Een trendy gezicht vol haat: de nipster is de extreem-rechtse hipster

Hij draagt skinny jeans, heeft vaak een tas bij, draagt meestal All-stars en heeft een keurig baardje. Doet jou dit een belletje rinkelen? Nee, het is geen hipster, maar de extreem-rechtse variant ervan: de nipster. En die is in Duitsland aan een opmars bezig. Zijn slogan: We hated people who are different from us before it was cool.

Neonazi’s gooien het tegenwoordig over een compleet andere boeg. Ze zijn niet meer te herkennen aan de typische kaalgeschoren hoofden en bomberjacks. In plaats daarvan zou je ze het beste beschrijven als de zogenaamde ‘Brooklyn hipster’: Converse-schoenen, totebag, skinny jeans en soms een zonnebril. Enkel de kleine nuances, zoals een mini-swastika op de tas of het veelvuldige gebruik van het nummer ’88’ (afkorting voor Heil Hitler) verraden hun ware identiteit. Onherkenbaar als neonazi’s voor de buitenwereld dus. Het hippe uiterlijk heeft als doel het neo-nazisme een ‘zachtere’ look te geven. 

Overlevingsstrategie bij neonazi’s

Waarom kiest het neonazisme dan voor uitgerekend de hipstercultuur? Volgens Patrick Shroeder, notoir boegbeeld van de ‘nieuwe neonazi’s’, heeft dat te maken met wat een hipster typeert. Een hipster is volgens Shroeder iemand die “kan overleven in de mainstreamcultuur maar zich er toch tegen afzet”. Net zoals de oude skinheads zich vroeger afzetten tegen de mainstream, maar nu aan het wegkwijnen zijn. Dus is het een logische overlevingsstrategie om de looks van een hipster te combineren met het gedachtegoed van een extreemrechtse skinhead. Ziedaar, de geboorte van de ‘nipster’.

Die ommezwaai komt er niet zomaar. Extreemrechts in Duitsland wil zich herbronnen. Want de grootste extreemrechtse partij binnen Duitsland, de NPD, wordt binnenkort misschien wel verboden door het hooggerechtshof. Los daarvan verliest de partij op dit ogenblik enorm veel geld en leden. En de stem tegen extreemrechts wordt er steeds luider. Dus gaat men op zoek naar alternatieven om toch nog nieuwe, jonge leden aan te trekken. En de NPD heeft altijd al aansluiting gezocht bij de jongerenculturen.

Herbronning 

Aan de andere kant heb je het feit dat diezelfde Duitse jongerencultuur doordrenkt is van de Amerikaanse cultuur: ook de hipstercultuur is zo overgewaaid. De nieuwe aanpak van de nipsters is ook een breuk met het verleden van extreemrechts: in plaats van de jongeren te ‘verbieden’ naar wat men mag kijken en luisteren (zoals naar ‘zwarte muziek’), besluit de nieuwe extreemrechtse generatie om het juist te omarmen.

Het gaat zelfs zo ver dat je neonazi techno hebt (headliner: DJ Adolf) en neonazi reggea. De nipsters houden ook van veganistisch koken. Zoveel zelfs dat ze een youtube kanaal daarvoor hebben opgericht. Je mag naar ‘andere’ dingen luisteren. Iets wat de oudere generatie neonazi’s tegen de borst stoot.

Jesko Wrede

Dus krijg je nipsters die ook naar rap en hiphop luisteren en zelfs een eigen beroerde versie van de Harlem Shake doen (met haatboodschappen wel!) zoals je hieronder kan zien.

Op dit ogenblik is het nog geen grote groep, maar het is wel heel bijzonder dat de neonazi’s er voor kiezen om een totaal andere weg in te slaan. In Europa mag het aantal racistische misdrijven dan wel stijgen, in Duitsland is dat de afgelopen 12 jaar juist gedaald. Hierdoor voelen veel jonge nipsters zich vreemd genoeg geviseerd.

Patrick Shroeder, boegbeeld van de nipsters: “Wij zijn nu de nieuwe Joden, alleen dragen we nog geen ster.” 

Meer
Lees meer...