‘Eindejaarslijstjes’: Na het terugblikken het vooruitblikken: naar deze 43 films kijken wij alvast uit in 2023

Na het terugblikken volgt ook nog het vooruitblikken, want we willen natuurlijk ook weten waar we het volgende filmjaar aan toe zijn. Zoals het al enkele jaren de trend is, lijkt ieder nieuw filmjaar groter te worden dan het vorige. Dit jaar staan er heel wat kleppers op het programma, met een nieuwe Steven Spielberg en larger than life-prenten van Damien Chazelle en Christopher Nolan (en misschien ook nog David Fincher en Martin Scorsese!), de terugkeer van Magic Mike, John Wick, Indiana Jones, Mission:Impossible én The Hunger Games en een afscheid van Guardians Of The Galaxy. Wij keken naar de releaselijst zoals die er op dit moment bij ligt en plukten er deze 43 titels uit om naar uit te kijken.

1. The Banshees Of Inisherin – 4 januari

De Oscarnominaties zijn er in januari, de Oscars in maart en dus krijgen we de eerste maanden van het jaar nog een aantal Oscarkanshebbers voorgeschoteld. Ook de nieuwe film van Martin McDonagh – de scenarist en regisseur van onder andere In Bruges (2008) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) – is er zo eentje. In de achtergrond van prachtige Ierse landschappen vertelt hij het verhaal van Pádraic en Colm, twee mannen die sinds mensheugenis beste maatjes zijn. Hun vriendschap komt aan een zijden draadje te hangen wanneer Colm schijnbaar van de ene dag op de andere dag weigert om nog met Pádraic te praten. Colin Farrell en Brendan Gleeson geven het beste van zichzelf.

2. The Pale Blue Eyes – 6 januari

Ook de streamingdiensten blijven in het nieuwe filmjaar een speler om mee rekening te houden. Amazon heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat ze vanaf 2023 jaarlijks een miljard in de productie van films wil stoppen om zo een flink dozijn films te maken die hun leven starten in de bioscoop. Bij Netflix zijn er zoals altijd een pak films in productie, maar is het bij de meesten nog niet duidelijk wanneer ze zullen uitkomen. Eentje om alvast wél naar uit te kijken is The Pale Blue Eyes, een prent waarin mooie namen als onder andere Christian Bale, Gillian Anderson, Charlotte Gainsbourg en Timothy Spall hun beste beentje zullen voorzetten. Regisseur van dienst is Scott Cooper, die eerder al scoorde met Crazy Heart (2009) waarvoor Jeff Bridges een Oscar won. De plot neemt ons mee naar 1830 waarin op een avond een levenloos lichaam wordt aangetroffen, bungelend aan een touw. De gepensioneerde detective Augustus Landor (Christian Bale) wordt op de zaak gezet en start een onderzoek. Hij wordt hierbij bijgestaan door een jonge cadet met een voorliefde voor drank en twee dichtbundels op zijn naam: Edgar Allan Poe heet die, en die wordt gespeeld door Harry Melling oftewel Dudley Dursley uit Harry Potter.

3. Babylon – 18 januari

Eentje waar al even naar wordt uitgekeken is Babylon. De cast is even groots als uitzinnig – met rollen voor Brad Pitt, Olivia Wilde en Margot Robbie, maar evengoed credits voor Flea van Red Hot Chili Peppers en filmmaker Spike Jonze. Nog factoren die ons zin doen krijgen: dit is de nieuwe film van Damien Chazelle, die sinds Whiplash (2014) en La La Land (2016) in de bovenste schuif ligt in Hollywood en met het onderschatte First Man (2018) ware grootse cinema afleverde. In Babylon neemt hij ons mee naar het Hollywood van de jaren 20 waar de filmindustrie de transitie ondergaat van de stomme naar de gesproken film. Babylon zoomt in op een tijdperk van ongebreidelde decadentie en verdorvenheid. Ook decadent is de speelduur: Babylon klokt af op 188 minuten!

4. Tár – 25 januari

Nog niet zo heel lang geleden stond achter Tár nog de datum van 1 maart. We vermoeden dat die datum vervroegd is met het oog op mogelijk Oscarsucces. Hoofdrolspeelster Cate Blanchett wordt immers nu al zeer fel getipt voor haar rol als componiste Lydia Tár, een fictief personage dat een prestigieus orkest dirigeert in Berlijn. Dit is de eerste film van Todd Field als regisseur sinds Little Children (2006).

5. You People – 27 januari

In het afgelopen jaar gaf Jonah Hill zich helemaal bloot op Netflix in Stutz, een documentaire over de band tussen hemzelf en zijn therapeut. In dit nieuwe jaar zullen we de man opnieuw kunnen zien acteren in You People op diezelfde streamingdienst, een film die hij samen schreef met Black-ish-bedenker Kenya Barris. In een grappige eerste teaser zit Jonah Hill aan tafel met de vader (Eddie Murphy) en moeder (Nia Long) van zijn vriendin en begint hij te toeteren over hoe geweldig huwelijken zijn waarin verschillende rassen gemixt worden. Als de rest van de film van hetzelfde niveau is, wordt dit een geweldige prent. Volgens de synopsis krijgt het nieuwe echtpaar en hun families te maken met botsende culturen, maatschappelijke verwachtingen en generatieverschillen. Voor de liefhebbers: naast Jonah Hill en Eddie Murphy heeft ook Julia Louis-Dreyfus een rol.

6. Aftersun – 1 februari

Toen de filmlijstjes van 2022 begonnen te verschijnen zette menig magazine Aftersun op de eerste plaats. Het zou dus zomaar kunnen dat dit je favoriete prent van dit jaar wordt. Aftersun is een release van de streamingdienst MUBI die inzet op kwalitatieve films van vroeger en nu, van over de hele wereld. Paul Mescal, die we kennen uit de televisiebewerking van Normal People, speelt een jonge vader die in de jaren negentig een vakantie in Turkije heeft doorgebracht met zijn toen elfjarige dochter. Twintig jaar later denkt Sophie (Frankie Corio maakt haar acteerdebuut) met een mix van vreugde en weemoed aan haar vader terug. Ze tracht het beeld dat ze van haar vader heeft te verzoenen met diezelfde man die nu een vreemde is geworden.

7. Knock At The Cabin – 1 februari

We moeten al even terug tot de laatste hit van M. Night Shyamalan en Old (2021) was lachwekkend slecht, maar toch blijven we de filmmaker zijn hit gunnen. Of het met Knock At The Cabin zal gebeuren is nog even afwachten. Het verhaal gaat over de zevenjarige Wen (Kirsten Cui) die met haar ouders op vakantie is in een afgelegen blokhut wanneer plots een man onuitgenodigd voor de deur staat. Hij probeert het gezin ervan te overtuigen dat ze samen de wereld moeten redden. Dat klinkt behoorlijk vreemd en met onder andere Dave Bautista en Rupert Grint in de hoofdcast is ook die opmerkelijk. Afwachten dan maar?

8. No Bears – 1 februari

De Iraanse filmmaker Jafar Panahi heeft de prijs voor moed en opoffering al lang verdiend. In 2010 werd de regisseur veroordeeld tot zes jaar gevangenis en een verbod om de komende twintig jaar films te maken. No Bears is zijn vierde film sindsdien. Hoewel Panahi onder huisarrest staat, het land niet mag verlaten en geen interviews mag geven blijft hij wel stiekem films maken. Het is de overheid trouwens menens: toen Jafar Panahi in juli 2022 een proces mee kwam volgen tegen een collega-filmmaker werd hij aangehouden en afgevoerd naar de gevangenis. No Bears kan dus wel wat steun gebruiken. De film vertelt het verhaal van Zara, die als serveester in een café werkt en in het geheim afspreekt met een man die haar een paspoort kan bezorgen voor de oversteek naar Europa. Op het filmfestival van Venetië won Jafar Panahi de Special Jury Prize.

9. Magic Mike’s Last Dance – 8 februari

Moeten we Magic Mike nog voorstellen? Na succesfilms in 2012 en 2015 sluit Steven Soderbergh de trilogie acht jaar later af. Mike Lane – nog altijd gespeeld door Channing Tatum – heeft geen cent meer op zak en werkt in Florida als barman. Na een lange pauze besluit hij weer het danspodium op te gaan nadat een rijke socialite hem naar Londen lokt met een aanbod dat Mike niet kan weigeren. Met alles op het spel, nadat Mike ontdekt wat ze werkelijk van plan is, moet hij een groep van nieuwe, knappe dansers in vorm krijgen. De film sluit af met een danssequentie waarin alles uit de kast gehaald wordt en die meer dan dertig (!) minuten zal duren.

10. The Chapel – 8 februari

Ook terug van eventjes weggeweest is Dominique Deruddere. The Chapel is zijn eerste speelfilm sinds Flying Home in 2014. Hij maakte in tussentijd nog documentaires over Will Tura (2018) en Arno (2021) maar nu roept de fictie weer. Deruddere voert Taeke Nicolaï op als finaliste aan de wereldvermaarde Koningin Elisabethwedstrijd, maar samen met de wedstrijd komt een jeugdtrauma weer boven. In de openingsfilm van het Filmfestival van Oostende zijn onder andere ook Kevin Janssens en Ruth Becquart te zien.

11. Knor – 15 februari

Met de krokusvakantie in aantocht zal Knor een grote aanrader zijn. De Nederlands-Belgische animatiefilm won op het Nederlands Filmfestival de Gouden Kalveren voor Beste Film en Beste Regie. Voor de Vlaamse versie wordt de stemmencast aangepast en zullen we schoon volk als Maaike Cafmeyer, Titus De Voogdt, Barbara Sarafian, Jelle De Beule en Jan Bijvoet kunnen horen. Het verhaal draait rond een negenjarig meisje dat van haar opa een varkentje cadeau krijgt en er alles aan doet om het te mogen houden van haar ouders. Maar dan blijken het niet haar ouders te zijn die de grootste bedreiging vormt voor Knor.

12. Piece Of My Heart – 15 februari

Nog een Nederlandse film die de oversteek zal maken in dezelfde week is de musical Piece Of My Heart. Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van de jaren 70. Olga en Irma zijn beide getalenteerde danseressen, maar het is Olga die als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet wordt gelanceerd. Al snel ontdekt Olga de schaduwzijde van haar talent en Irma moet lijdzaam toezien hoe haar beste vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk en zichzelf verliest in het losbandige nachtleven. De Babylon van Nederland kondigt zich aan.

13. Ant-Man And The Wasp: Quantumania – 15 februari

Geen filmjaar zonder Marvelfilms. De vijfde fase van het Marvel Cinematic Universe neemt een aanvang met Ant-Man And The Wasp: Quantumania. Met Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michell Pfeiffer en Kathryn Newton hadden de Ant-Man-films al een bijzonder fijne cast, maar daar komt in deze film niemand minder dan Jonathan Majors bij, die de voorbije jaren in een aantal bijzonder mooie films heeft gespeeld. Hij zal Kang The Conqueror introduceren in het MCU. Het verhaal van Ant-Man And The Wasp: Quantummania zal zich grotendeels afspelen in een andere dimensie nadat Scott Lang (Paul Rudd) en zijn gezin worden opgeslokt.

14. The Whale – 22 februari

Er komt een nieuwe Darren Aronofsky aan en dan weet je één ding: het publiek zal verdeeld reageren op deze film. De regisseur van onder andere Requiem For A Dream (2000), The Fountain (2006), Noah (2014) en mother! (2017) kiest immers nooit voor de gemakkelijkste weg. In zijn nieuwste film – die heel wat prijzen won op het meest recente filmfestival van Venetië – ondergaat Brendan Fraser een indrukwekkende fysieke transformatie om Charlie te spelen, een Britse leerkracht die aan extreme obesitas lijdt en zich langzaam maar zeker de dood in eet. Sadie Sink uit Stranger Things is trouwens te zien als Charlies dochter Ellie en kreeg al veel lof toegeworpen voor haar vertolking.

15. The Fabelmans – 22 februari

Er komt ook een nieuwe van Steven Spielberg aan in 2023 en hoewel het al even geleden is dat hij nog eens een echt straffe film heeft afgeleverd gaan we toch altijd weer op het puntje van onze stoel zitten als één van de grootmeesters van de moderne film ons nog eens vereert met een film. En zeker nu, want The Fabelmans is de meest persoonlijke film die Spielberg ooit maakte: hij baseerde het verhaal losjes op zijn eigen jeugd en vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en reeds op jonge leeftijd de passie voor film vindt. De cast is veelbelovend, want met Paul Dano en Michelle Williams als de vader en moeder van de kleine jongen kan je weinig mis doen en ook Seth Rogen en Julia Butters, het jonge talent uit Once Upon A Time In…Hollywood, doen mee.

16. Cocaine Bear – 22 februari

Toen de affiche van Cocaine Bear in het najaar van 2022 het internet begon rond te gaan heerste er twijfel: is dit echt of een parodie? Het is dus wel degelijk echt. Het geflipte verhaal speelt zich af in 1985 en draait rond een zwarte beer die een tas vol cocaïne vindt. In de cast vinden we – naast de beer, uiteraard – Ray Liotta en Keri Russell uit The Americans. Regisseur van dienst is Elizabeth Banks.

17. Creed III – 1 maart

Creed III is – uiteraard – de sequel op Creed II en al de negende film in de Rocky-franchise. Het gaat goed met Adonis Creed, zowel in de bokswereld als in het gezinsleven, tot een oude vriend onverwacht in zijn leven opduikt. Dat klinkt als een wel hele generische plot en toch zijn we benieuwd. Niet alleen is Creed III de eerste film waarin Sylvester Stallone niet meer meedoet, het is ook de allereerste film die hoofdrolspeler Michael B. Jordan ook zelf geregisseerd heeft. Het dingetje heeft trouwens een ambitieuze speelduur van 163 minuten.

18. The Son – 1 maart

Wie zich The Father (2020) nog herinnert kijkt uit naar The Son, de nieuwe film van Florian Zeller. Dit verhaal is geen sequel, maar wel een prequel op The Father en werd net zoals die film gebaseerd op een toneelstuk dat Zeller zelf schreef. Anthony Hopkins verschijnt ook opnieuw als zijn personage Anthony Miller dat hij in The Father neerzette, maar verder wordt het verhaal vormgegeven door onder andere Hugh Jackman, Laura Dern en Vanessa Kirby. Hugh Jackman speelt Peter, die net een baby heeft gekregen met zijn nieuwe partner Beth, wanneer zijn voormalige vrouw aan zijn deur staat met hun tienerzoon. Ze hoopt dat Peter hun zoon kan helpen om zijn levenslust terug te vinden. Sinds de scheiding van zijn ouders is hij niet meer dezelfde.

19. A Man Called Otto – 1 maart

In 2022 was Tom Hanks te zien in Elvis, in 2023 speelt hij de hoofdrol in A Man Called Otto. Dat is een Amerikaanse remake van een Zweedse film A Man Called Ove uit 2015, die gebaseerd werd op de gelijknamige Zweedse succesroman. Het hoofdpersonage is een norse weduwenaar die zijn plezier haalt uit het bekritiseren en veroordelen van zijn buren. Wanneer een levendig jong gezin naast hem komt wonen, ontmoet hij zijn gelijke in de gevatte en hoogzwangere Marisol. Dit leidt tot een onverwachte vriendschap die zijn wereld op zijn kop zal zetten. Of we Hanks kunnen geloven als norse weduwenaar, dat zullen we dan zien.

20. Empire Of Light – 8 maart

Sam Mendes is een gekende naam in Hollywood: hij regisseerde enkele Bond-films, maar won veel eerder al een Oscar als Beste Regisseur voor American Beauty (1999). Voor een tweede Oscarnominatie moest hij, ondanks films als Road To Perdition (2002), Jarhead (2005) en Revolutionary Road (2008) wachten tot zijn oorlogsprent 1917 (2019). Drie jaar zijn sindsdien voorbij en nu is Sam Mendes dus klaar voor een nieuwe release. Voor Empire Of Light schreef hij net als voor 1917 ook zelf het script. Het verhaal speelt zich af in een kuststadje in de jaren 80. De eenzame en gekwelde Hilary (Olivia Colman) die met schizofrenie kampt, leidt de bioscoop Empire. Wanneer de nieuwe werknemer Stephen (Micheal Ward) zich in het filmhuis aandient, ontstaat een relatie tussen hen.

21. Inside – 15 maart

In Inside speelt niemand minder dan Gene Bervoets tegenover de altijd goeie Willem Dafoe. Die speelt Nemo, een kunstdief wiens roof op een dag niet als gepland loopt. Bovendien komt hij vast te zitten in een luxueus en hoogtechnologisch penthouse in New York. Omringd door de meesterwerken die hij koestert, moet hij met een goed plan op de proppen komen om maandenlang op zijn eentje te overleven.

22. The Super Mario Bros. Movie – 22 maart

Of dit sterk wordt is nog even afwachten, maar de trailer van de The Super Mario Bros. Movie ziet er alvast heelijk nostalgisch uit. De stemmencast oogt ook verrukkelijk, met Chris Pratt en Charlie Day als Mario en Luigi, Anya Taylor-Joy als Princess Peach, Keegan-Michael Key als Toad en verder ook nog leukerds als Jack Black en Seth Rogen die hun beste stemmenwerk mogen neerzetten.

23. John Wick: Chapter 4 – 22 maart

Sinds de bescheiden release van John Wick in 2014 heeft de carrière van Keanu Reeves een boost gekregen en is de franchise rond de huurmoordenaar uitgegroeid tot sterk gewaardeerde blockbusters. De plot is eenvoudig: de strijd tussen John Wick en de High Table duurt voort en de prijs op het hoofd van John Wick stijgt verder. Van New York tot aan Parijs en van Osaka tot aan Berlijn, John zal het op moeten nemen tegen de sterkste tegenstanders tot nu toe, en wie heeft daar nu geen zin in?

24. Stars At Noon – 3 mei

In 2022 deelde deze film van Claire Denis de Grand Prize (tweede plaats) op het filmfestival van Cannes met Close van Lukas Dhont. Als we dan ook nog eens vertellen dat de hoofdrol wordt vertolkt door Margaret Qualley uit de Netflixreeks Maid en HBO-reeks The Leftovers (op Streamz te zien), dan lijken ons dat genoeg redenen om naar deze film uit te kijken. Het verhaal speelt zich af in het jaar 1984 ten tijde van de revolutie in Nicaragua en focust zich op een journaliste en een Britse zakenman die een passionele relatie beginnen, maar al snel terecht komen in een web van bedrog en samenzweringen. Samen proberen ze het land te ontvluchten.

25. Guardians Of The Galaxy Vol. 3 – 3 mei

De tweede Marvelfilm van het jaar brengt meteen ook een moeilijk afscheid, want de derde film van Guardians Of The Galaxy (na die in 2014 en 2017) is meteen ook de laatste. Wat de plot precies inhoudt is nog niet echt duidelijk, behalve dan dat Peter nog rouwt om het verlies van Gamora en dat de Guardians op een missie vertrekken die hun einde zou kunnen betekenen.

26. The Little Mermaid – 24 mei

Eerlijk: we hebben het zowat gehad met de live-action remakes van Disney omdat die films tot nu toe weinig meerwaarde hebben betekend op het origineel. Voor The Little Mermaid maken we een uitzondering omdat Disney de rol van Ariel aan Halle Bailey heeft toegekend. Halle Bailey is de helft van Chloë & Halle, de twee zingende zussen die als eerste getekend werden op het label van Beyoncé. De zussen speelden ook mee in Grown-ish, de zeer vermakelijke spin-off van Black-ish (beide te bekijken op Disney+). Er was al heel wat commotie rond het feit dat Disney een actrice van kleur heeft gecast in plaats van een witte vrouw zoals in de animatiefilm. Voor ons reden te meer om te hopen dat dit een gigantisch kassucces wordt. Aan het talent van Halle Bailey zal het alvast niet liggen. Gelukkig waren er ook hartverwarmende reacties!

27. Spider-Man: Across The Spider-Verse Part 1 – 31 mei

Er zijn al een heleboel Spider-Manfilms, maar in 2018 kregen we Spider-Man te zien zoals we ‘m nooit eerder gezien hadden in de succesfilm Into The Spider-Verse. Het langverwachte vervolg hierop is eindelijk klaar. Na de gebeurtenissen uit het vorige deel komen Miles en Gwen elkaar na een lange tijd opnieuw tegen. Terwijl ze met elkaar optrekken vallen de dimensies echter weer uit elkaar, wat ervoor zorgt dat er nieuwe figuren tevoorschijn komen en Miles wordt gedwongen om weer een nieuw avontuur aan te gaan. Het duurt niet lang voordat Miles wordt aangevallen door versies van hemzelf die uit de toekomst komen.

28. Elemental – 14 juni

Een nieuwe Pixar brengt altijd de hoop met zich mee dat de animatiestudio zal ontroeren zoals geen ander dat kan. Deze film zal zich afspelen in Elemental City, waar we kennis maken met de vier elementen lucht, aarde, vuur en water. Het vuurelement Ember heeft het niet zo makkelijk met de aanwezigheid van Wade, het waterwezen. Maar wanneer ze elkaar ontmoeten blijken ze toch heel wat meer gemeenschappelijk te hebben met elkaar dan Ember vooraf gedacht had. Elemental is de eerste film van regisseur Peter Sohn sinds The Good Dinosaur uit 2015.

29. The Flash – 14 juni

Het is ergens absurd dat deze film nog op de planning staat, gezien de negatieve berichtgeving die acteur Ezra Miller de afgelopen tijd omgeven heeft, maar het is niet anders: The Flash gaat door. Of dat ook een goeie film wordt, is nog afwachten, maar naast Ben Affleck zal Michael Keaton in deze film alvast opnieuw in zijn Batman-kostuum te zien zijn en dat is op zich al iets om naar uit te kijken.

30. Indiana Jones And The Dial Of Destiny – 28 juni

Uiteindelijk dan toch nog: een vijfde Indiana Jones-film. Het wordt de eerste zonder een regie van Steven Spielberg of een verhaal van George Lucas, maar Harrison Ford doet wél nog mee. De tachtigjarige acteur wordt digitaal verjongd, maar heeft desalniettemin wel bevestigd dat deze vijfde Indy-film (de eerste sinds 2008!) ook zijn laatste zal zijn. Er is trouwens goed volk gevonden om Spielberg te vervangen, want James Mangold, regisseur van onder andere Walk The Line (2005), Logan (2017) en Le Mans ’66 (2019) heeft plaatsgenomen achter de camera. Ook in de cast is er voldoende om naar uit te kijken, want naast Ford doen ook onder andere Phoebe Walter-Bridge (Indiana Jones’ petekind) en Mads Mikkelsen mee.

31. Mission : Impossible – Dead Reckoning Part 1 – 12 juli

Vier keer werd de releasedatum van de zevende Mission:Impossible-film verschoven, maar Tom Cruise staat niet bekend als opgever. Temidden van heel wat coronaperikelen is de ploeg erin geslaagd om de film af te werken, wat betekent dat Ethan Hunt terug is. De dagen dat Hunt streed voor het algemeen belang lijken voorbij. Daarnaast dient hij een kant te kiezen met betrekking tot de internationale spionage. Het tweede deel van Dead Reckoning staat overigens al klaar voor 2024.

32. Barbie – 19 juli

Hij is al lang geleden aangekondigd, maar in de zomer van 2023 is het dan ook echt zover: Barbie komt eraan! Er zijn veel redenen om naar de film uit te kijken, want niet alleen lijkt Margot Robbie de perfecte actrice om Barbie te spelen, Ryan Gosling lijkt ook de perfecte Ken. Wat op papier een heel slecht idee lijkt kan in de handen van Noah Baumbach en Greta Gerwig – die samen het script schreven – eigenlijk niet mislukken. Greta Gerwig levert hiermee haar vierde film als regisseur af. We zijn benieuwd of ze hiermee – na Lady Bird (2017) en Little Women (2019) ook zal meedingen naar Oscars in het komende jaar. We hebben alvast ook goed nieuws: Barbie Girl van Aqua zal niet te horen zijn in de film. Dat zou misschien net te veel gevraagd hebben van onze ironiemeter.

33. Oppenheimer – 19 juli

Aan blockbusters ook in 2023 weer geen gebrek, want naast verschillende superheldenfilms, de terugkeer van Indiana Jones en Mission:Impossible én een Barbie-film is ook de nieuwe film van Christopher Nolan klaar en dat betekent altijd een portie spektakel. In zijn nieuwe film zoomt Nolan in op het leven van wetenschapper J. Robert Oppenheimer die het geheime Manhattanproject leidde. Het project is de geschiedenis in gegaan omdat vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld er werkte aan de ontwikkeling van de atoombom. De cast is ronduit indrukwekkend. Iedereen opnoemen zou al te gek zijn, maar als je weet dat Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie en Dane DeHaan in dezelfde film rondlopen lijken ons dat al redenen genoeg om te gaan kijken.

34. The Marvels – 26 juli

© Twitter

The Marvels is aangekondigd als derde Marvelfilm voor 2023 en die zal de samenvoeging van Captain Marvel (Brie Larson) en Ms. Marvel (Iman Vellani) met zich meebrengen. Wie Ms. Marvel op Disney+ dus nog niet gezien heeft nog wat tijd voor we eind juli met zijn allen de zaal binnen stappen. Details over de plot zijn nog niet echt bekend en ook de eerste beelden zijn er nog niet. In november 2021 verscheen er op Twitter een setfoto, waar we zoals je zelf kan zien ook bijzonder weinig uit kunnen opmaken. Maar: de film komt eraan!

35. Next Goal Wins – 20 september

© Searchlight Pictures

Hoe zou het zijn met Michael Fassbender? Na Magneto te hebben gespeeld in X-Men: Dark Phoenix hebben we niets meer van de brave man vernomen, althans niet wat cinematografische prestaties betreft. Hij legde zich de afgelopen jaren op het autoracen toe en reed mee in de Le Main Series. In 2023 gaat de acteur dan toch zijn comeback op het witte doek maken. De eerste film waarin we ‘m opnieuw zullen kunnen zien is Next Goal Wins, de nieuwe film van regisseur Taika Waititi. Hij baseerde de film – die op een heerlijk bevattelijke 97 minuten afklopt – op de gelijknamige documentaire uit 2014 en vertelt het verhaal van een Nederlandse voetbalcoach (de rol van Fassbender) die de leiding krijgt over het voetbalteam van de Samoa-eilanden. Het is geen cadeau, want net op dat moment had het team zijn grootste verlieszegt ooit behaald (31-0 tegen Australië), stonden ze laatste op de FIFA-wereldranglijst staan en hadden ze nog nooit een wedstrijd weten te winnen. Ook Will Arnett en Elisabeth Moss maken deel uit van de cast.

36. The Hunger Games : The Ballad Of Songbirds And Snakes – 15 november

Niet alleen Indiana Jones keert terug in 2023, ook The Hunger Games keert terug. Toen Jennifer Lawrence van de prequel hoorde, lachte ze dat ze nu echt wel oud aan het worden was. J-Law zal dan ook niet in de film te zien zijn. Tom Blyth speelt een jonge versie van de latere president Snow. We zien hoe hij als achttienjarige opgroeit in een gezin dat het hard te verduren krijgt. Hij denkt het tij te kunnen keren wanneer hij geselecteerd wordt als mentor voor de tiende editie van de Hongerspelen. Zijn euforie blijkt van korte duur wanneer hij de jonge Lucy Gray (Rachel Zegler!) moet begeleiden die afkomstig is uit het verpauperde Twaalfde District. Deze vijfde Hunger Games-film werd gebaseerd op het gelijknamige vijfde boek dat schrijfster Suzanne Collins in 2020 uitbracht.

37. Dune: Part Two – 15 november

© Warner Bros. Pictures

Het wordt druk in de filmzalen die week in november, want precies dan komt ook de tweede Dune-film van regisseur Denis Villeneuve uit. Met Timothée Chalamat en Zendaya had die eerste film al twee publieksmagneten. Zij keren terug – met vooral een grotere rol voor Zendaya – en krijgen het gewaardeerd gezelschap van Florence Pugh, Austin Butler, Léa Seydoux, en Christopher Walken die nieuwe personages vertolken. De tweede film zal ongeveer de tweede helft van de roman bevatten waarop Villeneuve de films baseerde. Afhankelijk van het succes van deze film zou de regisseur ook nog interesse hebben om een derde film te maken, gebaseerd op Dune Messiah, de tweede roman in de reeks van Frank Herbert, de Amerikaanse auteur die al in 1986 overleed. In totaal bestaat de Dune-romanreeks trouwens uit zes boeken dus als de makers willen kunnen we nog even verder.

38. Wish – 22 november

© Disney

Het is nog ver, maar eind 2023 zou Wish moeten verschijnen, de eerste productie van Chris Buck voor Disney sinds de beide Frozen-films. Het verhaal is alvast veelbelovend en gaat over een zeventienjarig meisje en haar geit die leven in Rosas, het koninkrijk der wensen waar wensen letterlijk werkelijkheid kunnen worden. Chris Buck werkte samen met Jennifer Lee aan het scenario, die schreef behalve de Frozen-films ook het zeer vermakelijke Zootopia (2016). Ariana DeBose, die een Oscar won voor haar rol in West Side Story (2021) zal haar stem lenen aan Asha, het hoofdpersonage.

39. Wonka – 13 december

© Warner Bros. Pictures

Fans van Timothée Chalamet zullen tot Dune: Part Two geduld moeten hebben om hun idool aan het werk te zien, maar kort daarna is er ook nog Wonka. Het verhaal zal zich focussen op een jonge Willy Wonka en hoe hij de Oompa-Loompas ontmoet heeft. Regisseur van dienst is Paul King, de man die ook de beide Paddington-films inblikte.

40. Aquaman And The Lost Kingdom – 27 december

© Warner Bros. Pictures

Grote veranderingen op til in het universum van DC en daarbij zou misschien het filmtijdperk van Aquaman en Jason Momoa aan een zijden draadje hangen. Voorlopig is daar echter nog niets over beslist dus als alles goed gaat, zouden we aan het staartje van dit jaar ook nog Jason Momoa terug moeten zien als Aquaman in de sequel op de gelijknamige film uit 2018. Aquaman mag ondertussen een plaats nemen op de troon van Atlantis. Wanneer er echter een oeroude kracht vrij breekt, moet hij een ongemakkelijke alliantie sluiten met een onwaarschijnlijke bondgenoot om Atlantis en de wereld te beschermen tegen niet te herstellen schade. Tevens krijgt hij vijanden in de vorm van Black Manta, die uit is op wraak, en King Orm, die ook niet heel gelukkig is met z’n halfbroer op de troon.

Extra: Luther: The Fallen Sun – in maart op Netflix verwacht

© BBC Films/Netflix

In maart zou de langverwachte Luther-film op Netflix moeten verschijnen. Daarin zal Idris Elba zijn personage uit de populaire BBC-reeks hernemen. Luther liep in 2019 af na vijf seizoenen, maar de plannen van een film gaan al mee sinds 2013. Idris Elba bevestigde al in november 2021 dat het filmen voor het nieuwe verhaal begonnen was. De opnames vonden plaats in Londen en in opnamestudio’s in Brussel.

Extra: Killers Of The Flower Moon – aangekondigd voor 2023 op Apple TV+

© Apple TV+

De eerste film van grootmeester Martin Scorsese sinds de Netflixfilm The Irishman (2019) zit officieel in postproductie en zou dus echt dit jaar gaan moeten verschijnen, maar een datum is er voorlopig nog niet. Scorsese werkt voor Apple TV+ aan de film, wat zou willen zeggen dat die streamingdienst ook een eerste echte vette filmvis in hun catalogus zou krijgen. Het wordt de zesde film die Scorsese maakt met Leonardo DiCaprio, maar ook Robert De Niro speelt mee in de film en met hem maakte Marty al negen films. Killers Of The Flower Moon wordt dus de tiende (!) samenwerking tussen De Niro en Scorsese en de eerste waarin DiCaprio en De Niro samen te zien zullen zijn. De plot speelt zich af in de jaren 1920 in Oklahoma waar leden van de Indiaanse bevolkingsgroep Osage onder mysterieuze omstandigheden worden vermoord. Nadat het dodental blijft stijgen, neemt de nieuw opgerichte FBI de zaak op zich. De zaak zal leiden tot een van de grootste misdaadzaken in de Amerikaanse geschiedenis.

Extra: The Killer

De release van The Killer gedurende dit jaar is nog iets minder zeker, maar aangezien David Fincher het filmen al in maart 2022 heeft afgerond, zijn we er wel gerust in. Fincher maakt deze nieuwe prent voor Netflix, waar hij ook al zijn vorige film Mank (2020) op liet verschijnen. Fincher werd al driemaal voor een Oscar genomineerd en dan bedenken we ook nog dat hij géén Oscarnominaties kreeg voor pakweg Gone Girl (2014), Zodiac (2007), Fight Club (1999) en Se7en (1995). Om maar te zeggen: de man kan wel wat. De plot is nog een groot geheim, maar Michael Fassbender en Tilda Swinton maken deel uit van de cast.

Meer
Lees meer...