Eerste KFC-vestiging geopend in België: waarom nu pas?

Sinds woensdag is de eerste Belgische vestiging van de fastfoodketen KFC geopend in het Brusselse Noordstation. Er stonden ellenlange wachtrijen, maar niet iedereen was enthousiast. Zo kwamen heel wat activisten langs om te protesteren tegen de komst van het filiaal. De fastfoodketen is al jaren massaal aanwezig in Nederland. Waarom landt KFC nu pas in ons land?

Het eerste Belgische KFC-restaurant in het Brusselse Noordstation kon meteen op heel wat klanten rekenen. Voorlopig komt er geen tweede vestiging in Elsene, want gemeentebestuur wil niet dat er nog meer fastfood verkocht wordt op de locatie die KFC voor ogen had. “De gezondheid van onze inwoners staat hoog op de agenda”, klinkt het in de kranten van Mediahuis. De bevoegde Ecolo-schepen klaagde ook de slechte reputatie van de keten aan.

Tegenwind

Ook werd er meteen geprotesteerd tegen de fastfoodketen. Dat meldden de kranten van De Persgroep. Het ging om activisten van DxE, een internationale organisatie die zich inzet voor dierenrechten. Ze beschuldigden KFC van dierenmishandeling.

https://www.youtube.com/watch?v=pixGkSFBty0

Waarom nu pas?

KFC hoopt op termijn 150 vestigingen te openen in ons land. In 2017 kwam Burger King al naar ons land. Per vestiging zoekt het bedrijf achter KFC zestig werknemers.

KFC werd in 1952 opgericht door Colonel Harland Sanders – die ook op het logo staat – in de Amerikaanse staat Kentucky. Ons land behoorde tot de acht Europese landen zonder KFC-vestigingen, maar daar komt nu dus verandering in.

Waarom heeft het zo lang geduurd? KFC is onderdeel van de onderneming Yum! Brands. Daartoe behoren ook Pizza Hut en Taco Bell. In 1999 had KFC al aangekondigd dat het naar België zou komen, maar dat lukte nooit door de sterke positie van de frituren en van de Belgische hamburgerketen Quick in onze steden. Dat meldt De Tijd. Door de druk van Quick duurde het ook enige tijd tot McDonald’s massaal verspreid raakte in België.

Meer
Lees meer...