Eiercrisis ontploft: besmette eieren zelfs tot in Hongkong

Eiercrisis ontploft: besmette eieren zelfs tot in Hongkong

Fipronil is de wereld aan het veroveren. Helaas in slechte zin, want de crisis blijft niet beperkt tot België, Nederland en de UK. Minstens in 15 andere landen zijn nu ook besmette eieren aangetroffen. De kost kan makkelijk oplopen tot in de honderden miljoenen.

Het was de Europese Commissie zelf die vandaag heeft gemeld dat er ook in 12 andere Europese landen eieren zijn aangetroffen die fipronil bevatten. Volgens een Commissiewoordvoerder zijn ook Duitsland, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Italië, Ierland, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovakije, Slovenië en Denemarken ‘besmet’. Ook zijn er eieren met fipronilsporen aangetroffen in Zwitserland en zelfs 10.000 kilometer verderop in Hong Kong. En andere landen zullen ongetwijfeld volgen.

Eveneens deze ochtend meldde de Commissie dat de betrokken Europese landen een bijzondere bijeenkomst zullen beleggen over de crisis, die nu dus mondiale proporties aanneemt. Al lijkt de hoogdringendheid nog niet door te sijpelen, want het crisisoverleg is pas gepland op 26 september. In tussentijd zullen er dus ongetwijfeld nog landen volgen … en voorlopig wijzen alle sporen van fipronil uitsluitend naar Vlaanderen en Nederland.

Gesponsorde artikelen