Eerste orbitale testvlucht voor Starship: waarom deze lancering het lot van de mensheid kan veranderen

Deze keer is het menens – hopelijk: iets dat Elon Musk al belooft sinds maart, zal vandaag wellicht gebeuren. Starship, het gigantische ruimtevaartuig van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX, zal in zijn volledige configuratie opstijgen. De lancering wordt live gestreamd vanaf 14.00 uur Belgische tijd. Het lanceervenster loopt tot 16.30 uur.

Waarom is dit belangrijk?

Elon Musk belooft ons al jaren de sterren, zo niet Mars. Zijn Starship-ruimtevaartuig, het krachtigste ooit door de mens gebouwd, vertegenwoordigt momenteel onze beste hoop om een andere planeet te bereiken. Terwijl we wachten op de lancering is hier nog eens een samenvatting van het krachtigste ruimtevaartuig ooit gebouwd.

De “full stack”: een alles-in-één Starship-ruimtevaartuig zal voor de eerste keer worden gelanceerd in “full stack“-configuratie.

  • Starship zelf, het voertuig dat uiteindelijk mensen zal vervoeren, staat bovenop een Super Heavy booster, de rakettrap die Starship van genoeg stuwkracht moet voorzien om die naar de ruimte te brengen.
  • Het belangrijkste voordeel is dat beide herbruikbaar zullen zijn, wat de lanceringkosten radicaal zou moeten verlagen. De Falcon 9, het huidige vlaggenschip van SpaceX, is slechts deels herbruikbaar.

Baanbrekend

De details:

  • Hoogte: 120 m
  • Diameter: 9 m
  • Totaal gewicht: 5.000 ton
  • Payload: ongeveer 100 ton (11.000 m3); later tot 150 ton

Starship overtreft dus de raketten van het Apollo-programma zoals de Saturn V, die een hoogte van 111 m bereikte, en is vooral krachtiger: zijn stuwkracht zal twee keer zo hoog zijn.

Het doel: de maan, dan Mars.

  • Als alles goed gaat, zal Starship een nieuwe mijlpaal betekenen in de nieuwe race naar de ruimte.
  • NASA’s Artemis 3 en 4 maanmissies, verwacht in respectievelijk 2025 en 2028, zullen met behulp van Starship terug astronauten op de maan plaatsen.

En dan komt de grote droom van Elon Musk in beeld: Starship is ontworpen om met een bemanning op Mars te kunnen landen.

  • Het zal tijdens zo’n vlucht eerst in een baan om de aarde worden geplaatst. Dan zal die bijgetankt worden door vijf tankvaartuigen voordat die naar de rode planeet gaat.
  • Musk heeft 2029 als datum voor de eerste landing genoemd, maar het is moeilijk in te schatten of dit een realistisch tijdschema is, omdat SpaceX geen technische plannen heeft gepubliceerd over systemen voor de overleving van de bemanning, bescherming tegen straling en orbitale tankcapaciteiten.
Meer
Lees meer...