Eindejaarscadeautje voor Big Oil: Trump versoepelt veiligheidsregels voor oliewinning op zee

Eindejaarscadeautje voor Big Oil: Trump versoepelt veiligheidsregels voor oliewinning op zee

De strengere regels die Barack Obama na een jarenlange analyse invoerde voor de veiligheid op boorplatforms en die volgden op één van de grootste milieurampen uit de geschiedenis, de ramp met de Deepwater Horizon, worden door Donald Trump naar de vuilnisbak verwezen. Het enige wat dat oplevert is honderden miljoenen besparingen voor olie- en gasmaatschappijen.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de strenge regels voor de winning van olie en gas op zee versoepelen. Ze werden door zijn voorganger Barack Obama ingevoerd in een reactie op de ramp met BP-platform Deepwater Horizon in 2010. Door een lek stroomden destijds miljoenen vaten olie in zee met verregaande gevolgen voor mens en natuur.

Eén van de regels die overboord gaat is de verklaring van onafhankelijke veiligheidsexperts over het naar behoren functioneren van veiligheidsvoorzieningen die exploitanten van booreilanden nu nog verplicht nodig hebben.

Het verminderen van de regeldruk zou exploitanten in een periode van tien jaar honderden miljoenen dollar aan besparingen opleveren.

Miljoenen liters olie per dag in zee

Het aanpassen van de regels door Obama gebeurde na een jarenlange analyse. Onderdeel van de striktere regels waren onder meer een herziening van de ontwerpvereisten voor het veiligheidssysteem en rapportageverplichtingen voor apparatuur.

Na een explosie op boorplatform Deepwater Horizon op 20 april 2010 brak er brand uit en zonk het booreiland. Tijdens het zinken brak er een boorstang waardoor er miljoenen liters aardolie per dag weglekte. Het lek kon pas 20 september 2010 definitief dicht worden verklaard.

De ramp met Deepwater Horizon geldt als de zwaarste olieramp in de geschiedenis van de winning van aardolie. In het begin van de ramp werd het debiet van de lekken op 1.500 meter diepte geschat op ongeveer 800.000 liter aardolie per dag. Dat liep tijdens de ramp alsmaar op, naar tussen 11 en 16 miljoen liter aardolie per dag.

Gesponsorde artikelen