Eerste Indische maanmissie afgelast door technisch mankement

Chandrayaan-2, de eerste Indiase maanmissie
epa

De eerste missie om een Indiase maanlander op het maanoppervlak te zetten, is uitgesteld. Een uur voor take-off rapporteerde men een technisch mankement, dus moest de lancering gestopt worden. De ambitieuze maanmissie, Chandrayaan-2, moest de eerste worden die de zuidpool van de maan verkent.

Om iets voor drie lokale tijd vannacht moest Chandrayaan-2 de lucht ingaan: de eerste Indiase greep naar de maan. ’t Is ook meteen een ambitieus project: de zuidpool van de maan is onbekend gebied, maar men vermoed dat er water te vinden is. Toch kon Chandrayaan-2 zijn lanceringsbasis in Sriharitkota, ten noorden van Madras in het zuidoosten van India, niet verlaten.

Op 56 minuten en 24 seconden voor take-off werd de countdown gestopt: op dat moment brak ook de mediastream uit de controlekamer af. De Indian Space Research Organisation bevestigde vervolgens dat de lancering uitgesteld moest worden.

Technisch mankement

“Er werd een technisch mankement geobserveerd in het lanceringssysteem op T-56. Als een teken van absolute voorzichtigheid hebben we de Chandrayaan-2-missie afgebroken voor vandaag”, klonk het in de tweet. Binnenkort zal er een nieuwe datum worden aangekondigd, liet het ISRO ook nog weten.

Chandrayaan-2 is de eerste poging van de natie om succesvol op de maan te landen. Enkel de Verenigde Staten, China en Rusland zijn daar reeds in geslaagd. Als ze succesvol zijn, en Chandrayaan-2 landt op de juiste plek, is het ook meteen de eerste missie die de zuidpool van de maan kan verkennen. Wetenschappers hopen daar vooral water te vinden.

De mogelijkheid bestaat dat Chandrayaan-2 al morgenochtend gelanceerd word: ook dan is er een periode van 10 minuten waarbij de raket en maanlander op de juiste plek terecht kunnen komen. Een lander eenvoudigweg op de maan zetten is gecompliceerd genoeg, maar India heeft een specifieker doel.

Race naar de maan

Chandrayaan-2 heeft apparatuur aan boord om twee weken lang het maanoppervlak te analyseren. De gouden rover stuurt dan alle informatie terug naar de aarde. India is overigens niet het enige land met maanplannen: ook Donald Trump kondigde een uitgebreid maanplan aan. China zette in januari van dit jaar voet op de donkere kant van de maan (en plantte er meteen het eenzaamste organisme). Ook Israël lanceerde in April een maanmissie, de Beresheet. Maar die crashte.

Opnieuw met voeten op de maan staan, is van symbolisch belang, maar steeds meer staatshoofden zien het nut van een permanente maanbasis. Dat zou meteen ook een eerste aanzet kunnen zijn naar die eerste bemande missie naar Mars.

Gesponsorde artikelen