Eerste halve finale Eurovisiesongfestival: dit zijn de tegenstanders van onze Eliot

Eerste halve finale Eurovisiesongfestival: dit zijn de tegenstanders van onze Eliot

Het Eurovisiesongfestival wordt vanavond afgetrapt met de eerste halve finale. Daarin is het al meteen de beurt aan ons land. Onze Belgische driekleur wordt verdedigd door Eliot met het nummer ‘Wake Up’. Maar als hij de finale wil halen, dan moet hij bij de top 10 van deze 17 landen eindigen. En er zitten enkele opmerkelijke acts tussen.

1. Cyprus: Tamta – Replay

Cyprus maakte vorig jaar een goede beurt op het Eurovisiesongfestival met diva Eleni Fourera en haar aanstekelijke nummer Fuego. Dus doet Cyprus dat nog een keertje over. Enige probleem? Tamta heeft lang niet zo’n zuivere stem als Eleni en zingt dus regelmatig naast de toon. Haar nummer Replay is wel een oorwurm van formaat, maar wij vragen ons af of dat genoeg zal zijn om de valse noten door de vingers te zien.

2. Montenegro: D mol – Heaven

Ja, Montenegro stuurt echt een groep met de naam D mol naar het Eurovisiesongfestival. Gelukkig zit De Mol er bij ons net op en moeten we hier dus geen tips in zoeken. Tijdens hun nationale preselecties waren de jolige Montenegrijenen verkleed als muzieknoten op een notenbalk (we verzinnen dit niet), maar nu gaan ze voor een witte plunje. Montenegro staat op de laatste plaats bij de bookmakers voor de eerste halve finale. Dus moeten we voor deze Montenegrijnen absoluut geen schrik hebben. Het liedje is wat je het best kan omschrijven als mierzoet, slaapverwekkend duet of ja, ‘toiletpauze’.

3. Finland: Darude – Look Away

De derde tegenstander van Eliot in de eerste halve finale is een oude bekende. Dj Darude, die bekend werd met het nummer Sandstorm gaat op Eurovisie doen alsof hij aan het draaien is, terwijl een zanger eigenlijk al het werk doet. Look Away doet het niet zo goed bij de bookmakers, maar het kan bij de kijkers misschien wel een nostalgische snaar raken. Daardoor durven we Finland nog niet volledig af te schrijven als concurrent voor onze Eliot.

4. Polen: Tulia – Fire of Love (Pali się)

Polen gaat dit jaar de traditionele weg op. De vier dames zijn gekleed in traditionele Poolse klederdracht en zingen wat lijkt op een Pools kinderliedje, maar dan met een gitaarrif erachter. Dat klinkt vreemd, maar dat is het geheel ook. Toch is dit volgens de bookmakers een van de directe concurrenten voor Eliot om kans te maken op een van de tien tickets voor de finale.

5. Slovenië: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

De Sloveense inzending is een ballade in een modern jasje. Het geheel wordt gezongen door het duo Gašper en Zala. Het is te zeggen: Zala zingt, Gašper speelt verschillende instrumenten tegelijk. Nu ja, Gašper doet alsof hij verschillende instrumenten tegelijk speelt, want live muziek spelen is nog steeds verboden op het Eurovisiesongfestival. De act is simpel en bestaat uit drie minuten van eyef*cking, waardoor je als kijker een beetje het gevoel krijgt dat je een gluurder bent.

6. Tsjechië: Lake Malawi –Friend of a Friend

Het modernste nummer uit de eerste halve finale komt van Tsjechië. Het land, dat vorig jaar ook al een jongeman stuurde, gaat opnieuw voor een bende jonge knapen. Het knapenkoor van dienst is Lake Malawi, of je kan ze ook omschrijven als Vampire Weekend van den Aldi. Friend Of A Friend is een vrolijk nummer met heel wat zomerhit potentieel. Voor de chauvinisten onder ons: Lake Malawi treedt op in de Belgische driekleur. Krijgen ze daar ook jouw 12 punten voor?

7. Hongarije: Joci Pápai – Az én apám

Hongarije gaat voor een typisch format op het Eurovisiesongfestival: de comeback king. In navolging van Johnny Logan zijn er veel landen die een poging doen om met een oudgediende (opnieuw) te winnen. Het lukte Johnny Logan voor Ierland, maar de kans dat het Joci gaat lukken is klein. Joci heeft de eerste keer namelijk ook niet gewonnen. In 2017 eindigde hij met het nummer Origo op de achtste plaats. Je kan zijn nummer misschien al vergeten zijn, maar zijn melkfles herinner je je waarschijnlijk nog wel. Die laat hij deze keer thuis, net zoals zijn schoenen.

8. Wit-Rusland: ZENA – Like It

Wit-Rusland stuurt hun lokale Dua Lipa naar Tel Aviv. ZENA heeft een aanstekelijk nummer, dat waarschijnlijk nog wel even in je hoofd zal blijven hangen. En da’s natuurlijk een voordeel als je naar de finale gestemd wil worden. ZENA zet alvast haar beste laarsje voor, waarmee ze hoopt naar de finale te dansen al denken de bookmakers dat ze sneuvelt in deze halve finale. Tip: niet te vroeg juichen als de presentators vanavond “BEL…” afroepen, want het kan dus ook over “BELarus” gaan.

9. Servië: Nevena Božović – Kruna

Servië zal vanavond proberen om zich met een klassiek Eurovisierecept naar de finale te zingen. Nevena zingt met Kruna een op en top Eurovisieballade en dat doet ze overtuigend. Dit lijkt ons een zekerheid voor de finale. Sorry, Eliot, da’s al één ticket minder voor jou.

10. België: Eliot – Wake Up

Als tiende is het aan onze Belgische trots: Eliot. De piepjonge Waal zal Europa (en Australië) voor zich proberen winnen met een modern nummer, een opmerkelijke outfit van Walter Van Beirendonck, een strijdvaardig vuistje en drie gigantische trommels. Voorlopig gunnen de bookmakers hem een plekje in de finale, maar tijdens de repetities klonk het niet altijd even zuiver bij Eliot. Hopelijk heeft hij vanavond dus een goede avond en mag hij zaterdag nog eens zingen in de finale!

11. Georgië: Oto Nemsadze – Keep on Going

Georgië gaat voor Oto Nemsadze, een stoere man met een manbun, die het nummer Keep on Going brengt. Het is een optreden dat vooral letterlijk heel vurig is. Oto heeft het zekere voor het onzekere genomen en heeft alvast het meest dreigende mannenkoor uit Oost-Europa meegenomen, zodat ze na hun optreden ook ineens dienst kunnen doen als bodyguards.

12. Australië: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Op het lijstje letterlijk uitgebeelde acts op het Eurovisiesongfestival, kunnen we vanaf dit jaar ook Australië toevoegen. Kate gaat zero gravity-gewijs de lucht in tijdens haar nummer, terwijl ze haar beste operastem opzet. Haar dansers vliegen voorbij als Dementors uit Harry Potter, maar we moeten eerlijk toegeven dat het vocaal hele sterk is. Australië staat (zoals elk jaar dat ze deelnamen) in de finale, zoveel is duidelijk.

13. IJsland: Hatari – Hatrið mun sigra

De act waar na vanavond het meeste over gesproken zal worden, is zonder enige twijfel die van IJsland. Hatari verdedigt de kleuren van het koude eiland en doet dat vooral met heel weinig kleren aan. We kunnen het proberen te verbloemen, maar het is gewoon een SM-act, met lederen riempjes, een gigantische zweep en voor de liefhebbers een pracht van een nektapijt. Het nummer heet Hatrið mun sigra wat zoveel betekent als “Haat zal overwinnen”, je weet dus waaraan je je kan verwachten. Ook al lijkt dit veruit de vreemdste act van de avond, IJsland is volgens de bookmakers een zekerheid voor de finale. Meer nog, ze zouden zelfs een plaats in de top 10 veroveren in die finale.

14. Estland: Victor Crone – Storm

Victor Crone van Estland is misschien wel de meest directe concurrent voor onze Eliot. Net als België schommelt hij tussen kwalificatie en niet kwalificatie, al heeft Eliot wel het voordeel dat hij vocaal sterker staat. Victor klonk tijdens zijn repetities niet al te zuiver, dus kan dat wel een reden zijn voor stemmend Europa om voor de Belgische knaap te gaan, in plaats van voor die van Estland.

15. Portugal: Conan Osiris – Telemóveis

Als je in de halve finale zit met IJsland is het moeilijk om op te vallen, maar Portugal doet een verdienstelijke poging. Het gastland van de vorige editie van het Eurovisiesongfestival stuurt namelijk de lokale Edward Scissorhands naar Tel Aviv met een danser die zijn best doet om zo geloofwaardig mogelijk een kip na te doen. Jammer genoeg is Conan ondertussen zijn haagschaarhanden kwijt, maar het kippendansje is gelukkig nog wel aanwezig. Oppassen geblazen dus, want de laatste keer dat er een act deelnam met een kippendansje ging die met de overwinning lopen.

16. Griekenland: Katerine Duska – Better Love

Griekenland is de favoriete van de eerste halve finale. Katerine Duska zingt met haar diepe stem het nummer Better Love, dat op een vreemde manier doet denken aan een tragere versie van Me van Taylor Swift. Hoewel ze in haar clip te zien is in een roze suikerspinjurk, zal ze op het Eurovisiepodium verschijnen in een witte look, met een ietwat vreemde short. Maar ook dit is een zekerheid voor de finale, zoveel staat vast.

17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

Last but least: (nee, we zijn de not niet vergeten) is het de beurt aan San Marino. Met Serhat stuurt ook San Marino een oudgediende naar Tel Aviv. Serhat doet z’n best met een feestnummer. Hij wil graag dat iedereen meezingt, dus projecteert hij z’n tekst “Say na na na” x315 op de achtergrond. Je moest de tekst maar eens vergeten, natuurlijk. Sorry Serhat, misschien haal je bij je derde deelname wel de finale.

Gesponsorde artikelen