Eerste sneeuw, en dan staat er 550 km file op de weg (want wij zijn toch maar mietjes)

Eerste sneeuw, en dan staat er 550 km file op de weg (want wij zijn toch maar mietjes)

Eindelijk kleurt het landschap wit, de winter is nu pas echt begonnen. Maar het enthousiasme voor een sneeuwtapijt kan meteen plaatsmaken voor de dagelijkse ellende van de weg: files. Die zijn er in de eerste plaats in Wallonië, waar er écht wel wat viel. Maar ook in Vlaams-Brabant en Brussel is er serieus wat verkeershinder. Ondertussen staat er al ruim 550 kilometer file in ons klein landje. 

Neen, Belgische bestuurders zijn het toch niet gewoon: sneeuw op de weg. Na een felle stormachtige nacht ligt er vanmorgen een flink tapijt. Het effect is serieus voelbaar op de weg.

Vooral in Vlaams-Brabant, Limburg en rond Brussel is er verschrikkelijk veel ellende op de weg. Op de E314 van Lummen naar Leuven gaat het bijzonder moeizaam door de opgehoopte sneeuw (lees: smurrie) op de weg.

De opritten naar de autostrade rond Leuven zijn moeilijk bereikbaar omdat vrachtwagens de helling amper op geraken.

Ook op de E313 tussen Hasselt en Antwerpen is het pure miserie. Ter hoogte van Wommelgem gebeurde daar vanochtend een ongeval waardoor alle drie rijstroken er versperd werden en het verkeer over de busstrook moest.

Wallonië

In Wallonië raken een aantal vrachtwagens niet meer vooruit, onder meer op het verkeersknooppunt van de E411 ter hoogte van Loyers en van Perwez. En ook in Halle staat zo’n camion: op de A8 is de weg helemaal versperd.

Wegen en Verkeer is nog volop aan het strooien, maar makkelijk is het niet omdat de sneeuw in regen is veranderd op dit moment, en het strooizout weggespoeld wordt. Er is in totaal 350 ton in Vlaanderen gestrooid, zo weet de VRT.

“Op de snelwegen in Vlaams-Brabant, zeker in het oosten en in het centrum van de provincie, is de linkerrijstrook moeilijk bereikbaar. Ook op de Ring rond Brussel is dat het geval, het gaat om een sneeuwsmurrie die daar ligt”, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman aan deredactie.be. “Het is erg gevaarlijk rijden, het is ook erg waterglad op de rijstroken die wel open zijn.”

Gesponsorde artikelen