Eerste whisky komt misschien uit de Schotse stad Aberdeen

Whiskey destilleren
Pixabay

Bij toeval is er bewijs gevonden voor wat wel eens de oudste whisky-destilleerketel uit de geschiedenis zou kunnen zijn. Tussen de administratie van de Schotse stad Aberdeen zat de verdeling van een erfenis, die onder andere een apparaat bevatte om aquavite, de naam die Schotten toen gebruikten voor whisky, te maken.

Ook in Schotland zijn ze mee met de tijd. Of ze zijn er toch mee bezig. In de stad Aberdeen waren onderzoekers van de universiteit bezig de oude administratie te digitaliseren en toen hebben ze een indrukwekkende ontdekking gedaan. In 1505 stond namelijk een apparaat vermeld in een erfenis, waarmee ze whisky destilleren.

Aquavita maken in Aberdeen

Sir Andrew Grey, een kapelaan uit Aberdeen, stelde zijn erfenis op rond het jaar 1500. Eén van de “verplaatsbare bezittingen” van Grey was “ane stellatour for aquavite and rose water“. De Schotten noemden whisky in die tijd aquavite, oftewel levenswater.

15 redenen om meer whisky te drinken nodig? Die vind je hier.

Lindores of Aberdeen?

Aberdeen ligt 85 mijl (een slordige 137 kilometer) ten noorden van de ruïnes van de Lindores-abdij. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de eerste whisky daar gemaakt werd. Expert bevestigen dat ook, maar er is een heel groot verschil tussen Lindores en Aberdeen.

Er zijn inderdaad documenten die beweren dat het aquavita in Lindores iets meer dan tien jaar ouder is dan dat in Aberdeen. In 1494 bestelde de toenmalige koning het product namelijk bij een monnik van de Lindores-abdij. Toen ging het om whisky om buskruit mee te maken en helemaal niet om op te drinken.

Het aquavita dat Andrew Grey in Aberdeen maakte, was hoogstwaarschijnlijk wél om te drinken. Dat blijkt uit de omschrijving van het destillatie-apparaat. Er staat geschreven dat het gebruikt werd voor de productie van aquavita én rozenwater, dat toenmalige Schotten vaak dronken.

Deze whisky werd voor bijna een miljoen euro verkocht. Wat is er zo speciaal aan?

Marketing van Scotch: ze zijn allemaal de oudste

Geschiedenis is heel belangrijk voor de marketing van Schotse whisky, die soms ook gewoon Scotch heet. Er zijn zoveel verschillende plaatsen waar whisky gedestilleerd wordt, en die beweren allemaal dat ze de oudste zijn. Deze ontdekking zou voor al die bedrijven wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Een Game Of Thrones-whisky? Die bestaat!

Gesponsorde artikelen