ze daar wel toe oproepen, zouden zelfs wij daar de impact van kunnen voelen.

1 mei. Tot dan loopt het huidige contract tussen de AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), de studio’s, en de WGA (Writers Guild of America), de schrijvers. En net zoals in 2007 zit het diep bij de WGA. Zij eisen, onder andere, hogere minimumlonen en betere gezondheidszorg, die de studio’s hen op dit moment niet willen geven.

Zwaard van Damocles

De WGA vroeg daarom in een stemming aan hun leden om hen de macht te geven een staking te kunnen opstarten. Dat was uiteraard maar een formaliteit. Want meer dan 96% van de leden die hun stem hebben uitgebracht, hebben hun unie die macht ook gegeven. Dat was zelfs meer dan de 90% die ‘ja’ stemde in 2007. Het is dus duidelijk menens voor de WGA, die zich miskend voelen en een ‘eerlijker’ deel van de taart willen. Het lijkt er dus sterk op dat er een staking zit aan te komen.

En de studio’s voelen dat zwaard van Damocles wel boven hun hoofd hangen, en herinnerden de schrijvers er dan ook aan dat de vorige staking, in 2007-2008, “iedereen heeft geraakt“. Die staking zou de schrijvers meer dan 287 miljoen dollar (zo’n 264 miljoen euro) hebben gekost in lonen die niet meer gerecupereerd konden worden en deals die gecancelled werden.

Gevolgen

Maar een staking zou niet alleen gevolgen hebben voor de studio’s en de schrijvers. Een langdurige staking, zoals die in 2007 die 100 dagen duurde, zorgt ervoor dat het productieproces van bepaalde series gewoonweg plat ligt. Ook wij zouden daar dus de gevolgen van kunnen voelen. Verschillende topseries bevinden zich nu namelijk al in dat productieproces en een staking zou er dus wel eens voor kunnen zorgen dat we langer moeten wachten op onze favoriete serie of dat het komende seizoen zelfs minder afleveringen zou kunnen hebben. Een overzicht van welke series hierdoor zouden kunnen beïnvloed worden:

The Walking Dead

De productie van seizoen 8 van de meest bekeken serie van het moment begint op 1 mei. Jawel, de datum dat het huidige contract afloopt. TWD start meestal in oktober, maar een staking zou hier dus wel eens roet in het eten kunnen gooien. Het is dus heel plausibel dat, als er niet meteen een overeenkomst kan gevonden worden, we een aantal weken of zelfs maanden moeten wachten op onze volgende portie walkers.

American Horror Story

Net als The Walking Dead start American Horror Story naar gewoonte rond Halloween. Er wordt momenteel nog gewerkt aan de scripts van het aankomende seizoen, dat gebaseerd is op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, dus een staking zou hier enorm nefast kunnen zijn. Geen schrijvers, geen scripts. En geen scripts, dan is er uiteraard geen serie. Ook American Crime Story zal de impact van een mogelijk staking meteen voelen. Ook zij zitten momenteel namelijk in de fase van het schrijven voor de saga’s rond orkaan Katrina en de moord op Versace.

Jessica Jones

Hoewel ze niet samenwerken met de WGA, volgt Netflix toch vaak de grote studio’s. Het filmen voor het tweede seizoen van Jessica Jones start in mei en zou dus ook een hoop vertraging kunnen oplopen. Net als het tweede seizoen van Luke Cage, dat in juni wordt opgenomen. Goed nieuws voor de superheldenfans is dat The Defenders wel al is afgerond.

Star Trek: Discovery

Er wordt enorm veel verwacht van de nieuwe Trek-serie. Maar de productie loopt trager dan verwacht, de serie is dan ook al twee keer uitgesteld. Momenteel wordt er gemikt op een première rond eind deze zomer, begin herfst. De productie is dan ook stevig aan de gang en ook de scripts worden nog bijgewerkt. Een staking zou Discovery dus nog langer kunnen uitstellen.

Zowat elke Late-Night talkshow

Ook Jimmy Kimmel en co. zullen van een staking de gevolgen dragen. Want wie dacht dat Kimmel en Fallon gewoon al hun mopjes ter plekke uitvinden, heeft het mis. Er zitten enorme teams met schrijvers achter deze programma’s. Ook zij zullen dus zwaar geraakt worden door een staking. Talkshows zijn zo gevestigd in de huidige programmering dat ze, in tegenstelling tot bovenstaande shows, ook moeilijk kunnen uitgesteld worden. De enige oplossing is dan ook het uitzenden van herhalingen, wat natuurlijk enorm pijnlijk is. Daarnaast komen ook de laatste drie afleveringen van Saturday Night Live in het gedrang. Donald Trump wordt dus misschien wat vroeger verlost van Alec Baldwins geniale imitatie.

No worries

Een hele hoop series zijn natuurlijk al helemaal opgenomen en zullen dus niet geïmpacteerd worden door een staking. Fans van Game of Thrones (release 16 juli), de terugkeer van Twin Peaks (21 mei), Orange Is the New Black (9 juni), Orphan Black (10 juni), American Gods (30 april) en Stranger Things (31 oktober) kunnen op hun twee oren slapen. No worries dus, de winter wordt niet uitgesteld. Jon Snow en Daenerys keren sowieso terug op 16 juli.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899