Left Right
scrollTop top

Einde droogte niet in zicht, en hier zijn een aantal dingen die je moet weten daarover


Einde droogte niet in zicht, en hier zijn een aantal dingen die je moet weten daarover

Het is erg droog en daar komt voorlopig geen einde aan: als het in de volgende twee weken al regent – de kans is niet groot – dan zal dat plaatselijk zijn en in de verste verte niet genoeg opleveren. In Oost- en West-Vlaanderen zijn er al maatregelen. En er zijn nog een paar dingen die opvallend zijn. 

Zoals dit: niet schrikken als je een dode meeuw tegenkomt. Op sommige plaatsen aan de Noordzee ligt het blijkbaar “bezaaid” met dode jonge meeuwen. Dat komt door de aanhoudende droogte. De meeuwen kunnen door de droogte geen regenwormen meer uit de grond trekken. Die zitten nu te diep. Vooral kuikens van vier à vijf weken zijn hiervan de dupe; ze krijgen niet genoeg te eten van hun ouders.

De oudere vogels overleven het wel. Zij zijn groot genoeg om naar open water te vliegen om te drinken en om in agrarische gebieden naar eten te zoeken.

Fikkie = in Zweden

In Zweden (yes, Zweden) zijn door de aanhoudende droogte op tientallen plaatsen in het hele land bosbranden ontstaan. In het midden en noorden worden mensen geëvacueerd vanwege het oprukkende vuur.

Vanochtend was sprake van 35 grote en middelgrote branden. De grootste problemen doen zich voor in de regio’s Gävleborg, Dalarna en Jämtland. Op een militair schietterrein in Dalarna is een granaat ontploft door de hitte die is ontstaan door brand.

In de landstreek Härjedalen in het midden van het land woedt een brand ter grootte van 3500 hectare. De brandweer krijgt daar hulp van twee Italiaanse blusvliegtuigen. Frankrijk heeft toegezegd ook twee vliegtuigen te sturen. Bewoners zijn geëvacueerd.

In de gemeente Ljusdal, ook in het midden van Zweden, woeden branden met een totale omvang van 8.500 hectare. De brandweer heeft de grootste moeite met blussen en dat komt ook door de straffe oostenwind die er waait.

Ook in de dichter bevolkte gebieden rond Stockholm en de universiteitsstad Uppsala staan er bossen in brand maar die hebben nog niet geleid tot grootscheepse evacuaties.

De Zweedse weerinstituten verwachten dat de droogte nog zeker tot het einde van de maand zal aanhouden.

Spaar je hond en het asfalt

En dan is er dit, voor iedereen die een hond heeft: spaar dat beest. Een hond kan niet zweten. De enige manier waarop hij de warmte kwijt kan raken is door te hijgen of via zijn poten. Maar omdat de lucht zo warm is, heeft dat hijgen geen zin, en het asfalt waarop de hond rent is vaak zo warm, dat ook dat niet helpt om af te koelen. Sterker nog: vaak verbranden honden hun poten door het hete asfalt.

Over asfalt gesproken. In alvast twee Nederlandse gemeenten zijn de strooiwagens aan het uitrijden. Juist, die dingen komen normaal alleen buiten bij ijzel en sneeuwval. Maar door aanhoudende droogte en hitte dreigt schade aan het asfalt te ontstaan. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. Strooien met zout helpt daar tegen.

Niet meer sproeien in de Vlaanders

In de provincies Oost-en West-Vlaanderen nemen ze trouwens maatregelen tegen de droogte. Zo mag er vanaf morgen geen water meer gepompt worden uit onbevaarbare waterlopen. Landbouwers en particulieren mogen hun gazon enkel nog tussen acht uur ’s avonds en acht uur ’s morgens sproeien. De politie zal controles uitvoeren. De maatregel geldt voor onbepaalde duur.

En niet meer onder bomen lopen in Brussel

Leefmilieu Brussel waarschuwt dan weer voor … vallende takken. Door de aanhoudende droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken, waarschuwt Leefmilieu Brussel. De Brusselse overheidsdienst raadt de bevolking aan voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, in het bos en in de omgeving van bomenrijen aan de rand van de weg, vooral in parkeerzones.

Bij dit weer is het blijkbaar mogelijk dat het water dat door de boom stroomt, gasvormige belletjes vormt. Als deze belletjes groter worden, kan een “embolie” ontstaan die circulatie van de sappen plots onderbreekt. Daardoor breekt de tak plots af, ongeacht de grootte of de gezondheidstoestand van de boom.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489