Eén op de drie millennials vermijdt de wagen en het vliegtuig voor het milieu

De laatste maanden was het klimaat een hot topic, dus is het ook niet zo vreemd dat dit een belangrijke rol zal spelen bij de verkiezingen. Vooral jongeren lieten tijdens de eerste maanden van dit jaar weten dat ze iets aan het milieu willen doen. Uit een enquête van het Millennial Intelligence Center blijkt nu dat dat verder gaat dan enkel spijbelen voor het klimaat.

Ze kwamen de afgelopen maanden massaal op straat, de klimaatspijbelaars, maar ze kregen het ook hard te verduren. Want deden ze het niet vooral uit eigenbelang en omdat ze liever niet in de les zaten? Wel, uit een enquête door het Millennial Intelligence Center, een samenwerking tussen nieuwssite newsmonkey en onderzoeksbureau WHY5Research, blijkt dat millennials heel wat meer proberen doen om het klimaat een handje te helpen.

Groen en N-VA

Photo by Daria Obymaha from Pexels

In de enquête, uitgevoerd bij 519 respondenten tussen 18 en 40 jaar oud, werd eerst gepolst naar de politieke voorkeur van de millennial. Daaruit blijkt dat vooral Groen en N-VA de populairste partijen zijn, met beiden meer dan 20 procent. Vlaams Belang is de derde, met 15 procent. Opvallend is ook dat één op vijf respondenten nog niet zeker is op wie ze zullen stemmen.

Groen is vooral bij vrouwen in trek (24 procent), waar N-VA meer bij mannen scoort (27 procent). Ook qua leeftijd is er een verschil op te merken. Bij de jongste groep, 18- tot 24-jarigen, is Groen overtuigend de grootste partij, met 25 procent. Bij 25- tot 40-jarigen is dat dan weer N-VA, met 23 procent.

Eén op de drie vermijdt de wagen en het vliegtuig

Er werd ook gevraagd naar de manieren waarop ze hun steentje bijdragen aan het klimaat. Daaruit bleek dat bijna twee derde van de respondenten bewust probeert om plastic verpakkingen te vermijden. Daarnaast probeert ook meer dan de helft om zijn of haar energieverbruik te verminderen.

Een andere manier om iets te doen aan de milieuproblematiek is minder met de auto te rijden. Eén op de drie millennials geeft zo aan dat ze proberen om de wagen zo veel mogelijk aan de kant te laten staan. Maar ook wanneer ze op reis gaan, geeft één op de drie aan dat ze proberen om daarbij voor een alternatief voor een vliegtuig te kiezen.

Elektrische wagens

Photo by Afif Kusuma on Unsplash

Ook elektrische wagens, zoals de Tesla’s van Elon Musk, kunnen gebruikt worden in de strijd tegen vervuiling. In de enquête werd dit ook bevestigd door ongeveer de helft van de millennials. 58 procent van de ondervraagden geeft ook aan dat ze bij de keuze voor een auto letten op de ecologische voetafdruk.

Hierdoor overweegt ongeveer de helft van de ondervraagden dan ook om een elektrische wagen aan te schaffen al zijn ze wel van mening dat deze wagens toegankelijker (lees: goedkoper) moeten worden.

Gesponsorde artikelen