Een pakkende vacature schrijven voor IT-security specialisten

Een pakkende vacature schrijven voor IT-security specialisten

Momenteel is er in de markt voor cybersecurity sprake van een miljoen onvervulde vacatures. Volgens de prognoses zal dit aantal stijgen tot 3,5 miljoen in 2021. Het aantrekken, inwerken en behouden van vakkundige beveiligingsprofessionals is geen sinecure. Met een voortdurend groeiend aanvalsoppervlak en steeds geavanceerder bedreigingen is gedegen interne beveiligingsexpertise belangrijker dan ooit. Bij Fortinet weten ze hoeveel moeite Chief Information Security Officer (CISO) en hun HR-partners hebben om toptalent te vinden en aan te nemen. Om die reden reikt de specialist in cyberbeveiliging enkele tips aan om een pakkende vacature te schrijven.

De vacature vormgeven
Na het verkrijgen van goedkeuring voor het inhuren van een of meer beveiligingsprofessionals gaat het wervingsproces van start met het opstellen van een vacature. En die zou meer moeten omvatten dan een waslijst van taken en kwalificaties. De vacature moet aangeven:

 • Waarom uw organisatie mensen nodig heeft voor deze specifieke functie
 • De werkzaamheden die de succesvolle kandidaat gaat uitvoeren
 • De gewenste kwaliteiten en kwalificaties
 • De beoogde resultaten
 • Redenen waarom kandidaten juist voor deze functie en uw bedrijf zouden moeten kiezen.

Omdat bijna elke entiteit binnen de organisatie betrokken is bij het beveiligingsprogramma, van het management tot de financiële afdeling, operationele afdeling, juridische afdeling, verkoopafdeling, compliance-afdeling en marketingafdeling, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hun behoeften en de interacties met hen hun weg naar de vacature vinden. Hoewel het mogelijk is om tekst van eerdere vacatures over te nemen, is het belangrijk dat elke vacature unieke content bevat.

Informatie om in de vacature op te nemen
Doeltreffende vacatures omvatten zes kernelementen:

 1. Functietitel. De functietitel biedt basale informatie over de beschikbare functie, maar kan ook aanvullende contextuele informatie bieden. Zo zullen potentiële kandidaten totaal andere verwachtingen koesteren bij de functietitel “CISO bij een wereldwijde investeringsbank” dan bij “CISO bij een hogeschool voor de kunsten”.

 2. Samenvatting van de functie. Dit is een algemeen overzicht van de functie. Het valt te vergelijken met de openingszinnen van een nieuwsbericht. Het doel is om de functie samen te vatten en geïnteresseerde kandidaten aan te moedigen om verder te lezen.

 3. Verantwoordelijkheden. De noodzaak om deze informatie op te nemen spreekt voor zich. Kandidaten zullen dit gedeelte lezen om meer te weten te komen over hun dagelijkse taken en de loopbaankansen die de functie hen biedt.

 4. Vaardigheden en kwalificaties. Er is een subtiel verschil tussen de vaardigheden die van een kandidaat worden gevraagd en hun specifieke prestaties en diploma’s. Maak afzonderlijke lijsten van vaardigheden en kwalificaties en deel die in aflopende volgorde op prioriteit in. Maak daarbij duidelijk welke aspecten absoluut noodzakelijk zijn en welke een pluspunt.

 5. Bedrijfsprofiel. Kandidaten zijn bijzonder geïnteresseerd in het type organisatie van potentiële werkgevers en hun missie, marktpositie en bedrijfscultuur.

 6. Sollicitatie-instructies. Dit is de ‘call to action’ op vacaturegebied. Zorg voor een simpel, direct en transparant sollicitatieproces.

Tips voor het schrijven van de vacature
Vacatures zijn communicatievehikels. Dat klinkt misschien als een schot voor open doel, maar feit is dat vacatures een slechte reputatie hebben gekregen als gevolg van het gebruik van nodeloos ingewikkeld jargon dat de lezer eerder verwart dan verheldert. Trap niet in deze valkuil!

Hier volgen een paar tips om uw vacature op te laten vallen, zodat u effectief om beveiligingstalent kunt wedijveren:

 • Schrijf met de ideale kandidaat in gedachten. De kandidaat is uw doelgroep en de belangrijkste besluitvormer in het wervingsproces. Roep een intelligente buitenstaander voor uw geestesoog en probeer die over te halen om tot uw organisatie toe te treden.

 • Hou het kort. Uw vacature is de eerste indruk die uw organisatie op kandidaten maakt. Breedsprakigheid en overdreven informaliteit zijn belangrijke redenen voor kandidaten om af te haken. Toon hen respect door hun tijd niet te verspillen en vertel hen een boeiend verhaal over de functie en uw onderneming.

 • Geef geen verkeerde signalen af. Kandidaten kunnen beschrijvingen als ‘geen nine-to-five mentaliteit’ interpreteren als ‘geen balans tussen werk en privé’ en termen als ‘rockstar’ en ‘ninja’ uitleggen als ‘alleen mannen graag’. Laat de conceptversie van de vacature aan collega’s zien die op uw ideale kandidaat lijken, en vraag hen wat hen aantrekt of afstoot.

 • Vergeet niet dat we in een digitale wereld leven. Het is belangrijk om het taalgebruik in uw vacature af te stemmen op de vindbaarheid in zoekmachines. Vacaturesites, sites voor personeelswerving en social media gebruiken zoekmachines om content te verzamelen en op relevantie in te delen voor hun doelgroep. Kandidaten maken op hun beurt gebruik van specifieke zoektermen om aantrekkelijke banen te vinden.

Gesponsorde artikelen