Eén op vijf heeft spijt van tattoo

Eén op vijf heeft spijt van tattoo

Diamonds are forever … en tatoeages ook. De meeste mensen denken dus wel even na voor ze een tekening voor altijd op hun lijf laten zetten. Toch heeft één op vijf spijt van één of meerdere tatoeages die ze lieten, zo blijkt uit onderzoek van de FOD Volksgezondheid. Daarom lanceerden ze recent een campagne die mensen moet aanmoedigen om eerst nog eens extra na te denken voor ze een tattoo zetten.

“Ben je zeker?”, da’s de naam van de nieuwe campagne van de FOD Volksgezondheid. Daarmee willen ze mensen beter laten nadenken over de tatoeages die ze willen laten zetten. Want een tattoo is voor altijd, en één op vijf heeft later spijt.

“Het doel is niet om tatoeages te verbieden, maar wel om mensen alle nodige info te verschaffen om een verstandige keuze te maken”, zegt Wendy Lee, van de Hoge Gezondheidsraad. Zo zouden mensen moeten welke medische gevolgen er kunnen zijn. Er zijn ook sociale gevolgen: niet elke werkgever is even tolerant over tatoeages op de werkvloer.

Recent bleek nog dat sommige soorten inkt giftig zijn. Ook krijg je van rode inkt sneller ontstekingen. Maar ook groen, blauw en paars veroorzaken meer ontstekingen dan ‘gewone’ zwarte inkt. Er zou ook een link zijn tussen tatoeages en bepaalde soorten kanker.

Om mensen beter te informeren, stuurt volksgezondheid een truck van de federale overheid de baan op. Die houdt halt in bepaalde plaatsen in België, en daar kan je meer informatie krijgen. Zo zijn er experts aanwezig, maar kan je ook het materiaal bekijken waarmee tatoeages gezet worden. Iedereen krijgt ook een sleeve mee, een doorzichtige mouw met valse tatoeages, om eens thuis eens te proberen.

Gesponsorde artikelen