Eerste transplantaties met “dood” hart geslaagd bij kinderen

Britse chirurgen hebben de voorbije maanden zes jonge patiënten gered met een machine die een “dood” hart, een dat gestopt is met kloppen, buiten het lichaam opnieuw op gang brengt. 

Anna Hadley, een Brits meisje dat bijna twee jaar moest wachten op een nieuw hart, haalde dit weekend de krantenkoppen in Groot-Brittannië. Zo schrijft The Sunday Times dat de 16-jarige uit Worcester nu gewoon weer gezond thuis is en hockey speelt na een baanbrekende operatie. 

Dat heeft ze te danken aan een team Britse chirurgen dat ‘s werelds eerste transplantaties bij kinderen uitvoert met “dode” harten, oftewel donorharten die gestopt zijn met kloppen. Doorgaans worden harttransplantaties uitgevoerd met donorharten van mensen die nog in leven zijn, maar bij wie de hersenfuncties zijn uitgevallen. Er zijn echter te weinig organen voor te veel patiënten.

Al zes kinderen gered

Met behulp van een revolutionaire machine zijn de chirurgen er intussen al meerdere keren in geslaagd om deze “dode” harten weer tot leven te wekken. De techniek heeft intussen al het leven gered van zes Britse kinderen van 12 tot 16 jaar. Opmerkelijk: al de transplantaties vonden plaats tijdens de coronapandemie. 

De machine wordt al enkele jaren gebruikt voor harttransplantaties bij volwassenen, maar werd nog nooit gebruikt bij kinderen. Tot nu. Alle zes kinderen zijn nu gezond en wel. De Britse artsen, chirurgen, verpleegkundigen en patiënten die bij de transplantaties aanwezig waren spreken van een historische doorbraak. 

“Game changer

Op termijn zou dit kunnen betekenen dat er dubbel zoveel kinderen kunnen worden gered dan vandaag het geval is. “Dit is game changing“, zei Jacob Simmonds, transplantatiearts aan het Great Ormond Street Hospital for Children in Londen, aan The Sunday Times

“Deze nieuwe techniek zal levens redden, zowel hier als in de rest van de wereld”, zei ook John Forsythe, medisch directeur voor orgaandonatie en -transplantatie bij NHS Blood and Transplant, aan de Britse krant. ‘Het betekent dat mensen hun hart kunnen doneren waar dat in het verleden niet mogelijk was geweest en zo leven kunnen schenken aan patiënten op de wachtlijst.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...