Eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit succesvol geland in zee

Crew Dragon
Boten verwelkomen de SpaceX Crew Dragon Endeavour terug op aarde, in de Golf van Mexico (EPA)

De eerste commerciële ruimtevlucht ooit van SpaceX (Elon Musk), is zondag met succes geland in de Golf van Mexico. ‘Alles gaat goed’, laten de astronauten aan boord weten. 

De astronauten Robert Behnken (midden) en Douglas Hurley (rechts) kort na hun terugkeer op aarde (EPA)

Twee maanden na hun vertrek zijn de astronauten Bob Behnken en Douglas ‘Doug’ Hurley terug op aarde. Op 30 mei vertrokken de twee aan boord van de Crew Dragon naar het internationaal ruimtestation (ISS), waar ze meewerkten aan wetenschappelijk onderzoek. De operatie was niet zonder gevaar door de tropische storm Isaias die momenteel de kust van Florida nadert.

Hun reis duurde in totaal 19 uur. Volgens NASA haalde de capsule een snelheid van ongeveer 28.163 km per uur en kreeg die een hitte van zo’n 1.927 graden Celsius te verduren. 

Historisch moment

De vlucht had een groot symbolisch gehalte. De Amerikaanse ruimtevaart kon voor het eerst sinds 2011 weer autonoom naar de ruimte reizen en terugkeren. Bovendien was de landing in zee de eerste Amerikaans bemande waterlanding sinds het Apollo-tijdperk 45 jaar geleden.

De ruimtevlucht was een samenwerking tussen de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA en SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk. De succesvolle missie opent bovendien de deur naar andere privé-initiatieven die de ruimte in willen. Zo kan NASA zich concentreren op eigen werk. SpaceX wil de capsule gebruiken voor toekomstige misses.

Gesponsorde artikelen