Een rookverbod in de Efteling, daar zijn de Nederlanders duidelijk niet klaar voor

Een rookverbod in de Efteling, daar zijn de Nederlanders duidelijk niet klaar voor

Een rookverbod in de Efteling, in de buitenlucht, is dat nodig? Volgens een Nederlandse vrouw die een boodschap op de Facebookpagina van de Efteling schreef, alvast wel. Maar het commentaar die ze krijgt op haar post, is niet van de poes. Haar mening lokte al meer dan vierduizend reacties uit, en nu zou de Efteling op z’n minst een algemeen verbod overwegen. 

Stel je voor: je staat met je kinderen in de (lange) rij naar Joris en de Draak en voor jou steekt er iemand een sigaretje op. Of alternatief: je staat al zo lang in de rij naar Joris en de Draak dat je écht zin hebt om er eentje op te steken. Probleem? Volgens Artemis Westenberg, een bezoekster van de Efteling, wel.

“WAAROM mag men ROKEN in de Efteling? Waarom zijn er geen aparte rookplekken”, vraagt ze in haar Facebookbericht dat je onderaan kan zien. “Medische onderzoeken hebben al jaren keihard aangetoond dat roken dodelijk is ook voor de niet-roker die toevallig in de buurt staat.” Daar heeft Westenberg natuurlijk gelijk in, en het is niet dat niet-rokers (of de Efteling) dat niet weten. Maar de Efteling is in de buitenlucht en dus mag het daar volgens de wet wél.

Gevoelig onderwerp

Dat roken nog gevoelig ligt, is duidelijk. Op Westenbergs Facebookbericht komen bijna vijfduizend reacties, de meeste daarvan geven haar ongelijk. “De grootste anti-rokers zijn zelf ex-rokers die er niet tegen kunnen”, “Weer een klaagwijf met te veel tijd om haar handen”, en dergelijke, dat is zowat de teneur van de negatieve. Maar ze krijgt ook best veel steun. Vooral het gezondheidsrisico speelt daar heel hard mee.

Jaarlijks bezoeken vier tot vijf miljoen mensen de Efteling, het merendeel is Nederlanders. Driekwart van de Nederlanders rookt niet meer. De Efteling zou dus ‘slechts’ een kwart van zijn klanten in de kou zetten als ze een algemeen rookverbod oplegden. In die cijfers wordt er geen rekening gehouden met ’t feit dat er natuurlijk ook erg veel kinderen in die wachtrijen staan.

In het buitenland mag het niet

Maar hoe zit het dan in andere pretparken? De Efteling is het derde meest bezochte pretpark van Europa, na Disneyland en Tivoli. Roken mag alvast niet in Disneyland Parijs, daar zijn aparte rokerszones voorzien. In Tivoli mag het specifiek niet in de rijen naar attracties. E-sigaretten staan overigens overal gelijkgeschakeld met gewone, met die hack kom je dus niet weg. Maar Nederland is wel gekend voor een iets vrijere wetgeving.

De Efteling reageerde al op de controverse: aan VTM NIEUWS zeggen ze dat “een algemeen rookverbod niet aan de orde was.” Toch zou het beleid naar aanleiding van de discussie aangepast worden. Dat daar nog veel digitale inkt over zal vloeien, is ook duidelijk.

Gesponsorde artikelen