Left Right
scrollTop top

Effe context: directeur van “Fossiel van de dag”-prijs die ons land ‘won’ stond op lijst sp.a


Effe context: directeur van “Fossiel van de dag”-prijs die ons land ‘won’ stond op lijst sp.a

Pijnlijk, die prijs van “Fossiel van de dag”, die ons land kreeg op de klimaattop. Maar misschien toch goed om even te duiden dat die prijs toch ook een politiek geurtje heeft. Want bij het Climate Action Network, die de prijs uitreikt, is ene Wendel Trio directeur. En die stond in 2007 nog doodleuk op een lijst van sp.a. 

Op de eerste dag van de klimaattop in Parijs is België uitgeroepen tot “fossiel van de dag”. Een bericht dat erin ging als zoete koek, zowat ieder medium in ons land nam het over, en ook in het buitenland was er veel airplay. Want het feit dat er nog altijd geen akkoord is in ons land tussen de deelstaten om de klimaatinspanningen te verdelen, dat blijft toch een pijnlijke realiteit.

Maar even over die prijs en die organisatie: het is het Climate Action Network (CAN), dat elke dag gedurende de conferentie de prijs gaat uitreiken aan het land dat de onderhandelingen in de weg staat. De eerste dag (België) is hoogst waarschijnlijk ook de dag waarop het CAN de meeste pers gaat halen. In haar bewoordingen was CAN dan ook snoeihard: “België is het perfecte voorbeeld van wat een rijk geïndustrialiseerd land niet moet doen tijdens klimaatonderhandelingen. Het is een failed state als het gaat over klimaatactie. Terwijl de rest van de wereld zich voorbereidde op de onderhandelingen hebben de verschillende Belgische regeringen na meer dan zes jaar nog steeds niet beslist hoe de klimaatinspanningen intern zullen worden verdeeld.”

Trio stond in 2007 op de sp.a-lijst

Wie zit er nu achter die CAN, en wie legde die verklaringen dan wel af. Het gaat om director Wendel Trio, een Belg zowaar. En een oude bekende in de Belgische politiek ook. Want in 2007 was Trio met veel bombarie door toenmalige sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte binnengehaald. Trio was op dat moment campagnedirecteur van Greenpeace. Bedoeling was ook echt om Trio in het parlement te krijgen. Hij zou ofwel via een opvolgersplaats naar de Kamer gaan of gecoöpteerd worden in de Senaat. Trio had op dat moment een parcours bij 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels. Maar van die belofte op een parlementszitje voor Trio kwam niets in huis, omdat de sp.a in 2007 onder Vande Lanotte stevig verloor. Trio zelf haalde uiteindelijk de volle 2.706 stemmen.

Meer dan een link dus met de sp.a, die erg kritisch is voor het klimaatbeleid van deze regering. Overigens is de term failed state, die het CAN deze week hanteerde, exact de bewoording die Groen-voorzitter Meyrem Almaci ook gebruikte vorige week, in Keien van de Wetstraat, toen het over het Belgische klimaatbeleid ging.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…