Eigen rehab voor internetverslaafden: welkom in het Delete Instituut

Eigen rehab voor internetverslaafden: welkom in het Delete Instituut

Nomofobie wordt een steeds maar groter probleem. Nomofobie komt van de woorden ‘no’, ‘mobiel’ en, uiteraard, ‘fobie’. Het is de irrationele angst voor het wegvallen van je mobiele verbinding. En bij elke fobie hoort natuurlijk een kuur die je er van af helpt. In Brazilië hebben ze een ontwenningskliniek opgericht voor internetverslaafden: het Delete Instituut.

“Het gebruik wordt problematisch wanneer het virtuele een invloed heeft op het echte leven, wanneer iemand de controle verliest”, stelt Eduardo Guedes, onderzoeker aan het Delete Instituut. “Dat verslavingsniveau bereik je al makkelijk.”

Een film kijken zonder smartphone

In tegenstelling tot bij vele ontwenningsklinieken zal het instituut de smartphone niet volledig bannen uit het leven van de patiënten. Er zal vooral worden gefocust op het zoeken naar een gezond gebruik.

Patiënten krijgen verschillende oefeningen voorgeschoteld, zoals een film bekijken of een boek lezen zonder naar hun smartphones te grijpen. Er worden hen verschillende methodes aangeleerd om het gebruik te beperken en het gaat soms zelfs zo ver dat er medicatie wordt voorgeschreven.

Brazilië

Het is ook niet toevallig dat een dergelijke instituut in Brazilië wordt opgestart. Het land heeft het vierde hoogste internetgebruik wereldwijd. In de VS, die op de derde plaats staan, zijn er al verschillende gelijkaardige centers opgericht, al blijft het aantal toch beperkt.

Gesponsorde artikelen