Eén van IJslands grootste vulkanen staat op springen (en dat betekent trouble voor wie moet vliegen)

Eén van IJslands grootste vulkanen staat op springen (en dat betekent trouble voor wie moet vliegen)

IJsland maakt zich op voor een uitbarsting van de vulkaan Katla, één van de grootste vulkanen van het land. Als Katla uitbarst, volgen wellicht weken, zelfs maanden van chaotisch vliegverkeer in Europa en de VS. De IJslandse specialisten spreken overigens niet meer van “als” maar van “wanneer”.

Er waren in het gebied de jongste dagen verschillende krachtige aardbevingen, wat mogelijk een uitbarsting kan veroorzaken. Gisteren waren er twee van respectievelijk 4.5 en 4.6 op de schaal van Richter. Gevreesd wordt dat de trillingen een uitbarsting kunnen bespoedigen.

De 1.450 meter hoge vulkaan is voor het laatst in 1918 uitgebarsten, en ze doet dat de jongste 900 jaar telkens twee keer elke eeuw. Of: Katla is al een poosje over tijd.

De vulkaan is bedekt met ijs dat de hete lava bij een uitbarsting ongeveer een uur zou moeten kunnen tegenhouden. Daardoor is er genoeg tijd om het gebied te evacueren en het vliegverkeer in te seinen.

“Het is geen kwestie meer van of, maar van wanneer”, waarschuwt Kristín Jónsdóttir, Earthquake Hazards Coordinator bij de IJslandse meteorologische dienst vanochtend op de radio.

Vijf keer de Eyja

De as afkomstig van de uitbarsting van de dichtbijgelegen vulkaan Eyjafjallajökull legde in 2010 het Europese vliegverkeer nog plat voor zes dagen. De Eyjafjallajökull zit net als Katla onder de Mýrdalsjökull-gletsjer, maar wanneer Katla uitbarst, zullen de gevolgen groter zijn: wellicht vijf keer meer as zal de lucht ingaan, wat het luchtverkeer wekenlang en zelfs maandenlang flink in de war kan sturen in de VS en Europa.

Gesponsorde artikelen