Eindelijk doorbraak in Azië: Zuid-Korea wil hond van menu schrappen, 2 miljoen honden per jaar gered!

Eindelijk doorbraak in Azië: Zuid-Korea wil hond van menu schrappen, 2 miljoen honden per jaar gered!

Steeds minder Zuid-Koreanen plaatsen hondenvlees op hun menu. Eeuwenlang was dat nochtans een traditie, maar de overheid wil dat het gebruik verleden tijd wordt. Daarmee zouden jaarlijks zo’n twee miljoen honden gered geworden die nu vaak in barbaarse omstandigheden geslacht worden.

Zo’n 17.000 hondenkwekers zijn er in Zuid-Korea en zij zouden jaarlijks zorgen voor ongeveer 2 miljoen honden om op te eten. Exacte cijfers zijn er niet want honden worden in het Aziatische land niet meegeteld bij de veestapel.

En juist dat is een van de problemen. Want hoewel het hier heel vreemd klinkt, kan je argumenteren dat het eten van honden niet veel anders is dan het eten van een ander dier.

Geen diervriendelijke dood

Maar door het gebrek aan controle worden honden in Zuid-Korea vaak nog op de traditionele manier geslacht. Daarbij krijgt het diertje eerst een klap op zijn hoofd om stil te worden en wordt daarna op het vlees geslagen omdat dat het mals zou maken. Deze manier van slachten is verboden, maar zeker niet verdwenen.

Zuid-Korea wil echter af van het gebruik van het eten van honden. In 2018 worden de Olympische Winterspelen er georganiseerd en dus wil de overheid een goede indruk maken. Ze dringen er dan ook op aan bij restaurants om hond van het menu te schrappen.

Vooral oudere bevolking

Dat lijkt te lukken want het aantal verkochte honden wordt steeds kleiner. Twee miljoen per jaar klinkt veel, maar op een bevolking van meer dan 50 miljoen mensen is het dat eigenlijk niet. Minder dan 10 procent van de Zuid-Koreanen eet hond en het gaat daarbij voornamelijk over de ouderen.

Ondertussen heeft één op de vijf Zuid-Koreanen zelfs een hond als huisdier en ook president Moon Jae-in, een tegenstander van de hondenhandel, adopteerde deze zomer een hond uit het asiel. Daarmee lijken ze de algemene trend te volgen want steeds meer landen in Azië willen af van de gewoonte om honden (en katten) te eten, al is er nog een lange weg te gaan.

Gesponsorde artikelen