Eén op zes Belgen heeft ondertussen moeite met maandelijks hypotheeklening af te lossen

Eén op zes Belgen heeft ondertussen moeite met maandelijks hypotheeklening af te lossen

Eén op zes Belgen heeft het moeilijk om maandelijks z’n hypotheeklening af te lossen en dat is een pak meer dan bijvoorbeeld in Nederland en in Duitsland. Van alle Europeanen zijn Belgen ook het meest optimistisch als het over woningen gaat: 41% gelooft dat de waarde van z’n huis nooit meer gaat dalen. 

Het staat in een rapport van ING over een onderzoek naar hypotheekleningen in 15 Europese landen. 16% van de Belgen heeft moeite met de maandelijkse aflossing. Dat is onder het Europese gemiddelde van 19%, maar, het is wel een pak meer dan in Nederland (amper 4% daar) en Duitsland (11%).

Nederland is ook niet toevallig het land waar bij het verstrekken van een hypotheek het strengst wordt getoetst op inkomensnormen. Daardoor wordt het risico beperkt dat huizenkopers in problemen komen.

Optimisten

De Nederlanders zijn ook het minst naïef of het meest op hun hoede naargelang je het bekijkt als het aankomt op de evolutie van de waarde van hun woningen. Amper 10% gelooft dat de prijzen van vastgoed zullen blijven stijgen. Belgen zijn van alle Europeanen daar de grootste optimisten: 41% is ervan overtuigd dat hun woning alleen maar in waarde gaat toenemen.

In Duitsland denkt 20% van de huizenbezitters er zo over. De meeste huiseigenaren in Europa zijn het wel eens dat de huizenprijzen in hun buurt zich de komende 12 maanden omhoog zullen gaan. Alleen Britten en Italianen zijn iets minder positief.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de prijsstijgingen ook effectief verminderd sinds de Brexit-stem en in Italië zijn ze het laatste jaar gemiddeld helemaal niet gestegen.

Gesponsorde artikelen