Eerste keer raak: deze acteurs kregen een Oscarnominatie bij hun debuut

Eerste keer raak: deze acteurs kregen een Oscarnominatie bij hun debuut

Aanstaande zondag worden Lupita Nyong’o en Barkhad Abdi verwacht op de Oscaruitreiking. De kans is klein dat ze winnen, maar wat vooral telt: beide acteurs werden genomineerd voor hun eerste filmrol. De Keniaanse Nyong’o maakte haar debuut in 12 Years A Slave, terwijl Abdi voor het eerst te zien was in Captain Phillips. 

Genomineerd worden voor je debuutfilm is nochtans niet zo uitzonderlijk. In de inmiddels 86-jarige geschiedenis van de Academy Awards mochten 45 acteurs en actrices al een Oscarnominatie voor hun eerste film in ontvangst nemen. Hoewel het overgrote deel daarvan in de vergetelheid is geraakt – Katina Paxinou, iemand? – konden andere acteurs als Dustin Hoffman en John Malkovich een succesvolle carrière uitbouwen na die eerste nominatie. Ook andere, al dan niet verrassende, bekende namen hadden de eer om voor hun eerste film richting het Kodak Theatre te trekken.

1. Oprah Winfrey

Nominatie: Best Supporting Actress in The Color Purple (1986)

Gewonnen? Nee.

Als Sofia zette Winfrey een indrukwekkende prestatie neer van een sterke vrouw die gebukt gaat onder huiselijk geweld en zich moet verzetten tegen racisme en seksisme. Winfreys nominatie was één van de elf Oscars waar The Color Purple in 86 kans op maakte, maar de film ging met lege handen naar huis. Het zou daarna nog 26 jaar durven voordat Oprah weer op het witte doek verscheen in Lee Daniels’s The Butler.

2. John Malkovich

Nominatie: Best Supporting Actor voor Places in the Heart (1984)

Gewonnen? Nee.

Malkovich speelde een blinde oorlogsveteraan tijdens de economische crisis in de jaren 30 in de Verenigde Staten. Zo veel ongeluk wordt maar al te graag beloond met een Oscar door de Academy, wat ook het geval was voor de toen 31-jarige Malkovich. Na Places in the Heart verwierf hij verdere roem met rollen in Dangerous Liaisons, Burn After Reading and natuurlijk Being John Malkovich.

3. Angela Lansbury

Nominatie: Best Supporting Actress voor Gaslight (1945)

Gewonnen? Nee.

We kennen Lansbury vooral als de huis-, tuin- en keukendetective Jessica Fletcher uit Murder, She Wrote en als de Engelstalige stem van Mrs. Potts uit Disney’s Beauty and the Beast, maar de actrice had ooit een glorierijke carrière op het witte doek. In Gaslight zette ze als 17-jarige een wulpse dienstmeid neer, wat een springplank was naar een goedgevulde carrière waarin ze nog tweemaal genomineerd werd voor een Oscar, maar telkens de eer aan iemand anders moest laten.

4. Mikhail Baryshnikov

Nominatie: Best Supporting Actor voor The Turning Point (1978)

Gewonnen? Ja.

Een uitzondering, gezien Baryshnikov vooral een iconische danser is en geen acteur. Toch deed de balletdanser een gooi naar eeuwige filmroem en verkreeg die ook door een Oscar te winnen voor The Turning Point, een film waarin hij – weinig verrassend – een Russische balletdanser speelde. Na zijn succes draafde hij nog enkele malen op in films, maar misschien ken je hem nog het best als Aleksandr Petrovsky, de man die Carrie in het laatste seizoen van Sex and the City mee nam naar Parijs.

5. Glenn Close

Nominatie: Best Supporting Actress voor The World According to Garp (1983)

Gewonnen? Nee.

Close was al 35 toen ze auditie deed voor The World… en wou aanvankelijk de rol van het titelpersonage Garp spelen. De regisseur vond haar echter veel geschikter als zijn moeder, een rol die haar dus meteen op de kaart zette. Ondertussen heeft Close al zes nominaties op haar naam staan, maar ze kon er nog geen enkele verzilveren.

6. Edward Norton

Nominatie: Best Supporting Actor voor Primal Fear (1997)

Gewonnen? Nee.

Norton bracht in deze film zijn eigen Keyzer Söze naar voren en dat werd gesmaakt door de Academy. In de daaropvolgende jaren leek hij op weg naar een respectabele carrière met films als Fight Club en American History X (waarvoor hij opnieuw werd genomineerd), maar sindsdien lijkt zijn succes wat gestagneerd. Waarmee we niet willen zeggen dat zijn rolletjes in twee afleveringen van The Simpsons niet indrukwekkend waren.

7. Julie Andrews

Nominatie: Best Actress voor Mary Poppins (1965)

Gewonnen? Ja.

Om bij je debuut meteen een iconische rol als Mary Poppins te spelen, er zijn er niet veel die het zouden kunnen. Julie Andrews kreeg dan ook terecht de Oscar voor Beste Actrice. Het jaar erop leverde Andrews een nog bekendere rol af als Maria Von Trapp in The Sound of Music, waarvoor ze eveneens genomineerd werd. Sindsdien is ze nooit meer uit de spotlichten verdwenen en spreekt ze af en toe personages in voor films als Shrek en Despicable Me.

8. Dustin Hoffman

Nominatie: Best Actor voor The Graduate (1968)

Gewonnen? Nee.

“Are you trying to seduce me, Mrs. Robinson?” behoort ondertussen tot één van de bekendste quotes uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. Als Benjamin Braddock wist hij zich in het hart van de kijker te nestelen, hoewel hij er een onconventionele relatie met een oudere vrouw op nahield. Zijn onmiskenbaar acteertalent leverde hem zes nominaties voor Beste Acteur op, waarvan hij er twee won.

9. Anna Paquin

Nominatie: Best Supporting Actress voor The Piano (1994)

Gewonnen? Ja.

Amper elf jaar oud was Paquin toen ze het podium op mocht om haar Oscar in ontvangst te nemen. Voor haar rol in The Piano had ze onder andere met een Schots accent leren spreken en zichzelf gebarentaal aangeleerd. Vreemd genoeg haalde ze niet de titel van jongste winnares ooit binnen, aangezien de 8-jarige Tatum O’Neal al in 1974 een Oscar had gewonnen. Na The Piano modderde Paquin wat aan met kleine rolletjes in She’s All That en Almost Famous, maar het was haar televisiewerk in True Blood die haar definitief op de kaart zette. And the Oscar goes to Sookie Stackhouse, het heeft wel iets.

10. Barbra Streisand

Nominatie: Best Actress voor Funny Girl (1969)

Gewonnen? Ja.

Een vreemde Oscaruitreiking in 69, want debutante Streisand moest haar Oscar voor Beste Actrice delen met Katherine Hepburn, gezien beide actrices even veel stemmen hadden gekregen. Streisand had de hoofdrol in Funny Girl al eerder gespeeld op Broadway, wat haar Hollywooddebuut enkel maar kon helpen. Sindsdien heeft Streisand ook een Tony, meerdere Grammy’s en vijf Emmy’s op haar schouw staan, waardoor ze één van amper elf artiesten is die iedere belangrijke prijs heeft gewonnen. 

Gesponsorde artikelen