Eenzaam met de feesten? Dit zijn volgens de wetenschap de beste manieren om snel vrienden te maken

Eenzaam met de feesten? Dit zijn volgens de wetenschap de beste manieren om snel vrienden te maken

’t Is soms nogal deprimerend om tijdens de feestdagen iedereen omringd te zien door vrienden op kerstmarkten en familiefeesten. Maar wat als je nu net bent verhuisd of je gewoon niet zo makkelijk vrienden maakt? Dan is daar nu een driestappenplan voor. Want een, vermoedelijk eenzame, wetenschapper heeft het voor ons uitgevogeld.

Als je in je studentenjaren zit, dan is vrienden (en bijbehorende plannen) maken poepsimpel. Maar eens je in een vaste job zit, valt het vaak al wat moeilijker. En dus eindigen veel mensen met de vrienden die ze op school maken … maar wat als dat er nu niet te veel zijn? Wel, dan maak je gewoon nieuwe. Om dat proces van vrienden-maken wat te vergemakkelijken, onderzocht gedragswetenschapper Jon Levy hoe vriendschap ontstaat tussen mensen die elkaar al kennen. En er zijn dus vijf stappen die je kan volgen om snel vrienden te maken.

1. Begin met iets simpels

Klinkt eenvoudig, als je iemand net leert kennen, stel dan wat vragen. Bijvoorbeeld, om te ontdekken of ze “vriendelijk, eerlijk en niet te egoïstisch zijn”, stelt Levy voor om hen één vraag te stellen en ook één proef te laten doen. Vraag de vriend-in-wording hoeveel ze denken dat diensters geld uit de kassa stelen. Vraag daarna ook om een E op hun voorhoofd te tekenen.

Van het eerste kan je afleiden of ze eerlijk zijn of niet: oneerlijke mensen zijn geneigd om een hoger getal te geven bij de dienster, omdat we, volgens Levy, geneigd zijn om onszelf als maatstaf te nemen. De letter E tekenen toont dan weer hoe self-centered iemand is: egoïsten zullen de letter E zo zetten dat zij ‘m zouden kunnen lezen. Volgens ons heb je ook direct door of je met iemand te maken hebt die niet bang is om zichzelf belachelijk te maken, want op dat moment staat er al, om één of andere reden, een grote E op z’n voorhoofd.

2. Vraag om een gunst

Logisch. Als je nooit op iemand kan rekenen, kan je die persoon dan een vriend noemen. Maar ook het vragen van een gunst creëert vriendschap, volgens Levy. Daarbij is het wel héél belangrijk dat je zelf af en toe iets terugdoet. Je mag ook zelf niet té needy overkomen.

3. Blijf op bekend terrein

Ook best logisch, maar volgens Levy blijf je best bij onderwerpen waarvan je op voorhand al weet dat ze je toekomstige vriend(in) zullen boeien. Ben je naar dezelfde school geweest? Ooit ook aan muurklimmen gedaan? Gemeenschappelijke vrienden? Begin dan daar. Als je absoluut niks kan vinden dat je gemeen hebt, is dat volgens Levy al een teken dat ’t gedoemd is om bij een vage kennismaking te blijven.

4. Wees gedurfd

Dat klinkt misschien vreemd, maar mensen die een gedurfde hobby hebben: bergbeklimmen, theater maken of naar een concert gaan, hebben meer succes als vrienden. Want als je samen zoiets doet, vertellen je hersenen je dat je dat leuk vindt, dankzij een hormonenrush. Je hersenen maken dan een foutje en denken dat niet de activiteit, maar jij, heel leuk is. Bam. Vriendschap.

5. Laat los

Als je al het bovenstaande geprobeerd hebt, en er is nog steeds geen chemie, dan zal het waarschijnlijk niet meer gebeuren. Best loslaten, volgens Levy, en daar zijn wij het roerend mee eens. Ander en beter, zoals ze zeggen.

Gesponsorde artikelen