Eiercrisis zorgt nu ook voor politieke storm in Nederland na beschuldigingen van onze minister van Landbouw

Eiercrisis zorgt nu ook voor politieke storm in Nederland na beschuldigingen van onze minister van Landbouw

De beschuldigingen van Landbouwminister Denis Ducarme (MR) aan het adres van Nederland in de fipronilzaak is bij onze bovenburen niet in dovemansoren gevallen. Zeker niet de alinea waarin ie stelt dat ons voedselagentschap in het bezit is van twee nota’s van hun Nederlandse collega’s van NVWA aan hun bevoegde kabinetten waarin gewag wordt gemaakt van aanwezigheid van fipronil in een pluimveebedrijf en dat al in november 2016. Het Nederlandse parlement reageert nu furieus … en wil antwoorden.

Er lijkt nu dus ook een politieke storm te onstaan in Nederland rond de communicatie en het eventuele gebrek aan actie in de fipronilcrisis. Nederlandse kamerleden van de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie eisen nu tekst en uitleg van de bevoegde ministers van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris Van Dam. Zij begrijpen niet dat, als het NVWA en het kabinet op de hoogte was van het gebruik van fipronil in 2016, zij daar anno 2017 nog steeds niet over geïnformeerd zijn in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris reageerde vooralsnog niet op deze feiten en verwees de zaak door naar Rob Van Lint, directeur-generaal van NVWA. Hij bevestigt het bestaan van de nota’s én de melding in november 2016 dat er tip was binnengekomen dat er eventueel fipronil zou zijn gebruikt bij het schoonmaken van stallen in een Nederlands pluimveebedrijf. Maar hij nuanceert de feiten ook. “Wij hebben meteen gekeken of daar een potentieel risico was voor de volksgezondheid. Dat bleek op dat moment niet het geval, want er werd geen fipronil aangetroffen en er was ook geen aanwijzing om aan te nemen dat fipronil in eieren voorkwam. Het nemen van monsters is pas later op gang gekomen toen er wel die eerste aanwijzing was dat er toch fipronil mogelijk in eieren voor zou komen.” Meer info wilde Van Lint niet kwijt… “Om het gerechtelijk onderzoek niet te belemmeren. Maar wij hebben alles gedaan wat me moesten doen”, besluit hij. De communicatie is dus al even transparant als de voorbije dagen in ons land.

John Crombez: Nee, België gaat niet vrijuit

Hoewel de baas van NVWA dus toegeeft dat zijn dienst in november reeds signalen heeft opgevangen, vindt SP.a-voorzitter John Crombez niet dat onze landbouwminister Ducarme te hoog van de toren moet blazen. “Wel integendeel! Ook bij ons was er dus een signaal dat er fipronil was gebruikt in een pluimbedrijf in de Kempen. Toen hadden wij ook in actie kunnen schieten en de informatie van de Nederlanders niet moeten afwachten. Dus in deze was onze regering in hetzelfde bedje ziek. En zijn zij even schuldig als de Nederlanders voor de crisis in ons land. Dit is dus niet meer dan een afleidingsmoeuvre om de miljoenen en miljoenen euro’s schade in de sector te verantwoorden en de rekening figuurlijk door te schuiven. Bovendien kon de communicatie in ons land sowieso beter.”

“Wij zijn daar nooit over ingelicht geweest. Als we dat hadden geweten, hadden we zelf sneller en alerter kunnen optreden. Op het moment dat Nederland fipronil gevonden had, blijkbaar in november 2016, had zijn collega Maggie De Block al een duidelijke richtlijn rond dat product. Ook in Nederland had de Hoge Gezondheidsraad die uitgevaardigd: het product is schadelijk voor baby’s en foetussen in hoge dosissen. En dus konden we veel vroeger hebben gecommuniceerd. En beter. Het ene moment verzekeren de ministers ons dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, het andere moment worden eieren uit van LIDL teruggeroepen … De coup de théatre van deze namiddag in de commissie was één groot afleidingsmanoeuvre. Weten ze zelf wel wat er aan de hand is?”

Gesponsorde artikelen