Left Right
scrollTop top

Een wat haperende switch naar DAB+ radio?


Een wat haperende switch naar DAB+ radio?

Welke voortgang is er in de digitalisering van radio-uitzending en radio-ontvangst? Over of en hoe de deadline naar DAB+ gehaald wordt en over de kansen van de gestelde kandidaturen blijft het antwoord van bevoegd Vlaams minister Sven Gatz van Open Vld nog uit.

Vanaf wanneer er in radioland een opgelegde afschakeling van de analoge FM-band komt, ligt op het kabinet Media nochtans al vast. Ook op een andere prangende vraag, of en welke afspraken er al zijn met de autoconstructeurs rond standaardisering van DAB+, is er radiostilte. Intussen bestellen autoeigenaars het kraakvrij ontvangstsysteem via een duur pakket in optie. En er blijkt pakweg in Ninove nog een zwart gatje op de ontvangstkaart te staan.

Kurt Maddens

Alleen “beleidsonderdelen”?

Gatz’s kabinetschef Luc Jansegers wil bij contactname aan het begin van deze korte werkweek enkel aan het eind ervan het volgende kwijt “Wij houden er aan enkel besliste beleidsonderdelen inzake het radio-dossier te communiceren.” De minister zelf nochtans had als ik mij goed herinner zelf aangekondigd dat overleg met de autoconstructeurs rond standaardisering van DAB+ zich opdrong. Is daar op Vlaams of een ander beleidsniveau enig initiatief genomen of wat voortgang in? We dachten het niet.

De minister wenst blijkbaar geen voorafname te doen bij de ontvankelijke kandidaten rond frequentiepakket 2, noch rond pakket 3 & 4?

We onthouden enkel van het kabinet Sven Gatz (foto) dat de regering in zomerreces gaat en afwimpelend naar de lopende Vlaamse procedure verwijst. “Meer info over het vervolg van de procedure kan u terugvinden op de website van het Departement Media: https://cjsm.be/media/themas/mediadecreet/radio-erkenningen”.

Eerder in april 2017 waren namelijk twee Vlaamse regeringsbesluiten uitgevaardigd. Die hebben warempel geen gevolgen voor de landelijke publieke en 3 commerciële radiozenders Nostalgie, Joe en Qmusic. De radiokaarten van 3 mediaspelers zijn, net zoals die van slokop VRT-radio (Klara/MNM/StuBru/radio 1/radio 2), niet eens herschud. Niemand stelt zich in politiek middens intussen nog vragen over de plaats van de dominante VRT qua luisterdichtheid en kraakvrije ontvangst, terwijl daar toch nogal wat verkiezingsbeloftes rond gedaan werden door onder meer regeringspartij N-VA.

De stations blijven gewoon op dezelfde frequenties uitzenden in afwachting dat zij ten laatste tegen september 2018 in DAB+gaan uitzenden. Het is nog maar de vraag of uw lokale of stadsradio die trein wel gaat halen of missen. Door hen is het nog koffiedik kijken of er daadwerkelijk zoals in Nederland en andere Noordelijke landen een switch off/afschakeling van FM-uitzendingen komt. Want streefdoel is dat ze na verloop van tijd zelfs niet meer op de FM-band te beluisteren zullen zijn, maar onderhoud die FM-ontvanger nog maar goed.

‏Na de zeg maar bijltjesweek onder de lokalen half juli ‘17 viel dus nog lang geen verdict voor de meeste private radiostationnetjes, op uitzondering van 35 lokale zendertjes na, die vrijdag 17 juli 2017 hun vergunning automatisch verlengd zagen omdat er lokaal geen mededinger is.

T D N

Belofte billijke herverdeling?

Medio 2013, met de uit te voeren resultaten van de onderzoeksopdracht die KPMG over Vlaamse radio-omroepen onder de arm, had de blauwe collega van de minister, toenmalig fractieleider Bart Tommelein (zeg maar de gerateerde minister bij de postjesverdeling), de toenmalig minister van media Ingrid Lieten van sp.a al opgeroepen om snel een grondige herziening te kunnen voorbereiden tegen notabene 2016”.

Ook de redactie van RadioVisie.eu wachtte jaren gelden al op antwoord van de woordvoerster van Lieten over pakweg de agendering van de KPMG-studieresultaten. Vijf jaar geleden berichtte het ter ziele gegaan online radiomagazine dat” Open VLD vaststelde dat de VRT de private radio wegcountert”. “Landelijke adverteerders gingen makkelijker naar de VRT, die samen met de RTBf publiciteitstarieven heeft, zo kloeg de Medialaan/VMMa-top toen al.

Een en ander heeft tot gevolg geleid dat pakweg een Luxemburgse RTL (met radio Contact) noch een Hilversumse groep Talpa noch 100% NL nog droomt via de Vlaamse media-administratie een fijn frequentiepakket te bemachtigen.

Herbert Visser, directeur van 100% NL en Slam maakt de volgende afweging’: “Hier hebben we sowiso geen belangstelling voor een frequentie(pakket) in Vlaanderen, zoals ook is gebleken bij de huidige verdeling; want we doen niet mee”…”Het heeft minder met Vlaanderen an sich te maken dan met onze eigen situatie. We zijn druk bezig om Slam! ‘op de rit’ te krijgen en 100% NL te verbeteren. In de ‘huidige afweging’ die we nu moeten maken, is er geen ruimte voor een nieuw avontuur in Vlaanderen. Het zou ten koste gaan van de noodzakelijke aandacht voor 100% NL en SLAM!”

In een beauty contest als we hier dankzij onze Vlaamse regering hebben, zijn nooit de ware kaarten op tafel te zien. Zie het Parlementair debat over het radiolandschap al aan de gang sinds minstens 2013. Maar wie vroeger RadioVisie las herinnert zich nog dat het ook al een project was sinds de blauwe mediaminister Marino Keulen destijds.

T D N

Kandidaten pakket 2 (Vlaams/Nederlandstalig)

Familyradio

Ment radio

VBRO

Pakket 3 (ander)

BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen)

CFM (Hit FM)

TOPRadio

Radio Contact

Radio Maria

Kandidaten pakket 4 (ander)

BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen)

Radio Club FM

-TDN


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658