Eén op drie Amerikanen heeft al gestemd en Clinton ligt voor

Eén op drie Amerikanen heeft al gestemd en Clinton ligt voor

Morgen is het verkiezingsdag in de VS, maar 42,1 miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht. Dat is ongeveer één derde van het verwachte aantal mensen dat zijn of haar stem gaat uitbrengen.

De stemmen van de early voters worden pas morgen, op verkiezingsdag, geteld. Maar het is al wel bekend of degenen die gestemd hebben, geregistreerd staan als Republikein of Democraat.

En hoewel het om peilingen gaat, zullen de Democraten tevreden opkijken. Hillary Clinton heeft een voorsprong van bijna 9 procent: ze kreeg 4 miljoen stemmen meer dan Donald Trump bij de vroege stemmers.

Opvallend is dat een flinke meerderheid van de vroege stemmers vrouw is: 56 procent tegen 44 procent mannen. 58 procent van de vroege stemmers is ouder dan 55 jaar. Van de ‘jongeren’ tussen 18 en 34 jaar heeft slechts 14 procent een vroege stem uitgebracht.

Kiesmannen

Dat betekent niet dat de overwinning voor Clinton al binnen is. Het gaat om landelijke cijfers, terwijl de uitslagen per staat het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen gaan bepalen.

Maar ook daar staat Clinton op kop. Ze zou, met de stemmen van de early voters als leidraad aan de leiding staan met 216 kiesmannen tegen 164 voor Trump.

Maar in veel staten zijn de verschillen in de peilingen zodanig klein, dat de uitslag onmogelijk kan worden voorspeld.

Weinig jonge kiezers

Duidelijk is in ieder geval wel dat Trump de staten Pennsylvania, Ohio en Florida moet winnen om kans te maken op het presidentschap. Op dit moment ligt Trump alleen in Ohio een procent voor op Clinton.

Analisten verwachten dat tussen de 120 en 130 miljoen mensen gaan stemmen. Dat is iets meer dan de helft van het totaal aantal stemgerechtigden. In 2012 gingen 129 miljoen Amerikanen stemmen, of 55% van de kiesgerechtigden. Sinds de verkiezingen van 1972 is het opkomstpercentage nooit hoger geweest dan 60 procent.

Het dieptepunt lag in 1996 bij de herverkiezing van Bill Clinton. Toen kwam slechts 49 procent van de Amerikanen opdagen bij de verkiezingen.

Gesponsorde artikelen