Eerste druk ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ geveild voor bijna 80.000 euro

Eerste druk ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ geveild voor bijna 80.000 euro

Harry Potter blijft een gigantisch succes. Dat is nog maar eens bewezen. Een eerste editie van ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ ging in het Verenigd Koninkrijk onder de hamer voor bijna 80.000 euro. In het boek stonden nog enkele typfouten, waarvan eentje zelfs op de kaft.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone, het eerste uit J. K. Rowlings legendarische reeks, is één van de best verkochte boeken ooit. Het vijfde op het lijstje om precies te zijn. Onze favoriete tovenaar moest de duimen leggen voor andere Don Quixote, The Lord of the Rings en The Little Prince. In elk geval, een eerste druk van het eerste Harry Potter-boek werd geveild. Niets speciaals, zou je denken. Maar niets is minder waar. Het boek werd namelijk verkocht voor maar liefst 68.812 Britse pond (dat is bijna 80.000 euro)!

Typfouten en handtekeningen

De editie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone is uniek. De eerste druk van het boek was een proefdruk: er bestaan er maar 500 stuks van. En misschien maar best voor schrijfster J. K. Rowling. Er zijn namelijk verschillende typfouten blijven staan. Eentje daarvan staat zelfs op de kaft! In het woord “philosopher” (dat best belangrijk is, want het is de titel van het boek), ontbreekt er een o en staat er dus “philospher” te lezen. In het boek staat ook in een lijstje benodigdheden twee keer hetzelfde woord.

Hier vind je 17 Harry Potter-weetjes waardoor je je sowieso stokoud zal voelen.

Als je nu denkt: “Ja, hoera! Ik heb ook zo’n boek liggen!”, moeten we je teleurstellen. Jouw boek zal waarschijnlijk een heel stuk minder opbrengen. Dit unieke exemplaar heeft J. K. Rowling namelijk gesigneerd voor het geveild werd voor een goed doel.

Lucius Malfidus is op 6 en 7 april in Gent voor FACTS!

Tekeningen

Met Harry Potter and the Philosopher’s Stone is nog een en ander misgelopen. Op de kaft stond bijvoorbeeld een tekening van een tovenaar die helemaal niet in het boek voorkomt (en ook in het vervolg van de reeks niet zou verschijnen). Bleek dat dit de eerste job was voor de tekenaar en dat hij het boek nooit gelezen had voor hij aan de illustraties begon. Van een “oops, my bad“-moment gesproken. De tekening werd later vervangen door eentje van Albus Dumbledore. (J. K. Rowling heeft ook details over zijn seksleven onthuld!)

Bloomsbury

Gesponsorde artikelen