Eindelijk! Dior en Gucci willen geen graatmagere modellen meer op hun catwalk

Eindelijk! Dior en Gucci willen geen graatmagere modellen meer op hun catwalk

De modehuizen achter Christian Dior en Gucci hebben beslist dat er geen graatmagere modellen meer mogen deelnemen aan hun shows. LVMH en Kering zijn twee van de grootste modehuizen ter wereld, en dus zal hun voornemen hopelijk ook andere ketens stimuleren om hetzelfde te doen. De mode-industrie wordt steeds vaker beschuldigd van het aanzetten tot eetstoornissen.

Meer dan een maatje 32, dat is vanaf nu de regel bij onder andere Christian Dior en Gucci. Als een model een kleinere maat nodig heeft, zal ze niet meer op de catwalk mogen rondlopen. Voorts beloven ze geen modellen jonger dan 16 jaar in te zetten om kleding voor volwassenen te showen. De twee Franse bedrijven hopen dat de rest van de mode-industrie hetzelfde zal doen. Naast Gucci en Dior bezitten ze ook Givenchy, Yves Saint Laurent, Alexander McQueen, Marc Jacobs, Thomas Pink, Fendi en Stella McCartney.

Met al die namen mogen we dus stellen dat heel wat modeshows graatmagere modellen zullen afzweren. Nog een merk dat onder de regeling valt is Louis Vuitton. In mei kregen ze daar nog veel kritiek te verwerken toen het Deense model Ulrikke Hoyer verklaarde dat ze in aanloop naar een modeshow zichzelf moest uithongeren. Het kledingmerk heeft dat wel altijd ontkend.

Getty

Verbod in Frankrijk

Uiteraard valt niet te ontkennen dat de modewereld de laatste jaren een negatief en onrealistisch zelfbeeld gepromoot heeft. Modellen zijn vaak veel te mager en insiders hebben ook gesteld dat kleren beter vallen rond grote, magere vrouwen. Alleen zijn slechts weinig vrouwen van nature uit zo mager en reflecteert dat dus ook niet de maatschappij. Veel modellen leven bijgevolg ook heel ongezond om er zo uit te zien.

De stap om geen graatmagere modellen te gebruiken komt er bij de twee ketens niet toevallig. Sinds mei is het in Frankrijk bij wet verboden om dat soort modellen in te zetten. Als modehuizen op een inbreuk worden betrapt, kost het hen boetes tot 75.000 euro en riskeren organisatoren zelfs celstraffen van zes maanden. De bedrijven maken hun nieuwe reglement nu dus wereldwijd van toepassing en ze beloven dat hun modellen begeleiding van een psycholoog of therapeut zullen krijgen.

Later deze maand wordt de Modeweek van Parijs gehouden, en tegen dan moeten de modellen al aan de voorwaarden voldoen.

Instagram

Gesponsorde artikelen