Eén op drie Britten mogen niet wat prins Harry doet

Eén op drie Britten mogen niet wat prins Harry doet

Prins Harry heeft zich verloofd met de Amerikaanse Meghan Markle. Heugelijk nieuws! Maar toch een beetje wrang ook voor een pak Britten. Want zij kunnen niet wat Harry doet: straks zijn nieuwe bruid naar de UK brengen. Door migratiewetten die Theresa May invoerde, verdienen ze immers niet genoeg om dat te mogen doen.

Dat zit zo: sinds 2012 moet iedereen die de Britse nationaliteit heeft en met iemand trouwt die niet afkomstig is uit de Europese Economische Ruimte (de 28 EU-lidstaten en drie van de vier EVA-lidstaten: Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) jaarlijks 18.600 pond verdienen. En dan mag je nog geen kinderen hebben met die partner, want per kind gaat dat bedrag omhoog.

The Migration Observatory in Oxford schat dat 40% van de Britten niet genoeg verdient om aan deze drempel te voldoen, waardoor de huwelijkkeuzes van een aanzienlijk deel van de bevolking dus kleiner worden.

Londenaren

De 18.600-pond-drempel treft bovendien vooral jongeren en alleenstaande moeders. En waar je woont in de UK, is ook van belang: Londenaren verdienen hogere salarissen dan mensen die buiten het zuidoosten van het land wonen.

Maar zelfs binnen Londen zijn er ongelijkheden: ongeveer 41% van de niet-blanke Britse burgers die in Londen werken, verdienen minder dan de inkomensdrempel. Bij de autochtone Londenaars is dat 21%.

Het bedrag van 18.600 werd door toenmalig minister voor migratie May berekend als het minimuminkomen dat nodig is om te voorkomen dat een migrant “een last voor de staat” wordt. Tegenstanders zeggen dat het een prijskaartje op liefde zet en dat het een systeem creëert waar alleen een select percentage van de bevolking nog kan trouwen met wie zij willen.

Tegenstanders zeggen dat het een prijskaartje op liefde zet en dat het een systeem creëert waar alleen een select percentage van de bevolking nog kan trouwen met wie zij willen.

Gesponsorde artikelen