Eerste Afrikaanse land adopteert Bitcoin als legaal betaalmiddel: waarom juist?

De Centraal-Afrikaanse Republiek treedt in de voetsporen van El Salvador en wil Bitcoin gebruiken om zijn beschadigde economie te herstellen.

De Centraal-Afrikaanse Republiek werd dit weekend het eerste Afrikaanse land dat cryptomunt Bitcoin adopteerde als legaal betaalmiddel. Dat heeft de overheid van het land inmiddels bevestigd. Na El Salvador is het Afrikaanse land het tweede land ter wereld dat de cryptomunt in gebruik zou nemen als munteenheid.

Bitcoin vormt officieel een onderdeel van het plan van de Centraal-Afrikaanse overheid om de economie van het land te herstellen en vrede in de regio te herstellen, menen de autoriteiten.

Maar wat weten we eigenlijk over de Centraal-Afrikaanse Republiek?

  • De Centraal-Afrikaanse Republiek ligt in het hart van Afrika tussen Congo en Tsjaad genesteld. De hoofdstad, Bangui, bevindt zich in het zuidwesten van het land.
  • Er wonen 4,8 miljoen mensen op een oppervlakte van 622.900 vierkante kilometer. Het land is dus meer dan 20 keer zo groot als België.
  • De bevolkingsdichtheid komt neer op 7,6 personen per vierkante kilometer. In België staat dat cijfer op 381.
  • De gemiddelde Centrale-Afrikaan wordt zo’n 55 jaar oud.
  • Er worden meer dan 60 talen gesproken in het land. De meest gesproken taal Sango (8 procent van de bevolking), geldt min of meer als de lingua franca, van het land.
  • De munteenheid van het land is de CFA-frank. Eén CFA-frank is zo’n 0,0015 euro waard. De inflatie in eigen land schommelt de afgelopen jaren rond de 2 percent.
  • De Centraal-Afrikaanse Republiek kent een bbp van zo’n 2,3 miljard per jaar. Die zou maar met 3 procent aangroeien dit jaar.
  • De belangrijkste exportproducten van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn diamanten (40 procent van de totale export) en hout (16 procent). Andere prominente exportproducten zijn: katoen, koffie en tabak.
  • De belangrijkste exportpartners van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn: België, China, Congo, Frankrijk en Japan.
  • De afgelopen twintig jaar heeft het land geregeld te maken gehad met burgeroorlogen. Sinds 2012 woedt er nog steeds een burgeroorlog in het land. Rebellengroepen maken het tot vandaag moeizaam om in bepaalde regio’s verkiezingen te organiseren.
  • Volgens de Wereldbank zou zo’n 20 procent van de jongeren in het land geen toegang hebben tot traditionele financiële diensten.

De vraag is waarom de Centraal-Afrikaanse Republiek eigenlijk Bitcoin nodig heeft?

Door de constante staat van oorlog daar is de economie van het Afrikaanse land volledig geruïneerd. Het inkomen per capita bedraagt maar 400 dollar, een van de laagste ter wereld. Beleggen in Bitcoin, historisch een activum dat betrouwbaar in waarde toeneemt, kan mogelijk helpen met de schatkist van het land opnieuw te doen aanzwellen.

De wisselkoers met de euro is bovendien een vastgelegd tarief, wat niet geweldig is door de inflatie binnen de eurozone. Mogelijk wil het land deels zijn relaties met de euro en andere buitenlandse munten ontkoppelen door in te zetten op Bitcoin.

De snelheid waarmee Bitcoin de groei van andere activa jaarlijks overtreft, zou wel eens de toekomst van het Afrikaanse land volledig kunnen transformeren.

(kg)

Meer
Lees meer...